Η είδηση έρχεται από τον Βόλο. Στο 2ο ΕΠΑΛ έπεσε η καγκελόπορτα της εισόδου, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί η υποδιευθύντρια του σχολείου την ώρα που επιχειρούσε να την κλειδώσει. Ευτυχώς, ο τραυματισμός της ήταν ελαφρύς γιατί, όπως περιγράφει σε ανακοίνωσή της, η ορμή της πόρτας ανακόπηκε από καπό αυτοκινήτου πάνω στο οποίο έπεσε.
Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη πόρτα στηριζόταν χωρίς ασφάλεια και προσπαθώντας με έναν συνάδελφο να την κλειδώσουν, βγήκε από το σίδερο που τη συγκρατούσε στο πάνω μέρος της. Σημειώνεται επίσης ότι λίγες ημέρες πριν από το συμβάν, είχε αποσταλεί από το σχολείο στον Δήμο Βόλου σχετική απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων, προκειμένου να ελέγξουν και να διασφαλίσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες τη δομική ασφάλεια και την υγειονομική καθαριότητα του συγκροτήματος ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς.
Ως μαμά που καθημερινά περιμένω έξω από ένα σχολείο να παραλάβω τα παιδιά μου, δεν μπορώ να μην σκεφτώ το τρομακτικό ενδεχόμενο να συμβεί κάτι τέτοιο την ώρα που χτυπάει το κουδούνι, όταν από τη μια πλευρά της καγκελόπορτας, καθώς την ξεκλειδώνουν οι εκπαιδευτικοί, συνωστίζονται μαθητές κι από την άλλοι γονείς, παππούδες, γιαγιάδες και μαμάδες με μωρά σε καρότσια.
Γενικώς, το μυαλό μου πλάθει κι άλλες τρομακτικές σκηνές με σκηνικό φόντο τις σχολικές εγκαταστάσεις. Σκέφτομαι μήπως τους έρθει κανένας σοβάς στο κεφάλι, όπως έπεσε πριν από λίγες ημέρες στο προαύλιο του 149ου Δημοτικού Σχολείου Πετραλώνων χτυπώντας (ευτυχώς λίγο) κάποιους μαθητές, ή μήπως τους έρθει κυριολεκτικά το ταβάνι στο κεφάλι, όπως συνέβη στο 18ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου την περασμένη άνοιξη. Κατέρρευσε μέρος της οροφής σε τάξη, λίγο πριν μπουν τα παιδιά στην αίθουσα.
Και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Πυλαίας έχει συμβεί να πέσει ταβάνι και στο Δημοτικό Βαρνάβα στον Μαραθώνα. Γενικώς, όπως φαίνεται από μια μικρή αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ταβάνια και σοβάδες είναι πολύ πιθανόν να πέσουν στα κεφάλια των μαθητών αυτής της χώρας. Ισως θα ήταν μια καλή ιδέα να στέλνουμε τα παιδιά σχολείο με κράνος.
Ορεξη να έχεις να ψάχνεις σχετικές ειδήσεις και θα μαζέψεις μπόλικες. Θα διαβάσεις ότι σε Δημοτικό Σχολείο στη Στυλίδα κατέρρευσαν οι σωληνώσεις του ταβανιού, ότι στο 12ο Δημοτικό Κορίνθου οι κολόνες που στηρίζουν τη δομή είναι φθαρμένες, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος Ακης Τσελέντης, και ότι το σχολικό συγκρότημα του Αγίου Κηρύκου στην Ικαρία, το οποίο συστεγάζει 320 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, έχει προβλήματα στεγανοποίησης.
Θα διαβάσεις επίσης για ξεχαρβαλωμένα παράθυρα και επικίνδυνα κλιμακοστάσια, για στέγαστρα έτοιμα να πέσουν και καυστήρες έτοιμους να εκραγούν, για αίθουσες εκτεθειμένες σε βροχή και κρύο και για κτίρια λίγο ή περισσότερο ακατάλληλα να στεγάζουν μαθητές για χίλιους δύο λόγους. Αν αναζητήσετε τα στοιχεία που συγκέντρωσε η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) για τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων, θα φρίξετε. Αν, πάλι, κάνετε τη διαδικτυακή βόλτα που έκανα εγώ για να μαζέψω τις ειδήσεις που ανέφερα παραπάνω, θα βλέπετε εφιάλτες τα βράδια.
Δεν μιλάμε πια για σπάνιες ατυχείς συγκυρίες, αλλά για σοβαρές πιθανότητες να συμβεί και σε σένα, στο σχολείο που εργάζεσαι ή στέλνεις τα παιδιά σου. Σε μια λοταρία αισθάνεσαι ότι παίζεις, όπου η μπίλια φλερτάρει με τον κίνδυνο και την απειλή της σωματικής ακεραιότητας. Γιατί ο έλεγχος και η συντήρηση των σχολικών κτιρίων είναι ανεπαρκείς, γιατί πολλές φορές επικρατεί η αδράνεια και η προχειρότητα, γιατί οι φωνές SOS των εκπαιδευτικών δεν εισακούονται από τους αρμόδιους τοπικούς άρχοντες, γιατί τα πράγματα σε αυτή τη χώρα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Στην ατυχία τους, για να είμαστε πιο ακριβείς.
Από θαύμα ζούμε. Το θλιβερό συμπέρασμα.
ΥΓ. Δεν θέλω να σκέφτομαι σε τι κίνδυνο θα εκτεθούν φέτος οι μαθητές των πλημμυρισμένων περιοχών μπαίνοντας σε κτίρια που, με τα μύρια τους προβλήματα, βούλιαξαν και στη λάσπη.