O Κυριάκος Μητσοτάκης άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά εκλογές, στη σκιά του δημοσκοπικού άλματος του Κινήματος Αλλαγής | Dimitris Kapantais / SOOC/ CreativeProtagon
Απόψεις

Το… ΚΙΝΑΛ ανεβάζει τους τόνους

Η δημοσκοπική άνοδος του ΚΙΝΑΛ οδήγησε τον Τσίπρα να ζητήσει εκ του ασφαλούς και σε πολύ υψηλούς τόνους προσφυγή στις κάλπες. Ο Μητσοτάκης κινήθηκε πιο «θεσμικά» αν και δεν έδωσε απάντηση στα περί μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα. Με άλλα λόγια, η συζήτηση εξελίχθηκε μια χαρά και για τους δύο
Κώστας Γιαννακίδης

Την Κυριακή δημοσιεύεται δημοσκόπηση που δείχνει το ΚΙΝΑΛ 4 μονάδες πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία να βρίσκεται στα όρια της αυτοδυναμίας. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε εκλογές. Υπό αυτές τις συνθήκες θα έπρεπε να κηρύξει και «Ανένδοτο». Κοντά έφτασε, ζητώντας από τους πολίτες να απαιτήσουν να φύγει η κυβέρνηση των ενόχων.

Ο Τσίπρας, λοιπόν, δεν μπορούσε να κάνει και αλλιώς. Γνώριζε, άλλωστε, ότι το αίτημα για εκλογές είναι βολή με άσφαιρα. Και έτσι ζήτησε από τον αντίπαλό του αυτό που ο ίδιος φοβάται περισσότερο. Ο Μητσοτάκης δεν επρόκειτο να σηκώσει το γάντι και το αίτημα Τσίπρα ανταποκρίνεται στην πίεση της βάσης και δείχνει στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ποιος είναι, ακόμα, το αφεντικό στην αντιπολίτευση. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρέτησε και η ομιλία του, επιτιθέμενος σε υψηλούς τόνους και σε όλα τα μέτωπα, πλην εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για δόλιες συμπράξεις με ιδιωτικά συμφέροντα. Ορθώς δεν υιοθέτησε την πρόταση Βαρουφάκη για κατάθεση πρότασης μομφής. Η ψήφιση του προϋπολογισμού χορηγει και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Προφανώς είναι ένα χαρτί που θα παίξει στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η καταψήφιση των αμυντικών δαπανών. Σκληρό ροκ και υψηλοί τόνοι. Ετσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αλλωστε είναι και ο δρόμος που γνωρίζουν καλύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη, ο Μητσοτάκης, προτίμησε και αυτός να πάει από εκεί που ξέρει καλύτερα. Δεν ακολούθησε τους τόνους Τσίπρα, επιδεικνύοντας πιο «θεσμική» συμπεριφορά, προχωρώντας και σε επιπλέον παροχές. Πήρε και, ελαφρώς, στην πλάκα το αίτημα για εκλογές, θέλοντας να δείξει ότι ελέγχει το παιχνίδι και εγγυάται τη σταθερότητα. Απέφυγε να απαντήσει στα περί μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα. Τα περί «λανθασμένης διατύπωσης» στην παλαιότερη τοποθέτησή του έδειξαν διάθεση υπεκφυγής, όπως και η παράθεση των στοιχείων από τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης -δεν κυβερνάει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια. Τουλάχιστον ατυχής ήταν η εμφάνιση και ο τόνος του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Ποιος κέρδισε στη συζήτηση; Για το κοινό τους ήταν και οι δύο μια χαρά. Ομως αν βάλεις τις δημοσκοπήσεις από δίπλα, αντιλαμβάνεσαι σε τι θέση βρίσκεται πλέον ο Τσίπρας…

Στη συζήτηση είδαμε και την πρώτη εμφάνιση του Μιχάλη Κατρίνη ως επικεφαλής της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ. Καλή και συγκροτημένη ομιλία. Όμως είχε το ύφος κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και όχι επικεφαλής. Αλλά αυτό ίσως να ήταν και το ζητούμενο.