Παρελάσεις, ομιλίες, ορχήστρα, τραγούδια, σόου, σταρ, πυροτεχνήματα, κι εκεί που το θέαμα σ’ έχει συνεπάρει, ποίηση. Για να έρθει το συναίσθημα να σε πλημμυρίσει, να συγκινηθείς, να ανυψωθείς, να νιώσεις την κάθαρση. Βλέποντας μια αμερικανική ορκωμοσία, όπως αυτές που λαμβάνουν χώρα στο Καπιτώλιο, καταλαβαίνεις γιατί η Αμερική είναι η βασίλισσα του θεάματος. Το κατέχει, το παίζει στα δάχτυλα, το απογειώνει.
Φυσικά, η κάθε ορκωμοσία ακολουθεί την αισθητική των ανθρώπων της. Μπορεί να θυμίζει κινηματογραφικό αριστούργημα, μπορεί να θυμίζει και ριάλιτι της οικογένειας Καρντάσιαν. Μπορεί να πάει για Οσκαρ, μπορεί να πάει και για Χρυσά Βατόμουρα.
Η ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, πάντως, ως θέαμα, έφερε όλη την αισιοδοξία της αλλαγής και την ελπίδα για ένα αύριο απαλλαγμένο από τις αγκυλώσεις και το γελοίο του Τραμπισμού. Ολα ήταν προσανατολισμένα σε μια μεστή σοβαρότητα, γεμάτη συμβολισμούς και νοήματα προόδου, λογικής κι ενότητας. Ακόμα και το styling υπάκουγε στον παραπάνω κανόνα!
Καλοντυμένες Vs κακοντυμένες. Το δίπολο πάνω στο οποίο αρχίζουν και τελειώνουν, συνήθως, οι σχολιασμοί για τις ενδυματολογικές επιλογές των παρευρισκόμενων γυναικών σε μια ορκωμοσία. Τι φόρεσαν, ποιον σχεδιαστή επέλεξαν, με τι παπούτσια το συνδύασαν κ.τ.λ.
Οχι ότι δεν κουβεντιάσαμε τέτοια και για την ορκωμοσία Μπάιντεν, αλλά οι κυρίες εκεί δεν μας άφησαν να μείνουμε σε αυτό το πρώτο, επιφανειακό επίπεδο. Κατάφεραν, με την κατάλληλη βοήθεια των ειδικών (φυσικά!), να δώσουν βάθος στις εμφανίσεις τους. Και δεν σου επέτρεψαν να μείνεις στο παραπάνω δίπολο, γιατί είχαν να πουν πολύ περισσότερα με το ένδυμά τους.
Γιατί η Κάμαλα Χάρις ήταν από πάνω μέχρι κάτω στα μοβ; Της γυάλισε το μοβ παλτό ενός σχεδιαστή; Οχι βέβαια. Το επέλεξε γιατί το μοβ παραπέμπει στο αγώνα των γυναικών για το δικαίωμα ψήφου στις αρχές του 20ού αιώνα. Το επέλεξε επίσης γιατί το μοβ παντρεύει το «Ρεπουμπλικανικό» κόκκινο και το «Δημοκρατικό» μπλε, και δίνει μήνυμα ενότητας, όπως επισήμανε η σύμβουλος μόδας, με έδρα την Ουάσινγκτον, Λόρεν Ρότμαν. Γι’ αυτούς τους λόγους φόρεσαν και άλλες μοβ χρώμα, όπως η Μισέλ Ομπάμα και η Χίλαρι Κλίντον.
Η Κάμαλα Χάρις είχε ένα ακόμη μήνυμα να μας δώσει με τα παλτό της. Το μοβ παλτό της ορκωμοσίας σχεδιάστηκε από τον Κρίστοφερ Τζον Ρότζερς, έναν πολλά υποσχόμενο Νεοϋορκέζο queer σχεδιαστή, ο οποίος προωθεί τη διαφορετικότητα μέσα απ’ τα σόου του. Ένα εξίσου όμορφο μήνυμα έστελνε και με το μπεζ παλτό που φόρεσε στην τελετή μνήμης για τα θύματα του κορονοϊού. Ανήκει στον ανερχόμενο σχεδιαστή Κέρμπι Τζιν-Ρέιμοντ, γιο μεταναστών από την Αϊτή, ο οποίος έχει οργανώσει καμπάνια ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών που έπληξε η πανδημία.
Οσο για το μπλε σιελ φόρεμα, με παλτό στην ίδια απόχρωση, της Αλεξάντρα Ο Νιλ, με τα οποία εμφανίστηκε η πρώτη κυρία, Τζιλ Μπάιντεν, ήθελαν να μας μεταδώσουν την αίσθηση της εμπιστοσύνης, της αυτοπεποίθησης και της σταθερότητας, όπως δήλωσε η σχεδιάστρια.
Οι πρωταγωνίστριες της ορκωμοσίας επέλεξαν, στην πλειοψηφία τους, αμερικανικά indie brands, θέλοντας έτσι να αναδείξουν τη νέα γενιά σχεδιαστών. Ετσι, κατάφεραν να μεταδώσουν ακόμα ένα μήνυμα: ότι πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στο νέο αίμα.
Για τη Lady Gaga, ένα περιστέρι που μεταφέρει κλαδί ελιάς, καρφιτσωμένο στο σακάκι της, ήταν το όραμα, με το οποίο έντυσε την εμφάνισή της: «Είθε όλοι να κάνουμε ειρήνη μεταξύ μας» έγραψε στο προσωπικό της προφίλ, στο Instagram.
Και η τελευταία των υψηλών στυλιστικών νοημάτων της ορκωμοσίας Μπάιντεν, η νεαρή ποιήτρια Αμάντα Γκόρμαν. Εντυσε τη δική της, μεγάλη στιγμή, με Miuccia Prada, μια φεμινίστρια, πρωτοποριακή και πολιτικοποιημένη σχεδιάστρια: «Η μόδα έχει τόσο μεγάλο νόημα για μένα, και είναι ο τρόπος μου να βασίζομαι στην Ιστορία που υπήρχε πριν από εμένα και σε όλους τους ανθρώπους που με υποστηρίζουν», δήλωσε η Γκόρμαν.
Είδες τι ωραία που δένουν το στυλιστικό κομμάτι, το περιτύλιγμά τους, με το περιεχόμενο; Δεν φοράνε ρούχα, φοράνε κοστούμια ιδεών, πάνω στα οποία βλέπεις θέσεις, πεποιθήσεις, ελπίδα, Ιστορία. Αυτές τις γυναίκες, σ’ αυτές τις ορκωμοσίες, δεν μπορείς να τις αντιμετωπίσεις σαν κρεμάστρες, δεν σου το επιτρέπουν. Κι αυτό είναι υπέροχο.
ΥΓ. Οσο για τα σκουλαρίκια της Αμάντα Γκόρμαν, δημιουργία του Ελληνα Νίκου Κούλη, έχουν κι αυτά μια όμορφη ιστορία να πουν. Ηταν δώρο της φίλης της, Οπρα Γουίνφρει. Ενα δώρο που η τελευταία κάνει κατά παράδοση στις ορκωμοσίες, σε πρόσωπα που εκτιμά. Το 1993, είχε στείλει στη Μάγια Αγγέλου ένα παλτό Chanel και ένα ζευγάρι γάντια, για να φορέσει στην ορκωμοσία του Μπιλ Κλίντον. Ενώ το 2009, στην ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα, είχε δωρίσει στην Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ ένα δαχτυλίδι.