Κάτι σοβαρό συμβαίνει στο Φαρμακονήσι, που ενώ οι Τούρκοι το ‘χουν πάρει χαμπάρι και ωρύονται, εμείς εδώ δεν το αξιολογούμε, εντάσσοντας το στην «πάγια τουρκική πολιτική στο Αιγαίο». Στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αναφέρομαι, διότι το υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΘΑ κάνουν τη δουλειά τους. Το ίδιο και κάποιες ελληνικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αν θυμάστε, πριν από καμιά εβδομάδα, πρώτα μια τουρκική εφημερίδα με φωτογραφικό πρωτοσέλιδο και στη συνέχεια πολλές εκπομπές της τουρκικής τηλεόρασης, ασχολήθηκαν με την τοποθέτηση μια ανεμογεννήτριας στο Φαρμακονήσι. «Πρώτα έστειλαν στρατό, τώρα έχτισαν και ανεμογεννήτρια» έγραφε η Sözcü.
Αμ δεν τους πείραξε μια μικρή ανεμογεννήτρια, ύψους τριάντα μόλις μέτρων, δηλαδή όσο ένα κυπαρίσσι, που μπήκε στο νησί. Ούτε η οργισμένη τους αντίδραση είναι «πάγια και συνήθης». Οι Τούρκοι, που θεωρούν το Φαρμακονήσι είτε νησί αμφισβητούμενης κυριαρχίας είτε τουρκικό έδαφος υπό ελληνική κατοχή, ξέρουν πολύ καλά ότι η μικρή ανεμογεννήτρια που στήθηκε (και φαίνεται), δεν αφορά κάποια οικονομική δραστηριότητα, αλλά ότι είναι ένα μικρό μόνο μέρος μιας συνολικότερης (και αφανούς) οχύρωσης του νησιού. Αυτό τους έχει μπει στο μάτι.
Και εκνευρίστηκαν ακόμα περισσότερο, διότι η αμυντική αυτή αναβάθμιση του νησιού ανακοινώθηκε με δελτίο Τύπου και φωτογραφίες από το ΓΕΕΘΑ, αλλά και με ακόμα αναλυτικότερο δελτίο της ελληνικής εταιρείας (Eunice Energy Group) που «έχτισε» το έργο. Λες και το κάναμε επίτηδες να εκνευρίσουμε τους Τούρκους. Το τι ακριβώς έχει στηθεί στο Φαρμακονήσι (που απέχει μόλις 7 μίλια από την Τουρκία και είναι στην ίδια ευθεία με τα Ίμια) δεν είναι απολύτως σαφές. Η εταιρεία αναφέρεται αορίστως στην «πλήρη ενεργειακή αυτονομία του Φαρμακονησίου, ακόμα και σε έκτακτες συνθήκες», για εγκατάσταση «υβριδικού συστήματος που πολλαπλασιάζει την αμυντική ικανότητα του νησιού» και το κάνει «άτρωτο».
Πολύ ενδιαφέρουσα είναι επίσης η αναφορά σε «καθαρά ελληνικά και απρόσβλητα software και hardware, που ενισχύουν δραστικά την αντι-drone προστασία, όχι μόνο του νησιού αλλά και της θαλάσσιας περιοχής γύρω του». Όπερ, αυτά είναι που έκαναν του Τούρκους να γίνουν έξαλλοι. Διότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, σε συνεργασία με μια ελληνική εταιρεία και χρησιμοποιώντας ελληνική τεχνογνωσία, οχυρώνουν ένα νησί που είναι στο στόχαστρο τους και μάλιστα το ανακοινώνουν φόρα-παρτίδα. Δεν βλέπω εδώ καμιά κατευναστική πολιτική απέναντι στην Τουρκία όπως κατηγορείται η κυβέρνηση από τον Σαμαρά, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας τώρα.
Η αλήθεια είναι ότι στον σύγχρονο πόλεμο, η ενέργεια είναι το παν. Δίχως επαρκή ενέργεια, το στράτευμα είναι τυφλό, κουφό και ουσιαστικά άοπλο. Αφήστε που οι σύγχρονοι πόλεμοι γίνονται περισσότερο από μακριά παρά από κοντά, αρκεί να υπάρχει «συνδεσιμότητα». Εξ ου και η πολλαπλότητα των πηγών ενέργειας είναι κρισιμότατο θέμα, διότι ο πρώτος στόχος κάθε επιτιθέμενου είναι να διαλύσει την ενεργειακή επάρκεια του αμυνόμενου. Οι περίφημοι αντιπυραυλικοί και αντιαεροπορικοί θόλοι που τόσο δοξάζονται στην εποχή μας, δίχως την ενέργεια που τους λειτουργεί, απλώς παύουν να υπάρχουν. Ενέργεια αδιάκοπη και σε τεράστιες ποσότητες. Ειδικά για τα νησιά δε, η ροή ενέργειας εξασφαλίζει και κάτι εξίσου πολύτιμο. Το νερό.
Κάτι λοιπόν γίνεται στο Φαρμακονήσι που ενοχλεί θανάσιμα τους Τούρκους. Το οποίο «κάτι», αργά, σταθερά και συστηματικά, επεκτείνεται και σε άλλα κρίσιμα νησιά μας που είναι στο τουρκικό στόχαστρο. Το γεγονός δε ότι μια ελληνική εταιρεία επινοεί και κατασκευάζει τέτοια υπερσύχρονα ενεργειακά και αμυντικά συστήματα, είναι ακόμα πιο ελπιδοφόρο. Πόσο μάλλον που το έργο στο Φαρμακονήσι ήταν εξ ολοκλήρου δωρεά του προς την πατρίδα.