«Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο», πίνακας του Albert Chevallier Tayler, 1911 | Wikimedia Commons
Απόψεις

Τα Χριστούγεννα του κρύου σπιτιού

Κάποτε μπορεί να ευχόμασταν να περάσουμε γιορτές με «χιόνια στο καμπαναριό» και άλλες ειδυλλιακές εικόνες... ψύχους. Το κλειστό από ανάγκη καλοριφέρ, όμως, επιτάσσει Χριστούγεννα με ήλιο και ζέστη. Για να μη χρειαστεί τουλάχιστον να φοράμε παλτό και κασκόλ στο σαλόνι μας
Λίλα Σταμπούλογλου

Εξω χιονίζει, βρέχει ή, τέλος πάντων, κάνει κρύο. Αλλά εσύ είσαι μέσα στο σπίτι και κοιτάζεις έξω από το παράθυρο. Πίνεις μια ζεστή σοκολάτα και πατάς ξυπόλυτος στο χαλί, φορώντας τη λεπτή πιτζάμα σου. Γιατί στο γιορτινό σκηνικό της φαντασίωσής σου, εκτός από το αναμμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, υπάρχει και ένα μονίμως αναμμένο καλοριφέρ.

Κάποιοι την έχουμε ζήσει αυτή τη φαντασίωση. Σπίτια τόσο ζεστά τον χειμώνα, που όταν ερχόσουν απ’ έξω, από το κρύο, ένιωθες σαν να μπαίνεις σε ζούγκλα. Σπίτια όπου κυκλοφορούσες με κοντομάνικο χριστουγεννιάτικα. Σπίτια όπου άναβες χωρίς τύψεις τον διακόπτη του θερμοστάτη και που, σε αντίθεση με το θερμοσίφωνα, δεν τρελαινόσουν άμα ξεχνούσες να τον κλείσεις. Σπίτια ενός ζεστού ονείρου, που δεν υπάρχουν πια.

Το επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία της Eurostat για το 2021. Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 17,5% των Ελλήνων αδυνατούν να έχουν ένα σταθερά ζεστό σπίτι, που σημαίνει ότι η χώρα καταγράφει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υπόλοιπων χωρών-μελών.

Το φαινόμενο ξεκίνησε την περίοδο των μνημονίων και παρ’ όλο που τότε πιστέψαμε ότι θα είναι παροδικό, καθιερώθηκε και πλέον τείνει να γίνει ο κανόνας. Φέτος, με την ενεργειακή κρίση να καταπίνει τον πλανήτη, είναι βέβαιο ότι το κρύο σπίτι είναι η πραγματικότητα των περισσοτέρων.

Τι κάνουμε για να τα βγάλουμε πέρα με την ενεργειακή φτώχεια μας; Κόβουμε από άλλες ανάγκες, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Θερμαίνουμε μόνο ένα μέρος της κατοικίας μας. Βάζουμε χρονοδιάγραμμα στη θέρμανση και το τηρούμε σαν Ευαγγέλιο.

Εφοδιαζόμαστε με ισοθερμικά ρούχα, ηλεκτρικές κουβέρτες, παντόφλες με τριπλούς πάτους και ό,τι άλλο υπόσχεται ότι θα μας κρατάει ζεστούς μέσα στο κρύο, γεμάτο υγρασία από την παρατεταμένη ψυχρασία περιβάλλον μας. Το οποίο σταδιακά καταπονεί τον οργανισμό μας, όπως έχουν διαπιστώσει ουκ ολίγες έρευνες.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε φέτος ότι η παγκόσμια ενεργειακή κρίση είναι πολύ πιθανόν να οδηγήσει σε μια υγειονομική κρίση, καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία από τη διαμονή σε ψυχρά σπίτια είναι σοβαρές. Αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών, καρδιακών επεισοδίων και λοιμώξεων του αναπνευστικού, ακόμα και τραυματισμών, εξαιτίας των χοντρών ρούχων που φοράμε το ένα πάνω από το άλλο.

Μπορεί το τελευταίο να ακούγεται υπερβολή αλλά δεν είναι καθόλου για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή ηλικιωμένους. Πάρα πολλοί ειδικοί έχουν μιλήσει για τις συνέπειες των κρύων σπιτιών και ο κατάλογος των κακών που αναφέρουν είναι ατελείωτος. Μέχρι και για παχυσαρκία έχει κατηγορηθεί το κρύο σπίτι.

Γενικώς, στο κρύο δεν είσαι άνετος. Ζορίζεσαι. Μπαίνεις σε μια διαδικασία, σωματικά και ψυχικά, να αντέξεις. Ολο σου το είναι λειτουργεί εντατικά για να το καταφέρεις και αν αναγκάζεσαι να ζεις έτσι, την πάτησες. Οταν λέμε κρύο, δεν εννοούμε αναγκαστικά παγωνιά. Εννοούμε τη μέση θερμοκρασία που έχει ένα σπίτι το οποίο δεν θερμαίνεται επαρκώς. Ο δικός μας μέσος όρος είναι περίπου 18 βαθμοί Κελσίου. Και φανταστείτε ότι εμείς ζούμε στη θερμότερη ζώνη της Ευρώπης.

«Δεν κάνει κρύο στην Ελλάδα, κρύο δεν έκανε ποτέ», όπως λέει ο στίχος από το τραγούδι των Locomondo. Βεβαίως, ένας κάτοικος Νευροκοπίου και Φλώρινας που δυσκολεύεται να ζεστάνει την οικία του θα πρέπει να περάσει τον χειμώνα τουρτουρίζοντας δίπλα σε μια σόμπα. Για εκείνον, μια χαρά κρύο κάνει και στην Ελλάδα, κι αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να οχυρωθεί απέναντί του, τώρα θα νιώθει σαν να κάνει κάμπινγκ στο Ροβανιέμι.

Οσο για εμάς που ζούμε σε περιοχές της χώρας με πιο υποφερτές θερμοκρασίες, ακούμε ότι τα Χριστούγεννα ο υδράργυρος θα πιάσει εικοσάρια και ξεφυσάμε με ανακούφιση. Τι κι αν κάποτε ευχόμασταν να έχουμε χιόνια στο καμπαναριό τις γιορτές; Το κλειστό από ανάγκη καλοριφέρ θέλει Χριστούγεννα με ήλιο και ζέστη. Μπορεί να μην πατάμε ξυπόλυτοι στο χαλί με ελαφριές πιτζάμες, αλλά τουλάχιστον δεν θα φοράμε παλτό και κασκόλ στο σαλόνι μας.

Καλά, και όσο πιο ζεστά γίνεται, Χριστούγεννα σε όλους.