Πάμε σαν άλλοτε; Η αλυσίδα δεν σπάει. Στην πολιτική όπως και στη ζωή υπάρχει αυτό που λέμε «μεταλαμπάδευση». Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή κρατάει χρόνια και έχει πολύ συγκεκριμένους σταθμούς οι οποίοι έχουν γραφτεί και αναλυθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Θυμηθείτε για παράδειγμα το δημοσίευμα της Wall Street Journal τον Μάιο του 2019 όπου διατυπωνόταν η απορία γιατί επί χρόνια δεν βρισκόταν αίθουσα για να ολοκληρωθεί η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης. Είναι χρήσιμη μια ανασκόπηση, ίσως και για τον Στέφανο Κασσελάκη. Ετσι για να εμβαθύνει στο πνεύμα και στις «καλλιτεχνίες» του κόμματός του στο παρελθόν, στη ζώσα Ιστορία που γράφτηκε στο όνομα του «ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς».
Αφορμή για όλα αυτά είναι ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» Βασίλης Στίγκας που ευχαρίστησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν κατέθεσε υπόμνημα προκειμένου να μπλοκάρει την κάθοδο του κόμματος του στις ευρωεκλογές. Των «Σπαρτιατών» που έχουν ως πραγματικό ηγέτη τον Κασιδιάρη της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με τον Αρειο Πάγο που τους έκοψε από τις ευρωεκλογές.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ να το πω και αυτό, γιατί δεν φοβάμαι, έχει αξιοπρέπεια με τον Κασσελάκη που δεν κατέθεσε υπόμνημα, έχει αξιοπρέπεια και αυτό είναι καλό», είπε ο κ. Στίγκας. «Κατατέθηκε επιστολή σας θυμίζω» έσπευσε να παρέμβει η Ολγα Γεροβασίλη που βρισκόταν στο προεδρείο της Βουλής και θεώρησε μάλλον ότι το κόμμα της ήταν εκτεθειμένο. «Για υπόμνημα λέω, όπως έκαναν οι άλλοι», της απάντησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών». Οντως τα άλλα κόμματα του Δημοκρατικού Τόξου υπέβαλαν υπομνήματα.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Βασίλης Κασσελάκης, εξάδελφος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος ευρωβουλευτής περιέγραψε ως «ευπρόσδεκτες» τις ψήφους των οπαδών των «Σπαρτιατών». Μετά τον σάλο που προκλήθηκε αναγκάστηκε να ανασκευάσει: το «ευπρόσδεκτες» έγινε «δεν θέλουμε καμία ψήφο». Στο μεταξύ όμως το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε εκτός των γραμμών του Δημοκρατικού Τόξου για το κόμμα-«βιτρίνα» της Χρυσής Αυγής, θύμισε σε πολλούς την αλυσίδα των γεγονότων από το 2011 ως το 2023.
Ας ρίξουμε μια ματιά:
♦ Από τον Μάιο του 2011 έως τις εκλογές του Μαΐου του 2012, ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή συνυπήρξαν στις πλατείες των Αγανακτισμένων με τις γνωστές κρεμάλες και τις μούντζες προς τη Βουλή. «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» και, δίπλα, «η Χούντα δεν τελείωσε το ’73».
♦ Το 2014 ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή ψήφισαν μαζί για να ανατρέψουν την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, μπλοκάροντας την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. «Λεπτομέρεια»: Επί «Σαμαροβενιζέλων» συνελήφθησαν τα πρωτοπαλίκαρα της εγκληματικής οργάνωσης μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Τότε δρομολογήθηκε από τις διωκτικές αρχές και ο φάκελος που οδήγησε στην καταδίκη το 2020.
♦ Το 2015 ο υπουργός Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κοτζιάς, κάλεσε τη Χρυσή Αυγή στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, αλλά μετά τις αντιδράσεις δήλωσε ότι δεν θα κληθούν ξανά («ΕφΣυν», 17.10.15).
♦ Τον Δεκέμβριο του 2016, οι Ηλίας Κασιδιάρης και Χρήστος Παππάς της Χρυσής Αυγής, επισκέφθηκαν μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και τον τότε υπουργό Αμυνας και κυβερνητικό εταίρο, Πάνο Καμμένο, τις νησίδες Ρω και Στρογγύλη («ΕφΣυν», 06.12.16).
