Απόψεις

Μαθαίνουν από τα λάθη τους

Τα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι τόσο εντυπωσιακά, που σε κάνουν να απορείς τι διάολο σκέφτονταν τους προηγούμενους μήνες. Ας είναι. Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μαθαίνει από τα λάθη της. Το λάθος όμως δεν ήταν τόσο η θεωρητική υποβάθμιση του προβλήματος με το ρεύμα, αλλά η απουσία ενσυναίσθησης που εξέπεμπαν ορισμένοι
Πάνος Παπαδόπουλος

Από τη στιγμή που το πολιτικό πρόβλημα με τους λογαριασμούς του ρεύματος το διάβασαν στις δημοσκοπήσεις και το κατάλαβαν και στα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου —ακόμα και κάποιοι που αρχικά θεωρούσαν την όλη φασαρία περισσότερο υπερβολές εκείνων που δεν ξέρουν να κάνουν οικονομία στο φως και στον θερμοσίφωνα— δύο ήταν οι λύσεις για τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

Να ανακοινώσει το εθνικό σχέδιο δράσης τώρα ή την επόμενη εβδομάδα, αφού δηλαδή επέστρεφε από το Αμπου Ντάμπι και πριν μπει στο αεροπλάνο για να πάει στις ΗΠΑ — στον Λευκό Οίκο, με τον κόσμο πίσω στην πατρίδα στα κάγκελα, δεν πας. Αλλά επειδή δεν πας ούτε και σε κομματικό συνέδριο —έστω και αυτά τα τακτικά και αδιατάρακτα της ΝΔ— με τους μισούς πολιτευτές του κόμματος να σου λένε ότι δεν μπορούν να βγουν στα καφενεία να μιλήσουν σε ψηφοφόρους χωρίς εκείνοι να τους τρίψουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στη μούρη, προτιμήθηκε το διάγγελμα της Πέμπτης. Τα μέτρα εξειδικεύτηκαν το πρωί της Παρασκευής, νωρίς νωρίς, για να πάνε μετά όλοι χαρούμενοι Metropolitan Expo με υποσχέσεις για 600ευρα στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Το επόμενο ήταν το θέμα τού τι θα δώσεις και σε ποιους θα δώσεις. Ολοι τόσο καιρό μιλούσαν για «δύσκολη άσκηση». Μετά το διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, από την κυβέρνηση εξήγησαν ότι στόχος ήταν «πώς θα ανακουφίσουμε περαιτέρω και με αναδρομικότητα όλους τους πολίτες που είδαν υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια τους από τον Δεκέμβριο ως τον Μάιο και πώς διαμορφώνονται οι πρόσθετες ενισχύσεις για κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες ως τον Ιούνιο». Μια ενδιαφέρουσα διαρροή, αν αναλογιστεί κανείς ότι έως τώρα οι επιβαρύνσεις που είχαν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς μηνών σαν τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο δεν θεωρούνταν και τόσο σοβαρές για να ανοίξει ο κουμπαράς και όλα αυτά τα έλεγε η αντιπολίτευση με τα γνωστά λεφτόδεντρα –αλλά τελικά ο κουμπαράς άνοιξε και μάλιστα με τρόπο εμφατικό. Τα αναδρομικά για τις αυξήσεις στους λογαριασμούς από τον Δεκέμβριο θα φτάνουν ως και τα 600 ευρώ και θα δοθούν σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ –μια επίσης ενδιαφέρουσα εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις στις 16 Μαρτίου ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ασθενής με Covid-19 τότε, όριζε τα εισοδηματικά κριτήρια (και τα όρια της πολυσυζητημένης μεσαίας τάξης) για τα τότε μέτρα που θα ίσχυαν επίσης ως τον Ιούνιο, στα 30.000 ευρώ.

Ας είναι. Τα έχουμε ξαναπεί, η μεσαία τάξη είναι μια οντότητα που διαστέλλεται και συστέλλεται ανάλογα με το πολιτικό μετεωρολογικό δελτίο. Στον ΣΥΡΙΖΑ μεσαία τάξη που έπρεπε να φορολογηθεί ήταν όποιος είχε εισόδημα 20.000 ευρώ και αυτοκίνητο και δεν έψαχνε στα σκουπίδια, τώρα ξαφνικά φτάνει από τα 30.000 στα 45.000 ευρώ –η μεσαία τάξη διαστέλλεται και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο, τις εκτιμήσεις για το έλλειμμα και τις αντοχές του Σκυλακάκη.

Αν κάτι, πάντως, έχει αποδείξει αυτή η κυβέρνηση, είναι ότι μαθαίνει από τα λάθη της. Τα μέτρα είναι και σωστά και ικανά να ανακουφίσουν τους περισσότερους –και να αλλάξουν την πολιτική ατζέντα βεβαίως.

Το λάθος, βέβαια, δεν ήταν τόσο η θεωρητική ή οικονομοτεχνική υποβάθμιση του προβλήματος με το ρεύμα και τις ανατιμήσεις, αλλά η απουσία ενσυναίσθησης που εξέπεμπαν ορισμένοι από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κόσμος και τα Μέσα φώναζαν εδώ και μήνες για την ακρίβεια και κάποιοι μιλούσαν για «προσωρινό» φαινόμενο –αγνοώντας και το στοιχειώδες, ότι ακόμα και αν ως διά μαγείας μηδενιστεί ο πληθωρισμός στο επόμενο διάστημα (που δεν), σημαίνει ότι  απλώς δεν θα αυξηθούν άλλο οι ήδη αυξημένες τιμές– και για φτηνά αγγούρια στη λαϊκή.