Απόψεις

Τα πρωινά τoυς είναι καλύτερα από τα δικά σου

Υποδεχτείτε τον ψυχαναγκασμό με το τέλειο πρωινό ξύπνημα: πριν ακόμη βγει ο ήλιος, όλοι είναι γεμάτοι όρεξη και χαρά για διαλογισμό, spinning, τσάι μάτσα και ενυδάτωση προσώπου. Κοιτάς τα σόσιαλ μίντια και όλοι έχουν την τέλεια «morning routine». Και όμως, σε πείσμα αυτού, κάποιοι παλεύουν για το δικαίωμα να ξυπνούν σιχτιρίζοντας, χωρίς την παραμικρή επιθυμία να αδράξουν την ημέρα
Λένα Παπαδημητρίου

Η χριστουγεννιάτικη διαφήμιση της «Peloton» (σύζυγος χαρίζει στην καλλίγραμμη σύζυγό του το χιλίων δολαρίων στατικό ποδήλατο και εκείνη ξυπνάει από τις 6 το πρωί για να λούσει στον ιδρώτα το trendy λίκρα κολάν της) έγινε viral και προκάλεσε φρενίτιδα στα σόσιαλ μίντια. Χαρακτηρίστηκε μεταξύ άλλων «σεξιστική». Ποιος μαλάκας σύζυγος σου κάνει δώρο τα Χριστούγεννα κάτι που σε κάνει να ξυπνάς χαράματα για να γίνεις ακόμα πιο εμμονική με την εμφάνισή σου;

Η διαφήμιση συνάδει πλήρως με τον ψυχαναγκασμό των τελευταίων ετών για την τέλεια «morning routine», δηλαδή το τέλειο (και πολύ) πρωινό ξύπνημα. Σηκώνεσαι από τα χαράματα για να χαιρετίσεις τον ήλιο και να ευχαριστήσεις τη ζωή γι’ αυτά που σου προσφέρει, να κάνεις γιόγκα, διαλογισμό ή μία γερή συνεδρία cycling στο «Pelοton», φτιάχνεις έναν αντιοξειδωτικό χυμό ή ένα τσάι μάτσα, μετά ντους και beauté και είσαι έτοιμη/ος για την τέλεια, την αψεγάδιαστη παραγωγική μέρα. Ομολογώ εδώ ότι η δική μου δεν είναι καθόλου Instagram friendly. Χρόνια τώρα επιμένω να ρυθμίζω το ξυπνητήρι να χτυπήσει τρεις-τέσσερις φορές μέχρι να ξυπνήσω ολοσχερώς. Εχω να ξυπνήσω π.χ. στις 8.30; Η πρώτη φορά θα είναι στις 7. Θα το κλείσω και θα κουκουλωθώ, πασιχαρής που μου μένει μιάμιση καθαρή ώρα ανέφελου ύπνου.

Σε πείσμα ημών, των κανονικών ανθρώπων, το hashtag #morningroutine και τα συναφή κάνoυν θραύση στο Instagram.

Διεθνείς celebrities (και εγχώριοι ανθυποcelebrities) κόπτονται να εκθέσουν εν λεπτομερεία το δικό τους πρωινό και οι υπόλοιποι κόπτονται να το γνωρίσουν, θυσιάζοντας ώρες ολόκληρες από τη ζωή τους (ιδού μία μίνι ανθολογία του Business Insider). Από τα πλέον ενδεικτικά παραδείγματα ο ηθοποιός και πατέρας τεσσάρων παιδιών Μαρκ Γουόλμπεργκ. Σε ένα post του στο Instagram δήλωσε ότι ξυπνάει στις 2.30 το πρωί, προσεύχεται στις 2.45, τρώει πρωινό στις 3.15, γυμνάζεται για ένα δίωρο, κάνει ντους και στις 7 παίζει γκολφ. Στις 9.30 π.μ. είναι πλέον έτοιμος για ένα λουτρό πάγου. Απολαυστικό το βίντεο με τον άγγλο κωμικό Tζέιμς Κόρντεν να ακολουθεί –φυσικά βλαστημώντας– για ένα πρωί το προαναφερθέν πρόγραμμα.

Οπως έγραφε προ ημερών η Μαρίνα Κορέν στο Atlantic: «Οι stories με την πρωινή ρουτίνα είναι μία σχετικά νέα τάση στο απέθαντο είδος της αυτοβελτίωσης. Με αυτές τις ηδονοβλεπτικές ματιές σε μια παραδοσιακά ιδιωτικό κομμάτι της ημέρας, οι πλούσιοι και οι διάσημοι αποκαλύπτουν με ποιο τρόπο είναι σχεδόν υπεράνθρωπα ενεργητικοί».

