Επικαιρότητα

10ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM με θέμα τη Μεσόγειο

Με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM έχουν συμπληρώσει δεκαετία και αποτελούν θεσμό για τη μαθητική κοινότητα
Protagon Team

Μια δεκαετία συμπληρώνει ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & STEM, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής συνεργασίας της COSMOTE με τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης STEM Education και τον WRO Hellas.

Κάθε χρόνο, ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός δίνει σε χιλιάδες μαθητές και καθηγητές τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να εμβαθύνουν στο STEM (σ.σ. το ακρωνύμιο αναφέρεται στους ακαδημαϊκούς κλάδους των Φυσικών Επιστημών, της Τεχνολογίας, της Επιστήμης της Μηχανικής και των Μαθηματικών) και τη ρομποτική και να αξιοποιήσουν την τεχνολογία, αναπτύσσοντας καινοτόμες ψηφιακές λύσεις για την επίλυση διαφόρων ζητημάτων.

Συγχρόνως, στο πλαίσιο του διαγωνισμού πραγματοποιούνται δωρεάν online σεμινάρια STEM σε εκπαιδευτικούς – προπονητές, παρέχονται εκπαιδευτικά εγχειρίδια καθώς και ρομποτικός εξοπλισμός σε σχολεία.

Η συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM και η ενασχόληση των μαθητών με τις Φυσικές Επιστήμες, την Τεχνολογία, τη Μηχανική και τα Μαθηματικά, συμβάλλει στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη της ικανότητας επίλυσης προβλημάτων, που αποτελούν σημαντικές δεξιότητες για τη μελλοντική εργασιακή τους ζωή. Ταυτόχρονα οι μαθητές εμβαθύνουν στη Φυσική, τα Μαθηματικά και την Μηχανική, με την εισαγωγή, για παράδειγμα, απλών μηχανών και μετρήσεων.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι δηλώσεις συμμετοχής για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον φετινό, δέκατο κατά σειρά, Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM με θέμα «Μεσόγειος πηγή ζωής και πολιτισμού»: Οι μαθητές καλούνται ανά ομάδες μαζί με τον προπονητή τους να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν ρομποτικά έργα, τεχνολογικές εφαρμογές και αυτοματισμούς σε σχέση με το περιβάλλον, την Ιστορία και την ενέργεια της περιοχής της Μεσογείου. 

Σημειώνεται πως οι περιφερειακοί διαγωνισμοί του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM 2024 θα πραγματοποιηθούν τον Μάρτιο, ενώ ο τελικός του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM στις 30 & 31 Μαρτίου 2024 στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου (Tae Kwon Do).

«Αξιοποιώντας τη μεθοδολογία STEM και την τεχνολογία οι νέοι μας ανακαλύπτουν νέους δρόμους δημιουργίας, τρόπους συνεργασίας και επίτευξης συλλογικών στόχων. Μέσα από αυτήν τη διαδρομή ανοίγονται νέοι ορίζοντες καινοτομίας για τη χώρα μας. Η COSMOTE επενδύει στους νέους και στην τεχνολογία για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους. Είμαστε αισιόδοξοι, αφού την τελευταία δεκαετία βλέπουμε τη συνεχή εξελικτική πορεία του μαθητικού δυναμικού της Ελλάδας στο STEM, που φτάνει να διαπρέπει στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής», δήλωσε σχετικά ο Παναγιώτης Γαβριηλίδης, Chief Marketing Officer Ομίλου ΟΤΕ. 

Ο Πρόεδρος του WRO Hellas και STEM Education Ιωάννης Σομαλακίδης δήλωσε από την πλευρά του ότι «για το 2024 οι μαθητές της χώρας μας θα ασχοληθούν και θα προτείνουν τεχνολογικές λύσεις για τη Μεσόγειο, τη θάλασσα στην οποία ανήκει και η χώρα μας». Και πρόσθεσε: «Μέσα από τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM έχουν μπει τα θεμέλια για την κατανόηση σημαντικών κεφαλαίων της Φυσικής, των Μαθηματικών και της Μηχανικής, ενώ προσφέρεται δωρεάν τεχνογνωσία στους μαθητές και στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι μαθητές μαθαίνουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να επιλύουν προβλήματα. Η συνεργασία μας με την COSMOTE όλα αυτά τα χρόνια έχει φέρει σημαντικά αποτελέσματα». 

Η COSMOTE το 2014 μέσα από τη στρατηγική συνεργασία με τον STEM Education και τον WRO Hellas υποστήριξε τον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Μέσα σε μια δεκαετία με τη στήριξή της οι Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί έχουν καθιερωθεί στη μαθητική κοινότητα. Ειδικότερα για τη διάδοση του STEM και της ρομποτικής, η COSMOTE δημιούργησε τις πρώτες ταινίες στην Ελλάδα με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και The Real Robokids, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τα 9,5 εκατ. views. 

Η ενίσχυση του STEM και της εκπαιδευτικής ρομποτικής από την COSMOTE εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής προτεραιότητας βιώσιμης ανάπτυξης για τη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας για όλους.