| CreativeProtagon/Shutterstock
Απόψεις

Wall Street: Φούσκα ή επανάσταση;

Χιλιάδες μικροεπενδυτές τα έβαλαν με τα μεγάλα funds και απογείωσαν την τιμή μίας μετοχής που κατέρρεε. Και όταν οι μαρίδες τα βάζουν με τους καρχαρίες πρόκειται για μία σουρεαλιστική περιπέτεια ή μήπως αυτό δείχνει τον δρόμο προς ένα μέλλον όπου το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα κλυδωνίζεται από κάτω προς τα πάνω;
Κώστας Γιαννακίδης

Αυτό που συνέβη με τη μετοχή της Gamestop στo χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι, τουλάχιστον, διασκεδαστικό. Η μετοχή πήγαινε για φούντο, μαζί με την εταιρεία. Μεγάλα funds είχαν στοιχηματίσει στην κατάρρευση της. Μέχρι που κάποιος στο Reddit πρότεινε στη μαρίδα να τα βάλει με τον καρχαρία.

Χιλιάδες μικροεπενδυτές, χρησιμοποιώντας τις εφαρμογές που επιτρέπουν να επενδύσεις άμεσα και οικονομικά (ως και δωρεάν) έβαλαν τα λεφτά τους στη Gamestop. Η μετοχή της εταιρείας απογειώθηκε, τα funds που επένδυσαν στην εξαέρωση της έχασαν λεφτά, μένει να δούμε και πόσα ακριβώς θα βάλουν στην τσέπη οι μικροί που επένδυσαν σε ένα χαρτί που έδειχνε καμένο.

Η υπόθεση θα γίνει ταινία. Ενδεχομένως να γίνει και η αρχή μίας ιστορίας που θα αλλάξει πολλά στη λειτουργία των αγορών. Είναι όμως και εξαιρετικά πιθανό να μη γίνει απολύτως τίποτα. Το σύστημα θα δημιουργήσει δικλείδες που θα αποτρέπουν τα παιχνίδια ή, καλύτερα, θα κρατούν τα οργανωμένα πλήθη μακριά από αυτό.

Όμως αυτό που συνέβη με τη Gamestop είναι όμορφο αν και συνάμα μπορεί να αποδειχθεί και τρομακτικό. Τι θα συνέβαινε, άραγε, στις αγορές αν το πλήθος της μαρίδας γινόταν ακόμα μεγαλύτερο; Η κατάσταση, αν την τραβήξεις από τις άκρες, θυμίζει αυτό που συνέβη με τα παραδοσιακά media, όταν εμφανίστηκαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: οι άνθρωποι ουσιαστικά έστησαν δικά τους κανάλια ενημέρωσης και επικοινωνίας. Έτσι είδαμε ακραία πολιτικά φαινόμενα ανά τον κόσμο. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μπορεί να δούμε και αντίστοιχα οικονομικά.

Είναι και το άλλο: αυτές οι επενδυτικές εφαρμογές, που τις δουλεύεις από τον καναπέ σου με τα πόδια επάνω στο τραπεζάκι, σου επιτρέπουν να επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα. Σύντομα θα υποδέχονται και αιτήσεις για crowd funding, για συγκέντρωση κεφαλαίων πέρα από τα συμβατικά πλαίσια του τραπεζικού συστήματος. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, ειδικά στην Αφρική, στην Ινδία και στο Πακιστάν δεν έχει τραπεζικό λογαριασμό και είναι δεκτικό σε συναλλαγές μέσω παράλληλων συστημάτων. Αν προσθέσετε στο παζλ και το κομμάτι των ψηφιακών νομισμάτων που εξετάζουν ορισμένοι από τους μεγάλους της τεχνολογίας, τότε δεν αποκλείεται τις επόμενες δεκαετίες να παρακολουθήσουμε σαρωτικές αλλαγές στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Πολύ πιθανό να δούμε και «φούσκες» που θα σκάνε και το ωστικό τους κύμα θα πλήττει μικροεπενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το πρωί της 1ης Φεβρουαρίου έριξα μια ματιά στη συζήτηση από την οποία ξεκίνησε η ιστορία της Gamestop. Θέμα της ήταν οι επενδυτικές κινήσεις της ημέρας. Είχε δέκα χιλιάδες σχόλια και ακόμα στην Αμερική ήταν νύχτα -προς το παρόν οι περισσότερες εφαρμογές, όπως η Robinhood, δέχονται κεφάλαια μόνο από τις ΗΠΑ. Και αναρωτιέμαι αν αυτά που διάβαζα ήταν η αρχή μίας νέας εποχής ή το τέλος μίας σουρεαλιστικής περιπέτειας, όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας online, προς τον Έλον Μασκ, ο άνθρωπος που «τρέχει» τη Robinhood. Πού συναντήθηκαν οι δυο τους; Σε κάτι καινούργιο. Στο Clubhouse, ένα καινούργιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου οι χρήστες, αντί για κείμενο, ανεβάζουν κλιπ φωνής.

Δεν τα προλαβαίνουμε πια…