Διόλου τυχαίο ότι την κατάσταση σιγοντάρουν οι διάφορες νεότευκτες αυτοκρατορίες αυτοβελτίωσης (όπωs το «Thrive» της Αριάνας Χάφινγκτον). Ο ύπνος έχει γίνει το ιερό δισκοπότηρο της νέας χιλιετίας. Η νέα συσκευασία αφορά και τη διάρκεια του. Τέσσερις ώρες για τους super achievers (π.χ. Τραμπ), πολλές για τα χαμένα κορμιά, επτά με εννιά ώρες για όσους θέλουν έχουν καλή υγεία και να μην κινδυνεύσουν από Aλτσχάιμερ.

Στην Ελλάδα των τελευταίων ετών με τα αψεγάδιαστα πρωινά της «σερνάμενης παντόφλας της ανεργίας ή της υπερκόπωσης» και του «παιδιά σηκωθείτε επιτέλους -θα φύγει το σχολικό- και σε δέκα λεπτά θα πρέπει να βρίσκομαι στο γραφείο», η ψυχαναγκαστική «morning routine» που ευδοκιμεί στα σόσιαλ μίντια είναι ένας ατέρμονος εφιάλτης, η τέλεια παγίδα για να καταβαραθρώσεις το ηθικό σου (χειρότερο ενδεχομένως και από τα post με τις τέλειες διακοπές). Κάδρα με υπέροχους αφρώδεις latte με φόντο τη στολισμένη Αθήνα, πλημμυρίδα βίντεο από έφηβες που καταγράφουν ένα τίγκα στο μέικ απ εγερτήριο (συνήθως τα παρακολουθούν ζηλόφθονα άλλες έφηβες) και διάφοροι αργόσχολοι infuencers που σε καλούν να ξυπνήσεις χαρούμενος.

Πίσω βέβαια από τον αλγόριθμο που παλεύει να μας «σερβίρει» τον πιο υπέροχο ύπνο και το πιο υπέροχα συσκευασμένο πρωινό ξύπνημα, κρύβεται μια πανδημία αϋπνίας (πρώτες οι ΗΠΑ, με ετήσιο κόστος 411 δισ. δολάρια, σύμφωνα με έρευνα του think tank Rand το 2017). Κρύβεται ακόμα μια εγχώρια επιδημία τριξίματος των δοντιών, εξαιτίας του στρες (ο λεγόμενος «βρουξισμός» αποτέλεσε αγαπημένο σπορ στην κοιμώμενη Ελλάδα της κρίσης · δεν σε έστελνε στον δάσκαλο του πιλάτες αλλά στον οδοντίατρο). Ελλοχεύει, τέλος, το ιαπωνέζικο «inemuri», δηλ. «κοιμάμαι, ενώ είμαι παρών». «Καμμένοι» από την υπερβολική δουλειά ιάπωνες αποκοιμιούνται π.χ. όρθιοι στην αποβάθρα του μετρό. Θεωρείται δε, πλέον, κοινωνικά αποδεκτό. Αν είσαι στέλεχος και τον «κλέψεις» λίγο μέσα στην αίθουσα συσκέψεων, σημαίνει ότι έχεις ξεπατωθεί στη δουλειά.

Οχι ότι δεν υπάρχουν και αυθεντικά καλές «morning routines» με «κανονικούς» ανθρώπους που θέλουν πραγματικά να ξεκινήσουν δημιουργικά την ημέρα. Γνωρίζω μια γυναίκα που εδώ και 10 χρόνια έχει ενορχηστρώσει τα πιο μαγικά πρωινά για την ίδια και τα δυό της παιδιά. Λόγω έλλειψης χρόνου, ξυπνάει στις 6, κάνει ένα ντους και ξυπνάει και τα παιδιά λίγο νωρίτερα. Τους φτιάχνει ένα απίθανο πρωινό και ύστερα λένε μαζί ιστορίες, διαβάζουν άρθρα από εφημερίδες, κουβεντιάζουν, κάνουν πλάκα. Είναι η δική της «morning routine», πριν φύγει εκείνη για τη δουλειά και εκείνα για το σχολείο. Το κυριότερο; Δεν το κάνει ψυχαναγκαστικά και δεν το «ανεβάζει» στο Instagram.

Υπάρχουν βέβαια και οι άλλοι που αντιστέκονται παντελώς στην αυτοβελτιστοποίηση (self optimization). Μέσα στην κουλτούρα του τυλιγμένου σε σελοφάν πρωινού ξυπνήματος (σαν χριστουγεννιάτικο διαφημιστικό σποτ), κάποιοι αγωνίζονται να διατηρήσουν το δικαίωμα να μείνουν όσο πιο πολύ γίνεται κάτω από τα σκεπάσματα, σιχτιρίζοντας το ξυπνητήρι και μην θέλοντας, βρε αδελφέ, να αδράξουν την ημέρα.