To 2017 η κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, αποφάσισε να γκρεμίσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Σίδνεϊ και στη θέση του να οικοδομήσει ένα μικρότερο. Το κόστος της κατεδάφισης και της ανοικοδόμησης νέου σταδίου υπολογίστηκε στο διπλάσιο του κόστους της αρχικής κατασκευής. Ομως η νέα εγκατάσταση θα «έκαιγε» λιγότερο χρήμα και, ως πιο ευέλικτη, θα προσέλκυε περισσότερες εκδηλώσεις. Ωστόσο, ήρθε η πανδημία και το σχέδιο μπήκε στον πάγο λόγω δημοσιονομικής επιβάρυνσης.
Η «Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο, το εντυπωσιακότερο στάδιο που κατασκευάστηκε ποτέ, βγάζει τα έξοδα του από τις 30.000 επισκέψεις που δέχεται ημερησίως. Και όχι μόνο. Διαθέτει τέτοιες προδιαγραφές ώστε μετατρέπεται σε θεματικό πάρκο.
To Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, που φιλοξένησε τους Αγώνες του 2012, μισθώθηκε στη Γουέστ Χαμ, το ήθελε και η Τότεναμ, τελικά το πήρε η εταιρεία που διαχειρίζεται το Stade de France, από την οποία το αγόρασε ένας νέος φορέας στον οποίο συμμετέχει και ο δήμος του Λονδίνου. Τώρα, ο δήμαρχος διεξάγει έρευνα ώστε να μάθει για ποιον λόγο το στάδιο χάνει 3,5 εκατομμύρια λίρες κάθε χρόνο.
Στη Βαρκελώνη το Ολυμπιακό Στάδιο παραμένει κρατικό και προσπαθούν να βρουν τι θα το κάνουν, αφού η Εσπανιόλ, που έπαιζε εκεί, απέκτησε δικό της γήπεδο.
Στην Ατλάντα το στάδιο πουλήθηκε, ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιείται για αγώνες αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Στη Σεούλ ξεκίνησαν τον Ιούνιο τη ριζική αναδιαμόρφωση του ολυμπιακού συμπλέγματος όπου, μεταξύ άλλων, λειτουργεί και πίστα Formula 1.
Στο Λος Αντζελες ανακατασκευάζουν εδώ και εκατό χρόνια το ίδιο στάδιο.
Ελάτε τώρα στο ΟΑΚΑ. Κατά προτίμηση στην πλευρά που βλέπει προς βορρά, πίσω δηλαδή από τις κεντρικές εισόδους των εγκαταστάσεων. Τι θα δείτε; Εγκατάλειψη και σκουπίδια. Αυτό δεν είναι παράλογο, καθώς πρόκειται για τεράστια εγκατάσταση που δεν ελέγχεται εύκολα. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές γάτες για να πιάνουν τα ποντίκια. Εχουν περάσει είκοσι χρόνια από το τέλος των Αγώνων της Αθήνας και ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί ένα πειστικό σχέδιο για την ολική αξιοποίηση των εγκαταστάσεων – ευτυχώς πήρε ο Παναθηναϊκός το κλειστό στάδιο. Κάποιες εγκαταστάσεις μισθώνονται σε ιδιώτες που προσφέρουν αθλητικές υπηρεσίες (προπονήσεις, μαθήματα κ.λ.π). Ποδόσφαιρο; Τίποτα. Ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας. Και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Παναθηναϊκού – μέχρι το λουκέτο. Οταν γίνει το γήπεδο στον Βοτανικό δεν θα υπάρχει ομάδα για να παίζει στο ΟΑΚΑ. Και πού θα χρησιμεύει, αλήθεια, αυτό το στάδιο; Για να γίνονται δύο συναυλίες τον χρόνο;
Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζεται μελέτη για την οικονομική αξιοποίηση του ολυμπιακού συμπλέγματος. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Μιλάμε, άλλωστε, για έναν χώρο με τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και αξιοποίησης. Ωστόσο, είναι μάλλον δύσκολο να βρεθεί λύση για τη χρήση του σταδίου, εκτός και αν πράγματι μετατραπεί σε κάτι άλλο. Αλλά τότε θα χρειάζεται 60.000 θέσεις και αυτό το στέγαστρο; Πώς τα καταφέραμε έτσι και εδώ…