Με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να αναδείξει τον εκλογικό στόχο και την τακτική που θα ακολουθήσει στις εκλογές. Μια αναφορά του, όμως, στην οποία συμπύκνωσε τις εσωκομματικές συζητήσεις και προβληματισμούς ήχησε έντονα και έδωσε αφορμή για συζητήσεις και κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ:
«Αγωνιζόμαστε για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή, που θα μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη, την προοπτική και την εθνική αξιοπρέπεια. Αν δεν υπάρχει αυτή η ισχυρή επιλογή, να ξέρουν οι πολίτες σήμερα ότι θα μπούμε σε περιπέτειες αστάθεια. Δεσμεύομαι σήμερα στον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα ότι αν μας δώσουν μια ισχυρή εντολή, ένα μήνυμα αναγέννησης και προοπτικής, θα τους το ανταποδώσουμε με αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, ανοίγοντας άμεσα την επόμενη ημέρα βάσει του προγράμματός μας έναν διάλογο για πεδίο συγκλίσεων και όχι ένα πεδίο συγκρούσεων και διχασμού. Χωρίς κανένα παζάρι εξουσίας», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, προσδιορίζοντας το γενικό πλαίσιο της στρατηγικής του προς τις κάλπες και την πρόταση διακυβέρνησης που επεξεργάζεται.
Τι εννοεί ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη συγκεκριμένη φράση; Για να μετουσιωθεί σε πολιτική πράξη προϋποθέτει ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταφέρει να καταγράψει ισχυρό διψήφιο ποσοστό στη κάλπη της απλής αναλογικής με τον αντίστοιχο αριθμό βουλευτών. Κάποιοι στη Χαριλάου Τρικούπη μιλούν για περισσότερους από 40 βουλευτές – καθόλου εύκολος στόχος, σύμφωνα τουλάχιστον με την καταγραφή των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να κινείται περί το 11%.
Αν ωστόσο αυτός ο στόχος επιτευχθεί τότε ο κ. Ανδρουλάκης θα καταθέσει, στην τρίτη εντολή που θα πάρει, πρόταση διακυβέρνησης, συνεννόησης, αξιοπιστίας για συναίνεση σε δέκα προγραμματικά σημεία όπως ο ίδιος τα απαρίθμησε. Μέσες άκρες αφορούν τα εθνικά θέματα, την πορεία της οικονομίας, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, τον εκσυγχρονισμό των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
Η πρόταση του κ. Ανδρουλάκη θα απευθύνεται κατ’ αρχάς στην ελληνική κοινωνία ήδη από την προεκλογική περίοδο και ασφαλώς προς τα πολιτικά κόμματα που θα προκύψουν από τη κάλπη των πρώτων εκλογών. Στην περίπτωση που απορριφθεί, λόγω της δεδομένης θέσης της ΝΔ για διεκδίκηση της αυτοδυναμίας σε δεύτερες εκλογές, και του ΣΥΡΙΖΑ για διεκδίκηση της πρωτιάς, από τη Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι η πρόταση τους θα παραμείνει στο τραπέζι και θα ισχύει για όσα προκύψουν από τις δεύτερες εκλογές.
Μια πρώτη ουσιαστική παρατήρηση αφορά ότι η συγκεκριμένη αναφορά του κ. Ανδρουλάκη αποκλίνει εμφανώς από όσα είχε πει το προηγούμενο διάστημα με κορυφαίο το ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα για Πρωθυπουργό. Με την τροποιημένη θέση που εξέφρασε δεν φάνηκε να θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο το ποιος θα είναι Πρωθυπουργός, προτάσσοντας την πολιτική συμφωνία, κατά την ευρωπαϊκή πρακτική: «Πρώτα αναζήτηση συμφωνίας για το τι πολιτικές θα εφαρμοστούν και με ποιο χρονοδιάγραμμα και ύστερα τα πρόσωπα που θα τις εφαρμόσουν».
Σε αυτή τη μετατόπιση του κ. Ανδρουλάκη, έχει ενδιαφέρον η σπασμωδική και οριακή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ: υπό τον φόβο να απομονωθεί εγκλωβισμένος στην άρνηση του, όντας μάλιστα δύο φορές ηττημένος, ο ΣΥΡΙΖΑ δια της εκπροσώπου του Πόπης Τσαπανίδου έσπευσε να αφήσει αιχμές για τον κ. Ανδρουλάκη, ανακαλύπτοντας στροφή πρός τη ΝΔ επειδή εκβιάζεται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη! «Αν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνεργαστεί τελικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αυτό θα μπορούσε να είναι προϊόν εκβιασμού, από τις υποκλοπές», έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί η κυρία Τσαπανίδου.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σήκωσε αμέσως το γάντι. «Εκπλήσσομαι ίσως από την ταχύτητα με την οποία η κυρία Τσαπανίδου μπήκε στον ρόλο και υιοθέτησε τις πρακτικές του κ. Πολάκη και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν αναδειχθεί δικαιωματικά πρωταθλητές σε “ψεκασμένα” σενάρια και συνωμοσιολογία. Η κυρία Τσαπανίδου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει ένα θεσμικό μέτωπο, αρραγές, απέναντι στους παρακρατικούς μηχανισμούς, απέναντι στις αντιθεσμικές επιλογές και επί Νέας Δημοκρατίας και επί ΣΥΡΙΖΑ…», ήταν η άμεση απάντηση του εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Μάντζου.
Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση –είτε στο επίπεδο των θεωριών συνωμοσίας της κυρίας Τσαπανίδου, είτε σε σοβαρότερο– μόλις ξεκίνησε…