| CreativeProtagon
Απόψεις

Τι προσφέρει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία;

Mέχρι στιγμής, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θυμίζει τρύπα στο νερό. Ο δε τρόπος με τον οποίο λειτουργεί, αποκτά κωμικές διαστάσεις. Η σύστασή της γέννησε εντάσεις και η χρησιμότητά της ελέγχεται ως ανύπαρκτη. Θυμίζει ρούχο που το φοράς, δεν σου πάει, σε στενεύει και απορείς για ποιο λόγο το αγόρασες
Κώστας Γιαννακίδης

Μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη επιτυχία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας βρίσκεται στα πράσινα πόλο μπλουζάκια του προσωπικού. Η επιλογή του χρώματος είναι πετυχημένη. Ταιριάζει με τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και επιτρέπει αποτελεσματικό καμουφλάζ στο campus του Ζωγράφου. Συνεπώς, αν δεν βλέπετε ή δεν ακούτε τίποτα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, φταίει η παραλλαγή. Είναι εκεί, απλώς καταφέρνει να γίνεται αόρατη.

Λίγο πιο σοβαρά τώρα: Τις τελευταίες μέρες σηκώθηκε (και σωστά) η συζήτηση για την αδυναμία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, όχι απλώς να εκτελέσει τα καθήκοντά της, αλλά να κάνει διακριτό το στίγμα της. Το προσωπικό των χιλίων ατόμων ασχολείται κυρίως με άλλες δουλειές, ας πούμε του Ειδικού Φρουρού, με έναν αστερίσκο για την επάρκεια της εκπαίδευσης. Διότι προσλήφθηκαν για να κάνουν, άοπλοι, περιπολία στα πανεπιστήμια και βρέθηκαν με όπλο στο χέρι στους δρόμους της πόλης.

Ναι, γίνονται και κάποιες περιπολίες στα πανεπιστήμια, αλλά με αυτοκίνητο. Και όσες φορές χρειάστηκε κατασταλτική παρέμβαση, επιλήφθηκαν τα ΜΑΤ. Τέλος πάντων, δεν ήταν απαραίτητο να φτιάξουμε ειδικό αστυνομικό σώμα μόνο και μόνο για να καλεί τα ΜΑΤ. Ούτε ήταν ανάγκη να σηκωθεί τσουνάμι αντιδράσεων, να γίνουν πορείες και να πέσει ξύλο με χημικά για μια απόφαση που, ουσιαστικά, δεν τέθηκε ποτέ σε εφαρμογή.

Με την επιφύλαξη της διάψευσης από τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν, σήμερα η Πανεπιστημιακή Αστυνομία δείχνει μια λάθος επιλογή, που έγινε για τον σωστό λόγο. Η κυβέρνηση κλήθηκε να απαντήσει στην πίεση της κοινής γνώμης, ειδικά μετά τη διαπόμπευση του πρύτανη στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Το έκανε βιαστικά. Και επιπόλαια. Εκπόνησε ένα σχέδιο που, ακόμα και αν εξυπηρετούσε μια υπαρκτή ανάγκη, δεν στάθμισε ούτε τις αντιδράσεις, ούτε το έλλειμμα αποτελεσματικότητας.

Και κάπως έτσι, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία υπάρχει και δεν υπάρχει, έγινε κομμάτι μιας μαγικής εικόνας. Στο τέλος της τετραετίας η κυβέρνηση θα συμπεριλάβει την ίδρυσή της στον απολογισμό έργου, πλην όμως οι γνωστές εστίες ανομίας θα παραμείνουν λίγο-πολύ ως έχουν και η αντιμετώπισή τους θα ανατίθεται στα ΜΑΤ. Αλλωστε, για να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας μηχανισμός πρόληψης, αποτροπής ή και καταστολής, θα πρέπει να ενισχύεται επικουρικά και από άλλους παράγοντες, ας πούμε κάμερες, τοποθέτηση τουρνικέ, ηλεκτρονική εξακρίβωση στοιχείων.

Mέχρι στιγμής, η Πανεπιστημιακή Αστυνομία θυμίζει τρύπα στο νερό. Η σύστασή της γέννησε εντάσεις και η χρησιμότητά της ελέγχεται ως ανύπαρκτη. Θυμίζει ρούχο που το φοράς, δεν σου πάει, σε στενεύει και απορείς για ποιον λόγο το αγόρασες.