Το θέμα του γάμου των ομοφύλων και η δυνατότητα τεκνοθεσίας τους είναι σαφές ότι δεν αφορά ούτε ενδιαφέρει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα που είναι βυθισμένα στη διαχείριση της καθημερινότητας, με άξονα την καλπάζουσα ακρίβεια και την ασφάλεια. Είναι, ωστόσο, εμβληματικό ζήτημα φιλελεύθερης αντίληψης και κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Προσδιορίζει σημαντικά το πόσο φιλελεύθερη είναι η δημοκρατία στην Ελλάδα όταν προστατεύει και κατοχυρώνει τα δικαιώματα κοινωνικών μειοψηφιών.
Το επισήμανε, εξάλλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη τηλεοπτική συνέντευξη στην ΕΡΤ, εξηγώντας το βασικό πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση, ασκώντας ταυτόχρονα αιχμηρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ με στόχο να το υποχρεώσει να το ψηφίσει, αντισταθμίζοντας τις έντονες δημόσιες αντιρρήσεις υπουργών και βουλευτών της ΝΔ.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν σκληραίνοντας τη στάση τους και άφησαν, εμμέσως, ανοιχτό το αν θα το ψηφίσουν ή όχι, κλιμακώνοντας την κόντρα με τον Πρωθυπουργό. Το ζήτημα του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών για τη Χαριλάου Τρικούπη έχει δύο σκέλη. Το ένα αφορά την ουσία της προωθούμενης ρύθμισης. Οπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης σε τηλεοπτική συνέντευξή του, η θέση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα είναι η εξής: «Εδώ και πολλά χρόνια η θέση μας είναι η θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών. Σε ό,τι αφορά την τεκνοθεσία και την υιοθεσία, το κριτήριό μας θα είναι ο απόλυτος σεβασμός στο συμφέρον του παιδιού και τα δικαιώματά του».
Δεν χρειάζεται πολλή σκέψη για να διαπιστώσει κάποιος ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι παραπλήσια με της κυβέρνησης. Τότε γιατί η ένταση και η διαμάχη; Εδώ αναδεικνύεται το δεύτερο και δυσκολότερο σκέλος. Η πολιτική διαχείριση και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ψηφιστεί. Γιατί είναι ταυτοτικό ιδεολογικό ζήτημα για τον κ. Μητσοτάκη και ζήτημα αυτόνομης πολιτικής χειραφέτησης για το ΠΑΣΟΚ. Ας το εξηγήσουμε.
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η τακτική του κ. Μητσοτάκη θέτει ζητήματα θεσμικής λειτουργίας της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. «Δεν μπορεί», λένε, «να κυβερνά η ΝΔ και όταν ζορίζεται σοβαρά να απαιτεί στήριξη από την αντιπολίτευση, χωρίς μάλιστα να έχει αναζητήσει συναινέσεις». Εισέπραξαν, με άλλα λόγια, την απόφαση του Πρωθυπουργού να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας των υπουργών και στελεχών της ΝΔ και να ζητήσει επιτακτικά από την αντιπολίτευση να το ψηφίσει ως προσπάθεια να μεταθέσει τις αρνητικές συνέπειες από την άρνηση του κ. Βορίδη, του κ. Σαμαρά και αρκετών βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στις πλάτες του ΠΑΣΟΚ και της αντιπολίτευσης. Ειδικά όταν δείχνει ανοχή στη στάση υπουργών (Βορίδης) και μελών της κυβέρνησης. Ετσι δικαιολογούν την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη «δεν θα λύσουμε τα κορδόνια της ΝΔ!»
Γνωρίζουν πως αν ενδώσουν, θα σχηματιστεί η εντύπωση ότι τους περιπαίζει ο κ. Μητσοτάκης, ενώ δηλώνουν διατεθειμένοι να μην υποχωρήσουν στις πιέσεις του Πρωθυπουργού. Εν τέλει, όμως, τι θα πράξουν; Θα το ψηφίσουν ή όχι; Γιατί αυτό μετράει.
Η απάντηση εξαρτάται από τον κ. Μητσοτάκη. Αν επιμείνει στην επιθετική σκληρή γραμμή που άφησε να φανεί στη τηλεοπτική του συνέντευξη, δεν αποκλείεται στο ΠΑΣΟΚ να «μουλαρώσουν» στην άρνηση. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να εκτιμηθεί από την κυβέρνηση το ενδεχόμενο τα πράγματα να καταστήσουν «νοματαίο» στην πολιτική σκηνή το ΠΑΣΟΚ.
Σε αντίθετη περίπτωση, αν η κόντρα δεν εκτροχιαστεί, το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει γιατί «δεν μπορούμε να πάμε αντίθετα στις αρχές και τις αξίες μας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που είναι ταυτοτικά στοιχεία της σοσιαλδημοκρατίας που επιδιώκουμε», όπως είπε στενός συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Τον Φεβρουάριο θα ξέρουμε.