♦ Τα ανοίγματα παίρνουν πιο επίσημο χαρακτήρα τον Ιούνιο του 2016 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσε 180 ψήφους στη Βουλή για να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. «Στη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι», δήλωσε τότε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στον ΣΚΑΪ. «Αυτό που σας λέω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή» έσπευσε να διευκρινίσει, αλλά περιέργως όσα πρόσθεσε αμέσως μετά ήταν στο ακριβώς αντίθετο κλίμα: «Επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή»!
♦ Τον Δεκέμβριο του 2018, η Χρυσή Αυγή υπερψήφισε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου (μετέπειτα σύμβουλος του κ. Τσίπρα) για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στη συνέχεια, σχολιαστής σε εφημερίδα-όργανο της Χρυσής Αυγής ανέφερε πως αυτό συνέβη επειδή μέλη του κόμματος κινδύνευαν «με 20 χρόνια φυλάκιση».
♦ Στις αρχές του 2019, η τεράστια καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής με το αιτιολογικό ότι δεν μπορούσε να βρεθεί αίθουσα, άρχισε να προκαλεί απορίες. Κόντευαν έξι χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον Σεπτέμβριο του 2013 και πλησίαζαν ευρωεκλογές και εθνικές εκλογές. «Η δίκη (σ.σ.: που άρχισε το 2015) θα έπρεπε να διαρκέσει 18 μήνες. Αντίθετα, έχει κινηθεί με ρυθμό σαλιγκαριού. Για μεγάλες περιόδους, το δικαστήριο της Αθήνας δεν μπορούσε να βρει τον χώρο ή το προσωπικό για τις ακροάσεις» σχολίαζε το 2019 η WSJ.
Οι υποθέσεις έδιναν και έπαιρναν. Ορισμένοι θεωρούσαν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε να καθυστερήσει η ετυμηγορία (ευθύνη της τότε κυβέρνησης και του υπουργείου Δικαιοσύνης ήταν να βρει μια αίθουσα) ώστε η Χρυσή Αυγή να συμμετάσχει στις εκλογές. Για να κόψει έδρες βάσει των ρυθμίσεων του εκλογικού νόμου από το πρώτο κόμμα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ήταν η ΝΔ, και αυτό να μην κατακτήσει την αυτοδυναμία. Αλλοι θεώρησαν ότι η υπόθεση αυτή ήταν πολύ τραβηγμένη. Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς συνέβη.
Η ιστορία έγραψε ωστόσο ότι στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 η Χρυσή Αυγή λίγο έλειψε να μπει στη Βουλή. Ελαβε ποσοστό 2,93%. Αν είχε μπει, το πρώτο κόμμα, η ΝΔ, αντί για 158 έδρες, θα είχε οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα ήταν πολύ δύσκολο να κυβερνήσει. Ενώ αν έμπαινε στη Βουλή η Χρυσή Αυγή και η ΝΔ έπαιρνε 1% χαμηλότερο ποσοστό δεν θα ήταν αυτοδύναμη.
♦ Τέσσερα χρόνια μετά, προ των εθνικών εκλογών του Μαΐου του 2023 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους της -καταδικασμένης πλέον- εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης» δήλωσε στις 17.05.23.
«Τους απλούς ανθρώπους οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
⇒ Διαβάστε: O Τσίπρας ανακάλυψε την «καλή Χρυσή Αυγή»
Το ενδιαφέρον είναι ότι έναν χρόνο μετά, ενόψει ευρωεκλογών αυτή τη φορά, βουλευτές που ΣΥΡΙΖΑ που εξελέγησαν το 2023 όταν δινόταν ο «καθημερινός αγώνας» να κερδηθούν οι ψήφοι της Χρυσής Αυγής που είχε περιγράψει ο κ. Τσίπρας, λένε ότι δεν θέλουν ούτε μια ψήφο από τους «Σπαρτιάτες».
Αντιδρούν δε στην αρχική δήλωση του εξαδέλφου Βασίλη Κασσελάκη, που το μόνο που έκανε ήταν να επαναλάβει τη γραμμή Τσίπρα του 2023. Και μάλιστα σε πολύ πιο ήπια εκδοχή. Είπε αρχικά (πριν ανασκευάσει) ότι είναι «ευπρόσδεκτες» οι ψήφοι του κόμματος-«βιτρίνα» της Χρυσής Αυγής, των «Σπαρτιατών». Και έπεσαν κάποιοι να τον φάνε. Οι ίδιοι όμως, όταν ο κ. Τσίπρας μιλούσε για τον «αγώνα» (της Αριστεράς άραγε;) να κερδηθούν οι ψήφοι της κανονικής Χρυσής Αυγής δεν ένιωσαν την ανάγκη να βγουν από τα ρούχα τους.