Ακούγονται ωραία όσα τάζει ο κ. Κασσελάκης. Το «μετά» όμως του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το έχουμε ζήσει, και δεν είναι καθόλου ωραίο | CreativeProtagon
Απόψεις

«Στέφανε, δώσ’ τα όλα», κοστίζει μόνο 6,6 δισ. τον χρόνο

Σε εκτροχιασμό και απόλυτο δημοσιονομικό χάος θα οδηγούσαν όσα τάζει ο Κασσελάκης, αν ποτέ εφαρμόζονταν. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, του ΦΠΑ από 24% σε 21% και ο μηδενισμός του σε σειρά αγαθών οδηγούν σε ένα ποσό πολύ πέραν των αντοχών του Προϋπολογισμού
Ζώης Τσώλης

Ποιος δεν θυμάται άραγε το «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα», το σύνθημα που έριξε στις εκλογές του 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου, όταν το ΠΑΣΟΚ, μετά από οκτώ χρόνια στην εξουσία, κλονιζόταν από τα προβλήματα στην οικονομία και κυρίως από το σκάνδαλο Κοσκωτά;

Το σύνθημα αυτό, δυστυχώς, επικράτησε ως πολιτική στάση για δύο ακόμη δεκαετίες, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, μέχρι και την τελευταία στιγμή πρίν από τη χρεοκοπία της χώρας, στις εκλογές του 2009.

Σήμερα, καθώς βαδίζουμε πρός τις ευρωκάλπες του Ιουνίου, το ίδιο σύνθημα, παραλλαγμένο, θα μπορούσε να είναι «Στέφανε, δώσ’ τα όλα». Ο νεοεκλεγείς αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, μετά τη διπλή ήττα στις εθνικές εκλογές του κόμματος το περασμένο καλοκαίρι, όχι μόνο θεώρησε ότι ήταν λάθος του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα (και πολύ περισσότερο του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) να αφήσει ανέγγιχτο το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, αλλά ήταν «έγκλημα» να μην τάξει μια άλλη οικονομική πολιτική, με παροχές και μειώσεις φόρων.

Οι νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ θα στοίχιζαν, αν ποτέ εφαρμόζονταν, 6,6 δισ. ευρώ μόνο τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής τους, οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε εκτροχιασμό και προκαλώντας δημοσιονομικό χάος. 

Τώρα ποιος θα τα πλήρωνε, αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο ερώτημα, στο οποίο δεν υπάρχουν σαφείς και μετρημένες απαντήσεις, εκτός από την άποψη Κασσελάκη ότι πρέπει να αυξηθεί η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων και των μερισμάτων, ακυρώνοντας ουσιαστικά τη μείωση κατά 5 μονάδες που έγινε την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η νέα πολιτική, λοιπόν, το «δώσ’ τα όλα» του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία κατεβαίνει στις εκλογές, περιλαμβάνει τρία βασικά μέτρα:

1) Τη μείωση στο ελάχιστο ευρωπαϊκό όριο του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, 2) τον μηδενισμό του ΦΠΑ στο ψωμί, στο κρέας, στα λαχανικά και στα αυγά, και 3) τη μείωση κατά 3 μονάδες (από 24% σε 21%) του υψηλού συντελεστή του ΦΠΑ.

Ολα αυτά τα μέτρα, όπως κοστολογήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αν ποτέ εφαρμόζονταν θα στοίχιζαν τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής τους 6,6 δισ. ευρώ (!), ποσό που υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ και είναι ικανό να εκτροχιάσει μεμιάς τον προϋπολογισμό και τη δημοσιονομική πολιτική που έχει διαπραγματευτεί και συμφωνήσει η χώρα (διά της παρούσης κυβέρνησης) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.      

Αναλυτικά, το κόστος των τριών αυτών βασικών μέτρων, στο οποίο για πρώτη φορά συμπίπτουν οι εκτιμήσεις του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ με αυτές της κυβέρνησης και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατανέμεται ως εξής:

Βέβαια, όλα αυτά τα μέτρα που προβάλλονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως «πανάκεια» για την τιθάσευση του πληθωρισμού (ο οποίος επικαλείται και το επιχείρημα ότι αρκετές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, μείωσαν –δεν κατάργησαν– τον ΦΠΑ στα τρόφιμα), στην Ελλάδα απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση, η οποία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι μειώσεις των συντελεστών ΦΠΑ δεν θα έφταναν ποτέ στον καταναλωτή, αλλά θα χάνονταν στο γενικότερο πληθωριστικό κλίμα που επικρατεί τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την ΕΕ — και στην ελληνική αγορά.