Η Ουκρανία θα παραλάβει εντός των προσεχών μηνών «τουλάχιστον 100 άρματα Leopard 1 A5» ανακοίνωσαν από κοινού οι υπουργοί Αμυνας της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Δανίας.
Σύμφωνα με την ολλανδική κυβέρνηση, οι τρεις χώρες θα αγοράσουν τα άρματα αυτά «απευθείας από τη γερμανική (αμυντική) βιομηχανία».
Σε συνέντευξή της στη δημόσια ολλανδική τηλεόραση NOS, η υπουργός Αμυνας Κάσια Ολόνγκεν είπε ότι τα άρματα αυτά, ένας παλαιότερος τύπος των Leopard 2, είναι «δοκιμασμένα» και «αναμφίβολα μπορούν ακόμη να χρησιμοποιηθούν» σε μάχες στην Ουκρανία.
Ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αποστολή έχει εκφράσει και το Βέλγιο, ενώ το Βερολίνο έχει απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε όποια ευρωπαϊκή χώρα θέλει να συνεισφέρει.
Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγωγή συνολικά 187 αρμάτων μάχης Leopard 1 στην Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Business Insider.
Οπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, τα άρματα θα προέλθουν από την αμυντική βιομηχανία, 88 από την Rheinmetall (τα οποία αγόρασε από την Ιταλία) και 99 από τον όμιλο FGG, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Η χρηματοδότηση για την επισκευή τους δεν έχει ακόμη εξασφαλιστεί, αλλά το ζήτημα αναμένεται να διευθετηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
Η παράδοση των Leopard 1 θα πραγματοποιηθεί σταδιακά, από το καλοκαίρι έως το δεύτερο τρίμηνο του 2024, καθώς μέχρι τότε αναμένεται να διαρκέσουν οι επισκευές.
Το Βερολίνο έχει επίσης υποσχεθεί στην Ουκρανία ότι θα της παραδώσει 14 νέα άρματα μάχης Leopard 2.
Η Γερμανία αναμένει ότι σύντομα θα έχει επαρκείς δεσμεύσεις από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να σταλεί ο αριθμός των αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2 που έχουν υποσχεθεί στην Ουκρανία, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Οι δεσμεύσεις της Γερμανίας ισχύουν», δήλωσε ο Βόλφανγκ Μπίχνερ. Ο ίδιος αρνήθηκε να κατονομάσει τις χώρες που έχουν μέχρι στιγμής δεσμευθεί να στείλουν τα γερμανικής κατασκευής άρματα, τα οποία η Ουκρανία χρειάζεται για να απωθήσει τους ρώσους εισβολείς από τα εδάφη της.
Η Γερμανία έχει υποσχεθεί να στείλει 14 από τα δικά της άρματα μάχης και επιθυμεί να συγκεντρωθούν δύο πλήρεις επιλαρχίες με άρματα μάχης σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σε αιφνιδιαστική του επίσκεψη στο Κίεβο, την Τρίτη, ο γερμανός υπουργός Αμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία θα παραλάβει τα 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 έως το τέλος Μαρτίου.
«Τα Leopard είναι σχεδόν στον δρόμο», δήλωσε ο Πιστόριους στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο N-tv από την Ουκρανία, ενώ, μιλώντας στην BILD, παραδέχθηκε ότι υπάρχει η πιθανότητα τα άρματα μάχης να μη φθάσουν στην Ουκρανία εγκαίρως για την επόμενη μεγάλης κλίμακας επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί αυτό. Αυτό είναι τώρα το θέμα. Εάν και πότε θα υπάρξει επίθεση, μένει να το δούμε», τόνισε.
Ο Πιστόριους σημείωσε ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η εκπαίδευση των ουκρανών στρατιωτών από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις. «Βρισκόμαστε εντός χρονοδιαγράμματος. Εναπόκειται τώρα στους άλλους, αλλά η βούληση υπάρχει», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ρωσικές απειλές για πυρηνικά χτυπήματα εναντίον γερμανικών στόχων, ο Πιστόριους δήλωσε ότι δεν τρομάζει πραγματικά, αλλά «κανείς μας δεν ξέρει τι κάνει ο Πούτιν». Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε, «όλα αυτά δεν πρέπει να μας εμποδίσουν να παρέχουμε λογική υποστήριξη στην Ουκρανία, σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας».
Ο γερμανός υπουργός συναντήθηκε με τον ουκρανό ομόλογό του, Ολέξι Ρέζνικοφ, ο οποίος μάλιστα έγραψε στο Twitter σχετικά ότι «έφτασε το πρώτο Leopard από τη Γερμανία», αλλά και με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Οπως δήλωσε στη BILD, κατά τις συναντήσεις του δεν συζητήθηκε η πιθανότητα παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών. «Και δικαίως. Εθεσα όμως το ζήτημα της σημασίας της αεράμυνας, διότι, με βάση όλες τις στρατιωτικές εκτιμήσεις που γνωρίζω, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα για τους επόμενους μήνες», διευκρίνισε ο Πιστόριους.
Για την ώρα, απορρίπτεται από το σύνολο των γερμανικών κομμάτων η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών που έχουν ζητήσει οι Ουκρανοί από τους συμμάχους. Μετά τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Τόρστεν Φράι, είπε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει η ανάγκη για κάτι τέτοιο».
Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να στηριχθεί η ουκρανική άμυνα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα, πρόσθεσε ο Φράι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι «μεσοπρόθεσμα δεν πρέπει να αποκλείεται τίποτα».