Η διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 23 Ιουνίου αποτελεί πλέον ένα σενάριο που καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο χώρο στο τραπέζι συσκέψεων του πρωθυπουργικού γραφείου, ουσιαστικά «διχάζοντας» τους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Τα πάντα, βέβαια, θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
Η τάση με τη μεγαλύτερη δυναμική είναι οι κάλπες να στηθούν τον Ιούνιο, ειδικά αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας στις Ευρωεκλογές δεν προσεγγίζει τα υψηλά των δημοσκοπήσεων. «Αν η Νέα Δημοκρατία πιάσει ένα ποσοστό περί το 25%, ο Πρωθυπουργός οφείλει να πάει αμέσως σε εκλογές» λέει προς τους συνομιλητές του υπουργός, από εκείνους που συνοδεύουν εσχάτως τον Αλέξη Τσίπρα στις περιοδείες του. Η προσέγγιση αυτή έχει αυτονόητο συλλογισμό από πίσω της: αν η Νέα Δημοκρατία κινηθεί σε επίπεδα στα οποία δεν μπορεί να γίνει προβολή αυτοδυναμίας, η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι προς το συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός και αν τα ποσοστά του υποχωρήσουν πέρα και από τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις -αλλά τότε θα μιλάμε για ένα εντελώς νέο σκηνικό. Εκτός των άλλων, οι υποστηρικτές της 23ης Ιουνίου, τονίζουν ότι έτσι θα αποφευχθεί και η πιθανότητα καλοκαιρινού, πύρινου ατυχήματος.
Από την άλλη, αν η κάλπη βγάλει πολύ υψηλά ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα εξαντλήσει την τετραετία, επιδιώκοντας να κλείσει, όσο μπορεί τη ψαλίδα. Κοινώς αν το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας είναι σε ύψος που δείχνει δυναμική αυτοδυναμίας και μέγιστη συσπείρωση ψηφοφόρων, ο Πρωθυπουργός δεν έχει κανένα λόγο να παραδώσει πρόωρα τα κλειδιά του Μαξίμου. Θα το πάει μέχρι τέλους, προσδοκώντας σε ένα καλό καλοκαίρι και σε πολιτική κεφαλαιοποίηση παροχών και ρυθμίσεων, μήπως και περιορίσει το άνοιγμα.
Όσο πάντως ο Αλέξης Τσίπρας απομακρύνεται από το Μαξίμου, τόσο πυκνώνουν και οι εισηγήσεις για εξάντληση της τετραετίας. Δεν είναι μόνο οι βουλευτές που θα χάσουν τέσσερις μισθούς, γνωρίζοντας ότι οι μισοί από αυτούς θα μείνουν εκτός Βουλής. Είναι πλέον και ένας διευρυμένος κύκλος ανθρώπων που έχει συνδέσει την προσωπική του επιβίωση με υπουργούς, βουλευτές και άλλους λειτουργούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Όλοι αυτοί θέλουν να περάσουν, τουλάχιστον, ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι.