Ηταν η πρώτη κακή εκλογική βραδιά από τότε που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών η ΝΔ στήριξε ενεργά Μπακογιάννη (Δήμος Αθηναίων), Ζέρβα (Δήμος Θεσσαλονίκης), Αγοραστό (Περιφέρεια Θεσσαλίας), Στεφανή (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), Μέτιο (Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης), Κασαπίδη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), Ρόδη Κράτσα (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Πτωχό (Περιφέρεια Πελοποννήσου). Από τις οκτώ επιλογές με πολιτική σημασία ηττήθηκαν οι επτά, ενώ νικητής αναδείχθηκε μόνο ο Δημήτρης Πτωχός.
Ποιο είναι τελικά το μήνυμα από τα αποτελέσματα και την αλλαγή του κλίματος στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών;
Οι πολίτες μοιάζουν να μοίρασαν σε δύο Κυριακές τα μηνύματά τους:
-Την πρώτη Κυριακή επιβεβαίωσαν την ξεκάθαρη επιλογή που έκαναν σε δύο εθνικές κάλπες τον Μάιο και τον Ιούνιο, κάτι που παγίως συμβαίνει μετά από εθνικές εκλογές.
-Στη δεύτερη Κυριακή, με δεδομένο και το σκηνικό κυριαρχίας της πρώτης Κυριακής (που κάποιοι στην ΝΔ τράβηξαν στα άκρα με αλαζονικό τρόπο) έστειλαν ένα μήνυμα ότι η κυβέρνηση ελέγχεται καθημερινά και κρίνεται αυστηρά από τους ίδιους τους πολίτες.
Τα δύο αυτά μηνύματα ισχύουν ταυτόχρονα. Εχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί; Αναδείχθηκε κάποια πολιτική δύναμη με δυναμική ανατροπής των σημερινών συσχετισμών; Προφανώς όχι. Και είναι σαφές, παρότι το ΠΑΣΟΚ ήταν προφανώς ο κερδισμένος της βραδιάς με αιχμές τον δήμο της Αθήνας και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Μήπως δεν συνέβη τίποτα απολύτως στον β’ γύρο και όλα τα πολιτικά συμπεράσματα βγήκαν από τον πρώτο; Ούτε αυτό προφανώς ισχύει. Μάλιστα οι υπερβολικοί πανηγυρισμοί ορισμένων στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ ενόχλησαν κάποιους αμφιταλαντευόμενους ψηφοφόρους. Ιδίως εφόσον τα περί ηγεμονίας και του τίποτα τελικά δεν κάμπτει την υποστήριξη προς την ΝΔ, ακολούθησαν την εικόνα ξεχαρβαλώματος του κράτους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Το μήνυμα του β’ γύρου κόντρα στην αλαζονεία επιτάχυναν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος συνέδεσε την ψήφο των πολιτών της Θεσσαλίας με την ταχύτητα των αποζημιώσεων από τον Daniel. Κάτι αντίστοιχο επιχείρησε -κάπως πιο ήπια- και ο Αδωνις Γεωργιάδης για τον δήμο Χαλανδρίου και τα κονδύλια του ΕΣΠΑ.
Η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη το βράδυ της Κυριακής δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής για τα φαινόμενα αλαζονείας. «Ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη» ανέφερε, δείχνοντας εμμέσως ότι έλαβε το μήνυμα και ότι το προώθησε στους κατάλληλους αποδέκτες εντός του κόμματός του.
Σε πολιτικό επίπεδο, κακό και όχι καλό έκανε, τέλος, στην κυβέρνηση η γενικευμένη αίσθηση ότι καθυστερούσε μεταρρυθμίσεις και πρωτοβουλίες αναμένοντας τις κάλπες για την αυτοδιοίκηση. Το νωθρό ξεκίνημα έπαιξε κι αυτό ρόλο. Εκεί πήγαινε και η αποστροφή του Πρωθυπουργού για την έμφαση στη μεταρρυθμιστική ατζέντα και το πολιτικό πρόταγμα της κυβέρνησης.
Βεβαίως αυτοδιοικητικές εκλογές είχαμε και οι πολίτες κρίνουν και με βάση αυτά που έζησαν και ζουν στους δήμους και τις περιφέρειές τους. Για παράδειγμα ο κ. Αγοραστός στην Περιφέρεια Θεσσαλίας πλήρωσε τα έργα που δεν έγιναν (ή, δεν έγιναν σωστά) μετά τον «Ιανό» και όσα ακολούθησαν με τον «Daniel».
Ενώ ο Μεγάλος Περίπατος, ένα οφθαλμοφανές φιάσκο τεσσάρων σχεδόν ετών στην καρδιά της Αθήνας, δεν πέρασε τελικά απαρατήρητο από τους Αθηναίους. Και κόστισε τον Δήμο στον Κώστα Μπακογιάννη.
Η βραδιά είχε τέλος και το στοιχείο του comic relief, η αλλιώς τις στιγμές όπου το κωμικό στοιχείο σπάει το τεταμένο κλίμα. Τέτοια ήταν η πανηγυρική εμφάνιση του Γιώργου Παπανδρέου υπό το σύνθημα «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά». Και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στέφανος Κασσελάκης, ταξίδευε για τις ΗΠΑ και, παρότι το κόμμα του ήταν εξαφανισμένο στον β΄γύρο, μίλησε για την «πρώτη νύχτα χαράς». Νύχτα χαράς για ποιο πράγμα; Για τις καλές επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ;