Γκάλοπ και λογική «βγάζουν» αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία με 156 έδρες - αν αυτό συμβεί, θα πάμε για μπάνια | CreativeProtagon
Απόψεις

Το παζλ της αυτοδυναμίας

Η αυτοδυναμία της ΝΔ, εκτός από τον Μητσοτάκη, βολεύει υπέροχα τη Φώφη, γιατί θα κάνει «αντιπολίτευση στη Δεξιά». Ο Τσίπρας θα προτιμούσε μία κυβερνητική σύμπραξη ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να έχει πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης στην Κεντροαριστερά
Κώστας Γιαννακίδης

Αν στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν στα αλήθεια να κόψουν τον δρόμο της ΝΔ προς την αυτοδυναμία, θα έριχναν λίγο από το μπουκάλι τους στο ποτήρι του Βαρουφάκη. Αν ο Γιάνης μπει στη Βουλή τα νέα θα είναι άσχημα πρώτα για τον Μητσοτάκη και μετά για τον Τσίπρα.

Το ίδιο, φυσικά, ισχύει και για την περίπτωση που ο Κυριάκος ο Βελόπουλος, με τις επιστολές του Ιησού ανά χείρας, επανακάμψει στο Κοινοβούλιο, μοιράζοντας σε όλους «Τελοπόν», το θαυματουργό φάρμακο που ο ίδιος εμπορεύεται. Οσο περισσότεροι μπαίνουν στη Βουλή, τόσο περιορίζονται οι έδρες του πρώτου κόμματος. Και αντίστροφα, όσο μεγαλώνει το ποσοστό των έγκυρων ψηφοδελτίων που καταλήγουν σε κόμματα τα οποία μένουν εκτός Βουλής, τόσο κατεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας.

Αν στις εθνικές εκλογές επαναληφθεί το αποτέλεσμα της 26ης Μαΐου, με τα κόμματα που δεν εξέλεξαν ευρωβουλευτή (έμειναν δηλαδή κάτω του 3%) να συγκεντρώνουν 21%, η Νέα Δημοκρατία σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 155 βουλευτές – της αρκεί το 33,1% που έλαβε. Αν τώρα σε αυτήν την εικόνα προσθέσουμε και τον Βαρουφάκη, η ΝΔ κατεβαίνει στις 152 έδρες. Χωρίς Βαρουφάκη και χωρίς Βελόπουλο, ανεβαίνει στις 160. Αλλά τι θα γίνει με τη Χρυσή Αυγή; Από την άλλη, αν η ΝΔ ανέβει στο 35%, μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και σε επτακομματική Βουλή, με όλους μέσα. Τέλος πάντων, για να χαθεί η αυτοδυναμία θα πρέπει τα ποσοστά των κομμάτων εκτός Βουλής να είναι γύρω από το 5% και η ΝΔ να μην πάει στο 38,5%.

Οι δημοσκοπήσεις και η λογική μας δείχνουν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 156 έδρες. Ετσι και επαληθευτεί, πηγαίνουμε για μπάνια. Το θέμα είναι τι θα συμβεί αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία.

Ο Μητσοτάκης λέει ότι θα έχουμε εκλογές πάλι τον Δεκαπενταύγουστο. Ούτε ο ίδιος δεν το πιστεύει, προσπαθεί να κινητοποιήσει τους δικούς του. Από τη στιγμή που η Γεννηματά ήδη δηλώνει πρόθυμη και διαθέσιμη για κυβερνητική σύμπραξη, θα ήταν εντελώς τρελό να οδηγήσει ο Μητσοτάκης τη χώρα σε εκλογές με απλή αναλογική. Νέες εκλογές δεν θα ήθελε ούτε ο Τσίπρας, θα ήταν σαν να εκτίθεται σε πολλαπλά χαστούκια – σε έναΝ μήνα τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν μόνο προς το χειρότερο.

Τι θέλουν, λοιπόν;

Η αυτοδυναμία της ΝΔ, εκτός από τον Μητσοτάκη, βολεύει υπέροχα τη Φώφη, γιατί θα παίξει το παιχνίδι που επέλεξε, απομακρύνοντας τον Βενιζέλο – θα κάνει «αντιπολίτευση στη Δεξιά». Αντιθέτως, ο Τσίπρας θα προτιμούσε μία κυβερνητική σύμπραξη ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να έχει πεδίο αντιπολιτευτικής δράσης στην Κεντροαριστερά. Αν η ΝΔ είναι αυτοδύναμη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποστεί τον ανταγωνισμό του ΚΙΝΑΛ – και στην κατάστασή του αυτό μπορεί να είναι και πολυτέλεια.