| CreativeProtagon
Απόψεις

Τα δύο ταμπού που έπεσαν

Δύο είναι οι τομές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν έχουν σχέση με την οικονομία. Ο αντικαπνιστικός νόμος και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και αν δικαιούται εύσημα, δεν είναι για την αποφασιστικότητα που έδειξε, αλλά για αυτό που μας απέδειξε: ακόμα και θέματα που θεωρούνται ταμπού, λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες
Κώστας Γιαννακίδης

Η κυβέρνηση, δηλαδή ο Μητσοτάκης, έκανε έναν μικρό απολογισμό των πρώτων επτά μηνών, μέσω βίντεο. «Το είπαμε, το κάναμε». Το αντίστοιχο του «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη» του Τσίπρα, χωρίς την επηρμένη υπογραφή «Ελληνική Κυβέρνηση» στο τέλος.

Ο απολογισμός επταμήνου είναι, βέβαια, κάτι που δεν συνηθίζεται – επιλέγονται είτε οι πρώτες εκατό μέρες, είτε ο πρώτος χρόνος. Προφανώς στο Μαξίμου αισθάνθηκαν κάποια πίεση (κυρίως από το Προσφυγικό) και αποφάσισαν να κάνουν δημόσιες σχέσεις. Το βίντεο, εστιάζει στις μειώσεις φόρων, στον αντικαπνιστικό νόμο, στην κατάργηση του ασύλου και στην ασφάλεια. Από τον ΣΥΡΙΖΑ είπαν ότι οι μειώσεις των φόρων έγιναν χάρη στο δημοσιονομικό χώρο που οι ίδιοι δημιούργησαν, αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για το πολιτικό ακροατήριο. Επίσης υπενθύμισαν, πολύ σωστά, ότι ούτε οι μπουλντόζες μπήκαν στο Ελληνικό. Στα σοβαρά όμως, πίστευε κανείς ότι θα αρχίσουν τα έργα πριν από το τέλος του 2019; Ωστόσο, το Προσφυγικό θα φθείρει, δικαίως, την κυβέρνηση, περισσότερο από όσο περίμεναν στο Μαξίμου. Και πάλι καλά να λένε που οι ανοησίες Αυγενάκη δεν κόστισαν όσο έπρεπε, το θέμα χαμήλωσε και ο υφυπουργός κρύφτηκε, πριν πάει οριστικά στο σπίτι του.

Τέλος πάντων, οι δημοσκοπήσεις μας δείχνουν το αυτονόητο. Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και ο μήνας του μέλιτος αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς η αντιπολίτευση αδυνατεί να βρει σοβαρό βηματισμό, αναμασώντας κλισέ που ούτε η ίδια δεν πιστεύει.

Το ερώτημα είναι απλό, αλλά δεν έχει εύκολη απάντηση. Είναι καλή αυτή η κυβέρνηση; Εξαρτάται πώς το βλέπεις. Αν τη συγκρίνεις με την προηγούμενη, μπορεί να της δώσεις και βραβείο – κάθε σύγκριση με τη διαχείριση Τσίπρα ευνοεί τον Μητσοτάκη. Αν τώρα τη βάλεις δίπλα στις προσδοκίες που καλλιέργησε, παραδέχεσαι ότι έπρεπε να κρατάς μικρότερο καλάθι, αλλά από την άλλη οφείλεις και να περιμένεις.

Δύο είναι οι τομές που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και δεν έχουν σχέση με την οικονομία. Ο αντικαπνιστικός νόμος και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Και αν δικαιούται εύσημα, δεν είναι για την αποφασιστικότητα που έδειξε, αλλά για αυτό που μας απέδειξε: ακόμα και θέματα που θεωρούνται ταμπού, λύνονται με συνοπτικές διαδικασίες, αρκεί να υπάρχει βούληση.

Οταν καταργήθηκε το άσυλο, ακούγαμε ως και πολεμικά ανακοινωθέντα από φοιτητικούς συλλόγους και διάφορους «αλληλέγγυους». Παρακολουθήσαμε ομιλίες από το βήμα της Βουλής που περιέγραφαν την καταβαράθρωση της χώρας στην άβυσσο του αυταρχισμού. Πού είναι τώρα όλοι αυτοί; Και όταν επιβλήθηκε η καπνοαπαγόρευση, ακούσαμε μέχρι και για μείωση του ΑΕΠ από την πτώση της κίνησης στα μπαρ. Ο νόμος εφαρμόζεται μια χαρά, τα μαγαζιά είναι γεμάτα και η ατμόσφαιρα υπέροχη.