Μόνο τους πρώτους μήνες του 2024, έξι εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους | CreativeProtagon / Shutterstock
Επικαιρότητα

120 εκατ. πρόσφυγες, τρεις στους τέσσερις λόγω κλιματικής κρίσης

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες κρούει τον κώδωνα, καθώς μόνο τους πρώτους μήνες του 2024 έξι εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους - Το 73% της προσφυγιάς προέρχεται από μόλις πέντε χώρες: Αφγανιστάν, Συρία, Βενεζουέλα, Ουκρανία και Σουδάν
Protagon Team

Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, δέκα εκατομμύρια μόνο τον τελευταίο χρόνο. εγκαταλείπουν τα σπίτια και τις πατρίδες τους για να γλιτώσουν από πολέμους αλλά και από την κλιματική κρίση. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι άνθρωποι σε φυγή ανέρχονται παγκοσμίως σε 120 εκατομμύρια, όπως πιστοποιεί η νέα έκθεση Global Trends της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) – πληθυσμός σχεδόν ίσος με εκείνον της Ιαπωνίας.

Μόνο τους πρώτους μήνες του 2024, εν μέσω των συνεχιζόμενων συρράξεων στην Ουκρανία, στη Γάζα αλλά και στο Σουδάν, έξι εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ τρεις στους τέσσερις προέρχονταν από χώρες όπου η κλιματική κρίση αποτελεί πλέον απειλητική καθημερινότητα.

«Ηρθε η ώρα για τους εμπόλεμους να σεβαστούν τους νόμους του πολέμου και το διεθνές δίκαιο. Χωρίς συντονισμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των συρράξεων, των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κλιματικής κρίσης, ο αριθμός των ανθρώπων σε φυγή θα συνεχίσει να αυξάνεται, φέρνοντας νέα δυστυχία και δαπανηρές ανθρωπιστικές απαντήσεις» προειδοποίησε μιλώντας στην ιταλική La Repubblica ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι.

Ο ιταλός διπλωμάτης εξήγησε πως είναι απαραίτητη η χάραξη νέων οδών ενσωμάτωσης, ειδικά στα εύρωστα οικονομικά κράτη, τα οποία φιλοξενούν μόλις το 21% των προσφύγων όλου του κόσμου. Οι περισσότεροι σταματούν σε κράτη που γειτνιάζουν με τις πατρίδες τους, με αποτέλεσμα πρώτες στη λίστα με τις χώρες που φιλοξενούν περισσότερους πρόσφυγες να είναι το Ιράν, η Τουρκία, η Κολομβία, το Πακιστάν, και μετά η Γερμανία, η χώρα που υποδέχεται περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, από την οποία η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες εξακολουθεί να ζητάει την ανάληψη ευρείας συντονισμένης δράσης ώστε να μειωθούν οι θάνατοι στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Νεαροί Σουδανοί εκτοπισμένοι από εμπόλεμες περιοχές γεμίζουν μπιτόνια και κουβάδες με νερό σε προσφυγικό καταυλισμό στον Νότο της χώρας τους (REUTERS/Samir Bol)

«Πίσω από τους αριθμούς, που σαφώς αυξάνονται, κρύβονται αμέτρητες ανθρώπινες τραγωδίες. Αυτή η δυστυχία πρέπει να ωθήσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει επειγόντως για να αντιμετωπίσει τις βαθύτερες αιτίες των αναγκαστικών εκτοπίσεων» σημείωσε ο Υπατος Αρμοστής.

Στην παρούσα φάση υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία για το Σουδάν, τόσο για την τύχη του συνολικού πληθυσμού όσο και για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει μια τόσο μαζική –δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων– μεταναστευτική/προσφυγική ροή προς γειτονικές χώρες, αλλά και στην εμπορία ανθρώπων.

Στο Κονγκό και στη Μιανμάρ εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πέρυσι εξαιτίας σκληρών συγκρούσεων, ενώ, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γάζα έχουν εκτοπιστεί 1,7 εκ. άνθρωποι, δηλαδή το 75% του συνολικού πληθυσμού.

Τραγική, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού, εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στη Συρία, με 13,8 εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Το 73% των προσφύγων προέρχεται από μόλις πέντε χώρες, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία και το Σουδάν, ενώ ο μεγαλύτερος πληθυσμός προσφύγων στον κόσμο είναι ο αφγανικός: ένας στους έξι.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει περισσότερα με ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, αναπτυξιακές παρεμβάσεις και σταθεροποίηση των πληθυσμών στις χώρες προέλευσης. Και οι λύσεις για τους πρόσφυγες στις χώρες υποδοχής είναι πολύπλοκες μεν, αλλά υπάρχουν» παρατηρεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.