Σύμφωνοι, αν ακούσεις στην ίδια εκπομπή («Ενώπιος Ενωπίω» στον ΑΝΤ1) τον Στέφανο Κασσελάκη να μιλάει στα ελληνικά και τον Τάιλερ Μακμπέθ να μιλάει στα αγγλικά, και γνωρίζεις και τις δύο γλώσσες, θα συμπεράνεις προφανώς ότι τον πιο συγκροτημένο λόγο τον έχει ο κ. Μπακμπέθ. Για μια στιγμή σκέπτεσαι ότι τα τρολ της Κουμουνδούρου έκαναν λάθος, και ότι θα έπρεπε να στηρίξουν τον Τάιλερ για να εκδικηθούν την Εφη Αχτσιόγλου και τους υπόλοιπους για όσα… τρομερά έκαναν στον κ. Τσίπρα.
Επανέρχεσαι όμως γρήγορα στην πραγματικότητα όταν σκεφτείς ότι ο Τάιλερ Μακμπέθ, ένας Αμερικανός που μετρά λίγους μήνες στην Ελλάδα και δεν γνωρίζει καν ελληνικά, μίλησε στην τηλεόραση για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ. Φαντάζεται κανείς τι θα γινόταν αν έκαναν το ίδιο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ή η Νατάσα Παζαΐτη που δεν έχουν μιλήσει ποτέ πολιτικά; Προφανώς θα γινόταν «επανάσταση». Θυμάται κανείς άραγε τη Δάφνη Σημίτη ή την Αντα Παπανδρέου να μιλούν δημόσια για τα εσωκομματικά του ΠΑΣΟΚ και μάλιστα εν μέσω κρίσης, διαγραφών ή αποχωρήσεων;
Το γεγονός δε ότι ο κ. Μακμπέθ μίλησε στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου στον ΑΝΤ1 πιο συγκροτημένα από τον κ. Κασσελάκη και τους συν αυτώ, είναι ένα παράλληλο σύμπτωμα της κατηφόρας του κόμματος και της ίδιας της πολιτικής. Διότι πλέον, χάρη στην επικράτηση της μεταπολιτικής και του lifestyle γίνεται πια ένας άνθρωπος χωρίς καμία σχέση με την πολιτική να κερδίζει την ηγεσία ενός κόμματος μέσω των social media, ενώ ο σύζυγός του, που έγινε γνωστός από τα πρωϊνάδικά, να έχει λόγο και παρέμβαση για κομματικά ζητήματα.
Το γεγονός βέβαια ότι ο κ. Μακμπέθ έγινε γνωστός από τα πρωϊνάδικα και δεν έχει σχέση με την Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει σεβασμού. Το αντίθετο. Πρόκειται για έναν επιστήμονα με δύο πτυχία, στην ψυχολογία και τη νοσηλευτική, και διδακτορικό ως Nurse Practitioner (NP), μια ειδικότητα που στις ΗΠΑ μοιράζεται πολλά από τα καθήκοντα των παθολόγων γιατρών.
Είναι επίσης αλήθεια ότι, αν διαβάσει κανείς στο Διαδίκτυο μερικές μόνο απομονωμένες φράσεις της συνέντευξής του, οι οποίες προβάλλονται με προφανή διάθεση να τον υποτιμήσουν (πατώντας στην ομοφοβία), καταλήγει σε λάθος συμπεράσματα. Ο λόγος του έχει συνοχή.
Ωστόσο ο κ. Μακμπέθ είναι σύζυγος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια χώρα όπου δεν υπάρχει (και ορθώς) καμία παράδοση οι σύζυγοι των πολιτικών αρχηγών να κάνουν δηλώσεις και παρεμβάσεις για κομματικά θέματα.
Ο ίδιος, παρότι είπε ότι έχει «μηδενικό» (zero) ενδιαφέρον να ασχοληθεί με την πολιτική, δεν απέφυγε να μπει στην ουσία για τον ΣΥΡΙΖΑ:
–«Ως πολίτης, και, όπως ξέρετε, ερχόμενος από το εξωτερικό, μόλις αρχίζω να αντιλαμβάνομαι πώς είναι η πολιτική σκηνή και το κλίμα στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι οι εξελίξεις (the developments) ήταν αναγκαίες» σημείωσε. Ο ANT1 μετέφρασε την αναφορά στις εξελίξεις με το αφηρημένο και κάπως δαρβινικό «η εξέλιξη είναι απαραίτητη». Δεν είπε όμως αυτό. Αναφέρθηκε σε «εξελίξεις». Και για να μαθαίναμε ποιες εννοούσε θα έπρεπε να ακούγαμε και την ερώτηση στην οποία απαντούσε, η οποία δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό μοντάζ.
Συνεχίζοντας ο κ. Μακμπέθ δήλωσε:
«Μιλάτε για ένα κόμμα που ηγείτο της χώρας και δεν κατάφερε να διατηρήσει, ούτε να συγκρατήσει το επίπεδο της υποστήριξης (των πολιτών) σε καμία από τις εκλογές που ακολούθησαν. Επομένως, πρέπει σε κάποιο βαθμό να κάνεις μια ενδοσκόπηση. Οπως και στην αρχή αυτής της συνέντευξης, σας είπα ότι για να μπορέσετε να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο στη ζωή θα πρέπει να υπάρχει αυτογνωσία στο τι θέλεις και ποιος είσαι. Η ίδια σκέψη ισχύει για οτιδήποτε στη ζωή».
«Αντε να τα εξηγήσει κανείς αυτά στον κ. Πολάκη, την κυρία Τζάκρη και την ηγετική ομάδα του κ. Κασσελάκη» θα έλεγε κανείς, πριν σκεφτεί ότι ο κ. Μακμπέθ συμπεριλαμβάνει και τον κ. Τσίπρα, και ότι πάνω απ’ όλα διατυπώνει κρίσεις για πολιτικούς που έχουν εκλεγεί κατ’ επανάληψη με την ψήφο των πολιτών.
Το μόνο που πέτυχε, λοιπόν, η παρέμβασή του ήταν να θυμίσει το δράμα και την αποσύνθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Η οποία επιταχύνθηκε όταν συγκεκριμένα στελέχη, πάνω στην έξαψη και στο πάθος για εκδίκηση των εσωκομματικών τους αντιπάλων, επένδυσαν με τη βοήθεια κομματικών τρολ στον κ. Κασσελάκη.
Το δε επίπεδο της ηγετικής ομάδας του κ. Κασσελάκη φάνηκε από το «επιχείρημα» που επελέγη ως κεντρικό πολιτικό μήνυμα του αρχηγού στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 (στην οποία προβλήθηκε ως ένθετο και η συνέντευξη του κ. Μακμπέθ).
Ο κ. Κασσελάκης, επιχειρώντας να μιλήσει για τη διάσπαση του κόμματος, συνέδεσε άσχετα μεταξύ τους πράγματα που πιθανότατα ούτε καν τα γνωρίζει: από τη μια πλευρά την πασίγνωστη ιστορική ενότητα Ιουλιανά-αποστασία (1965) και πραξικόπημα του 1967 και από την άλλη τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και το σοβαρό πλέον ενδεχόμενο αποχώρησης της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου».
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι 50 χρόνια μετά το Πολυτεχνείο – ξέρουμε πώς φτάσαμε στη Χούντα- αυτοί οι αξιόλογοι άνθρωποι που γνωρίζουν τους αγώνες του χώρου μας, θα γίνουν αποστάτες» είπε ο κ. Κασσελάκης. Ο ορισμός του «ό,τι να΄ναι» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης…