Τα Χρυσά Βατόμουρα, τα άτυπα βραβεία –μεταξύ άλλων– για τη χειρότερη ερμηνεία, ταιριάζουν περισσότερο από τα Οσκαρ για τη συζήτηση στη Βουλή. Σε 48 ώρες, από το απόγευμα της Τετάρτης ως το απόγευμα της Παρασκευής, στη διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση, αναδείχτηκαν ενδιαφέροντες ρόλοι και εκλογικές στοχεύσεις που δεν είχαν σχέση με το θέμα της συζήτησης.
Κάποιες από αυτές τις εκφάνσεις ξεπέρασαν τα όρια της ευπρέπειας. Αλλες μας «έκαψαν» το μυαλό, ενώ ορισμένες κινήθηκαν σε ρυθμούς μπρουτάλ αντρίλας που θα ταίριαζε περισσότερο σε γήπεδο. Επρόκειτο για χορογραφίες εκτός θέματος αλλά με σαφή στόχευση.
Ας δούμε ποιοι έθεσαν υποψηφιότητα για τα χρυσά βατόμουρα από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ:
Πρώτου ανδρικού ρόλου
Αδωνις Γεωργιάδης (ΝΔ). Αν αντιπαραβάλει κανείς τον τόνο της παρέμβασης του υπουργού Ανάπτυξης με το συνήθη τόνο του Μητσοτάκη, θα νομίζει ότι δεν βρίσκονται απλώς σε διαφορετικά κόμματα αλλά σε διαφορετικούς κόσμους. Δεν ήταν μόνο η παρομοίωση του Πολάκη με τον σκύλο του Λούκι Λουκ, τον Ραν Ταν Πλαν, ήταν κυρίως η εικόνα του να φωνάζει εκτός εαυτού από το βήμα.
–Η στόχευση. Είναι προφανές ότι στα περισσότερα νοικοκυριά που έχουν ανοιχτή την τηλεόραση στις ειδήσεις η συζήτηση για την πρόταση μομφής στη Βουλή δεν είναι και το πιο ενδιαφέρον θέμα για τη ζωή τους. Κάποιος ταυτόχρονα μαγειρεύει, άλλος περνάει μια ηλεκτρική, οι πιο νέοι ίσως σκρολάρουν βιντεάκια στο κινητό. Και πέφτουν και κάποιες κλεφτές ματιές στην τηλεόραση.
Ο συριγμός λοιπόν, σαν το SOS του πλοίου, από τον Αδωνι να φωνάζει για τα λεφτά του Καλογρίτσα και τον Πολάκη, που έπαιξε σε όλα τα κανάλια, τραβάει την προσοχή. Κι αυτοί που σταματούν για μισό λεπτό να σκρολάρουν ή να ανακατεύουν τις φακές μπορεί να μην ενδιαφέρονται για τη συγκεκριμένη συζήτηση στη Βουλή αλλά ψηφίζουν στις εκλογές.
Γιάννης Ραγκούσης (ΣΥΡΙΖΑ). Συνεχίζοντας την προσπάθεια φιλικής προς τον ΣΥΡΙΖΑ εφημερίδας να παρουσιάσει ως αληθινό το γεγονός ότι δήθεν η οικογένεια του Πιερρακάκη σώθηκε από τη θάλασσα στο Μάτι λόγω Predator (!), το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια καταγγελία. Πολίτης, είπε, που έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό, έλαβε μήνυμα με Predator, με παραποιημένη την διεύθυνση του gov.gr. Αρα, όπως εξήγησε και η «Αυγή», αυτό «επιβεβαιώνει το ενιαίο κέντρο ΕΥΠ-Predator-Κυβέρνησης»….
–Η στόχευση. Προφανώς οι ψεκασμένοι, οι οργισμένοι και οι αντιεμβολιαστές, είναι ένα ακροατήριο που όπως ανέλυσε το Protagon (διαβάστε: Το κοινό του Τσίπρα και το κρίσιμο 5,5%) είναι απαραίτητο για τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον δεν μπορεί να διεισδύσει στο κεντρώο κοινό ελλείψει προτάσεων. Η Κουμουνδούρου δεν έχει λοιπόν την πολυτέλεια να αφήσει αυτό το κοινό στον Βελόπουλο, που μιλάει από το βήμα της Βουλής για «ξαφνικίτιδα» κλείνοντας το μάτι σε όσους νομίζουν ότι το εμβόλιο κατά της Covid… «σκοτώνει». Είναι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, περισσότεροι από αυτούς που ασχολούνται με τις υποκλοπές. Ηταν επομένως λογικό η κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ να κόψει την πρώτη σελίδα της σχεδόν στη μέση αφιερώνοντας το 60% στις υποκλοπές και το 40% στην συνωμοσιολογική παρέμβαση Ραγκούση.
Ο Πιερρακάκης απάντησε με τη λογική. Εξήγησε ότι υπάρχουν εκατοντάδες τρόποι υφαρπαγής στοιχείων χρηστών, πχ. με απόκτηση πρόσβασης στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο, ενώ στο εθνικό σύστημα εμβολιασμών έχουν πρόσβαση 40.000 φαρμακοποιοί, γιατροί και ΚΕΠ. Βεβαίως η λογική κατάρριψη όσων είπε ο κ. Ραγκούσης, ουδόλως παρακωλύει τη στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον δεν απευθυνόταν στη λογική, αλλά σε ένα συνωμοσιολογικό κοινό που το έχει ανάγκη.
Δεύτερου ρόλου και πρωτοεμφανιζόμενης
Πολάκης. Αποτελεί ίσως «ιεροσυλία» το γεγονός ότι ο πρωταγωνιστής του πολιτικού χουλιγκανισμού στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ο Παύλος Πολάκης (ΣΥΡΙΖΑ), δυστυχώς, μόνο για δεύτερο ρόλο θα μπορούσε να είναι υποψήφιος αυτή τη φορά. Τρόμαξε ίσως και ο ίδιος με την ένταση της επίθεσης του Αδωνι, άργησε να βρει τα πατήματά του, και μόνο όταν είχε κλείσει πια το μικρόφωνο αποκάλεσε τον πολιτικό του αντίπαλο «λαδέμπορα» και «μαυραγορίτη της Κατοχής».
Μαρκόπουλος. Από το βήμα αποκάλεσε «πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ» τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο, χαρακτηρισμός που ξεπερνάει τα όρια για έναν έντιμο δικαστικό, όποια άποψη κι αν έχει κανείς για τους τελευταίους χειρισμούς του. Το χειρότερο όμως είναι ότι ο Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΝΔ) όταν κατέβηκε από το βήμα αντιδικούσε φραστικά, φωνάζοντας εκτός μικροφώνου προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα αίματα άναψαν και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης αναγκάστηκε να του θυμίσει από την έδρα ότι είναι «βουλευτής της ΝΔ», υπονοώντας ότι δεν είναι βουλευτής ακραίου κόμματος.
Αυγέρη. Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια, τέλος, να παρεισφρήσει στο μοντάζ των τηλεοπτικών καναλιών για τους καβγάδες στη Βουλή (και να μαζέψει κανέναν σταυρό) έκανε η Δώρα Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ). Αποκάλεσε τον Πρωθυπουργό «κοινό νταβατζή». Επειδή μάλλον δεν πέρασε στα κανάλια η ατάκα –τα μετράνε αυτά οι επιτροπές για τα «βατόμουρα»– πάει για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης μέχρι να σκεφτεί μια καλύτερη βρισιά.