Ο Αλέξης Γεωργούλης θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα βαριά ποινικά αδικήματα σεξουαλικής φύσης τα οποία καταγγέλθηκαν εις βάρος του και διερευνώνται από τις βελγικές αρχές. Η Δικαιοσύνη θα πει την τελευταία κουβέντα, αλλά μέχρι να την πει, εμείς ως συνήθως λέμε ό,τι μας κατέβει.
Οι σχολιασμοί και οι τρόποι προσέγγισης του θέματος στη δημόσια σφαίρα, στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης, ξεδιπλώνουν ένα κουβάρι παθογενειών νοοτροπίας που σε εκπλήσσει, σε σοκάρει και ορισμένες φορές, σε αηδιάζει. Οσο το παρακολουθείς να ξεδιπλώνεται, τόσο περισσότερο διαπιστώνεις τα μοτίβα του, εκείνα που επαναλαμβάνονται σε κάθε παρόμοια περίπτωση, όπου μια καταγγελία κακοποιητικής σεξουαλικής συμπεριφοράς βγαίνει στο προσκήνιο και πρέπει να τη διαχειριστούμε ως κοινωνία.
Παθογένεια νοοτροπίας πρώτη: η υπεράσπιση λόγω φύλου. Ο άνδρας που θα υπερασπιστεί τον καταγγελλόμενο, χωρίς αναγκαστικά να τον ξέρει. Ο βασικός λόγος που ενοχλείται αυτός ο άνθρωπος είναι γιατί πιστεύει ότι μια καταγγελία τέτοιου είδους καταστρέφει τη φήμη και την καριέρα ενός ομοφύλου του, προτού ξεκαθαρίσει η Δικαιοσύνη αν όντως είναι ένοχος ή όχι. Θα μπορούσαμε να πούμε, όσο παράλογο κι αν ακούγεται, ότι νιώθει ως άνδρας αδικημένος που πλέον, και χάρη στο κίνημα του #MeToo, οι γυναίκες βρίσκουν το θάρρος να μιλούν και η κοινωνία βλέπει, επιτέλους, τα θύματα ως θύματα.
Εχω συναντήσει πολλούς «αδικημένους άνδρες» στα κοινωνικά δίκτυα. Φυσικά, αν τους ρωτήσεις πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει μια καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης, δεν ξέρουν τι να σου απαντήσουν. Κι εκεί, για να δικαιολογήσουν τη θέση τους, θα βγάλουν από το συρτάρι όλα τα στερεότυπα που ακολουθούν το θύμα, με το γνωστό «τώρα το θυμήθηκε» πρώτο-πρώτο.
Παθογένεια νοοτροπίας δεύτερη: υπεράνω υποψίας, λόγω γοητείας. Το ακούσαμε κι αυτό, έπαιξε σαν επιχείρημα σε συζητήσεις και αναρτήσεις. Τι ανάγκη έχει ένας άνδρας σαν τον Αλέξη Γεωργούλη να κακοποιήσει σεξουαλικά. Ένας τόσο γοητευτικός και ωραίος άνδρας μπορεί να έχει όποια θέλει. Ποια θα του αντισταθεί; Αρκεί να της σκάσει ένα χαμόγελο και θα πέσει στο κρεβάτι του.
Μιλάμε φυσικά για μια γελοία λογική, που ουδεμία σχέση έχει με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Η άσκηση της βίας δεν είναι θέμα εξωτερικής εμφάνισης, είναι θέμα εξουσίας. Θα περίμενε κανείς να το γνωρίζουν και οι γάτες, αλλά βλέπεις ότι το αγνοούν ενήλικες άνθρωποι, οι οποίοι αναλύουν την καταγγελία για τον Αλέξη Γεωργούλη με βάση το θεληματικό του πιγούνι και το γοητευτικό του χαμόγελο. Στο μικρό τους μυαλό, ο ζεν πρεμιέ έχει όποια θέλει, γιατί όλες τον παρακαλούν να τις έχει.
Παθογένεια (τηλεοπτικής) νοοτροπίας τρίτη: «Πείτε μας για τον φίλο σας, Αλέξη Γεωργούλη». Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από ένα μικρόφωνο που πλησιάζει στα καλά καθούμενα έναν άνθρωπο που ξέρει προσωπικά τον καταγγελλόμενο και έχει συνεργαστεί μαζί του, στο θέατρο εν προκειμένω ή σε τηλεοπτικές σειρές, για να τον ρωτήσει τι πιστεύει για όλα αυτά και ποια είναι η γνώμη του για τον Γεωργούλη ως άνθρωπο.
Η τακτική είναι προσφιλής στις ψυχαγωγικές εκπομπές κυρίως, και την πέτυχα να συμβαίνει μπροστά στην οθόνη μου στο «Πρωινό μας», στον Σκάι. Η κάμερα πλησίασε την ανύποπτη Μαρίνα Ασλάνογλου που επέστρεφε από τις πασχαλινές διακοπές της, για μια ακόμα δήλωση που θα μπει στην κατηγορία «Τι λένε οι επώνυμοι φίλοι του Αλέξη Γεωργούλη». Ένα κρεσέντο κιτρινισμού που το μόνο που καταφέρνει είναι να συγχέει στο μυαλό του τηλεθεατή ανόμοια πράγματα. Το πώς είναι ένας άνθρωπος, ως συνεργάτης και φίλος, δεν έχει πάντα σχέση με το τι κάνει στα ενδότερα του, και κυρίως, στο κρεβάτι του.
Παθογένεια νοοτροπίας τέταρτη: Τώρα το θυμηθήκαμε. Τι θυμηθήκαμε τώρα που ο Αλέξης Γεωργούλης αντιμετωπίζει αυτές τις κατηγορίες; Θυμηθήκαμε να τσεκάρουμε τι έχει προσφέρει ως ευρωβουλευτής. Και θυμηθήκαμε να κριτικάρουμε και τα κριτήρια με τα οποία επιλέχτηκε, όχι μόνο αυτός, αλλά και άλλοι ευρωβουλευτές μας, διάσημα πρόσωπα που επιλέγονται περισσότερο ως κράχτες, όπως αναφέρει και ο Κώστας Γιαννακίδης στο άρθρο του «Αφού ψηφίσαμε Εραστή Δυτικών Προαστείων».
Τώρα που έγινε η καταγγελία, μας ενοχλεί ο κράχτης που ψηφίσαμε. Αλλά χωρίς την καταγγελία, δεν θα είχαμε πρόβλημα. Κι αυτό είναι πρόβλημα.