Τοσουνίδης, Καμμένος, Παπαχριστόπουλος. Τρεις διαφορετικές απόψεις σε ένα κόμμα. Που τόσο βολεύουν όλους | CreativeProtagon
Απόψεις

To βολικό χάος με τους ΑΝΕΛ

Η φιλοτεχνημένη σύγκρουση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ –για τις εξαγγελίες Καμμένου από τις ΗΠΑ και τις δηλώσεις Τοσουνίδη για στήριξη πρότασης μομφής– εξυπηρετεί κομματικά ακροατήρια και συντηρεί την εικόνα μιας εύθραυστης κυβέρνησης που μπορεί να αποδράσει στις κάλπες όποτε την βολεύει
Ανδρέας Στασινός

Με τους Ανεξ. Ελληνες πάντα υπάρχει η υποψία του ανέξοδου λεονταρισμού, των βρυχηθμών για το θεαθήναι: εδώ και τριάμισι χρόνια όλο βρίσκουν αφορμές να διαχωρίζουν τη θέση τους από την κυβερνητική πολιτική (από την Παιδεία και την Εκκλησία ως το Σκοπιανό και τα ανθρώπινα δικαιώματα) και όλο στηρίζουν με πάθος την κυβέρνηση, υπερασπιζόμενοι τις υπουργικές καρέκλες τους. Αλλά τώρα τα πράγματα δείχνουν να σοβαρεύουν, έστω και αν σοβαρότητα και ΑΝΕΛ, είναι συχνά έννοιες ασύμβατες.

Δεν είναι μόνο η προσωπική ατζέντα του Πάνου Καμμένου, ο οποίος πήγε στις ΗΠΑ, υποσχέθηκε στον Τζέιμς Μάτις τρεις αμερικανικές βάσεις σε Βόλο, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και μια «εναλλακτική συμφωνία» με την ΠΓΔΜ, που (φέρεται να) θύμωσε τον Αλέξη Τσίπρα, σόκαρε τον Νίκο Βούτση και εξόργισε τις φιλοκυβερνητικές εφημερίδες («Eφ. Συν.» και «Εθνος»). Είναι και ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το κόμμα του να στηρίξει πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το Σκοπιανό!

Αν προσπεράσουμε τον γνωστό σουρεαλισμό –ένα κόμμα της κυβέρνησης να δηλώνει διατεθειμένο να τη ρίξει αλλά έως τότε να τη στηρίζει και να συμμετέχει σε αυτή– είναι μια δήλωση που προεξοφλεί ένα διαζύγιο.

Θα είναι όμως ένα διαζύγιο «συμφωνημένο», όπως πιθανολογούν όσοι δεν τσιμπάνε από αυτές τις «συγκρούσεις» μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ; Διόλου απίθανο.

Πολλοί θεωρούν ότι αυτές οι διαφωνίες μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ είναι προσυμφωνημένες. Εξυπηρετούν κομματικά ακροατήρια, γεμίζουν πρωτοσέλιδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου που ξαφνικά θυμούνται ιδεολογικούς διπολισμούς σε ένα σύστημα που τα ίδια έντυπα υπηρέτησαν επί χρόνια και κυρίως διατηρούν την εικόνα μιας εύθραυστης κυβέρνησης που ανά πάσα στιγμή –και κυρίως όποτε βολεύει– μπορεί να διαλυθεί και να επιτρέψει μια απόδραση προς τις κάλπες. Πόσο βολικό πχ. θα ήταν για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να μεταφέρουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνο την καυτή πατάτα του Σκοπιανού αλλά και τη βραδυφλεγή βόμβα με τις τράπεζες;

Σε κάθε περίπτωση η δήλωση του κ. Τοσουνίδη –στη δημόσια τηλεόραση μάλιστα– προκάλεσε αίσθηση: «Εάν ξεκάθαρα η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώσει ότι δεν παραχωρεί όνομα την επόμενη ημέρα, εάν θα είναι αυτός κυβερνήτης της χώρας τότε, ανοίγει συζήτηση που μπορούμε να συζητήσουμε».

Ωστόσο, όπως έσπευσε να διευκρινίσει, «εάν είναι να σταματήσω την πορεία μίας κυβέρνησης που έχει παράγει τόσο μεγάλο και σημαντικό έργο, χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, θα σας απαντήσω όχι».

Ερωτηθείς εάν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες συζητούν το ενδεχόμενο να στηρίξουν πρόταση δυσπιστίας «εάν δεσμευτεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι δε θα παραδώσει το όνομα;», ο κ. Τοσουνίδης απάντησε: «Να δεσμευτούν ότι αυτή είναι η γραμμή της ΝΔ, και εδώ είμαστε να το συζητήσουμε».

Ηδη άρχισαν οι αντιδράσεις ακόμα και μέσα από τους ΑΝΕΛ. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος πήρε αποστάσεις. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο βουλευτής Β’ Αθηνών των Ανεξ. Ελλήνων, δήλωσε:«Θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός, δεν ξέρω τι λέει ο κ. Τοσουνίδης και αν έκανε λάθος και το διόρθωσε. Με πρόταση μομφής από τους ανθρώπους της διαπλοκής, της διαφθοράς, των offshore και των φορολογικών παραδείσων, ο Παπαχριστόπουλος δεν συμπλέει. Παλέψαμε για αυτά τα πράγματα και δεν τα πετάμε. Τέτοια πρόταση μομφής δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφιστεί, όχι μόνο από εμένα, αλλά και πάρα πολλούς που παλέψαμε για αυτή τη δουλειά, δεν υπάρχει περίπτωση». 

Βέβαια ο κ. Παπαχριστόπουλος δεν είναι ακριβώς «ΑΝΕΛ». Πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους βουλευτές που θα στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο στο Σκοπιανό, αλλά και στα ψηφοδέλτιά του.

Ακόμα και αν όλα αυτά είναι ένα ακόμη θέατρο εν όψει εκλογών –από τον Μάιο μας χωρίζουν πια μόλις επτά μήνες, άσε που μπορεί να γίνουν πιο νωρίς– είναι σαφές ότι οι φυγόκεντρες δυνάμεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό των Ανεξ. Ελλήνων είναι όλο και πιο ισχυρές. Ο Δημήτρης Καμμένος έφυγε τον Ιούνιο και έκανε ήδη κόμμα (δεξιό, εθνικιστικό κλπ). Ο κ. Παπαχριστόπουλος φλερτάρει ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάποιοι άλλοι κλείνουν το μάτι στη Νέα Δημοκρατία. Και το σενάριο να δούμε τον πρόεδρο Πάνο Καμμένο κάποια στιγμή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ακούγεται πια ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας.