Ο Σταμάτης Κόκοτας, που απεβίωσε σήμερα, ήταν ο πρώτος μοντέρνος σούπερσταρ στο ελαφρολαϊκό τραγούδι και ο πιο ακριβοπληρωμένος τραγουδιστής της δεκαετίας του ’60.
Ο Κόκοτας ήταν εκείνος που έδωσε στον Φρέντυ Γερμανό και την πρώτη σούπερ επιτυχία σε συνέντευξη. Την είχε πάρει και όταν τον ρώτησε πώς δικαιολογεί τα χρήματα που παίρνει για να τραγουδάει ο Κόκοτας είχε απαντήσει: «Ξέρεις πόσο κάνει να πας την Τζάγκουαρ στο συνεργείο; Κατσαβιδιά και χιλιάρικο». Και μετά από κάθε απάντηση που έδινε στη συνέντευξη προσέθετε: «Γράψτο όπως το λέω». Ο προάγγελος του «να τα λέτε και να τα γράφετε» του Νίκου Αλέφαντου. Το «Γράψτο όπως το λέω». Εγινε τόσο γνωστό που έτσι ο Γερμανός ονόμασε και ένα από τα πρώτα του βιβλία.
Οσο για το «κατσαβιδιά και χιλιάρικο» για την Τζάγκουαρ ο λόγος ήταν ότι ανάμεσα στα άλλα ο Κόκοτας ήταν και ραλίστας.
Για την ακρίβεια έτρεχε με την Τζάγκουαρ στους αγώνες ταχύτητας που γινόντουσαν στο Τατόι, αλλά τότε όλους ραλίστες τους λέγανε. Από αυτούς που τρέχανε αγώνες μέχρι αυτούς που σπινάρανε τα αυτοκίνητα στις τρεις το πρωί κάνοντας τον γύρο της Βικτώριας και της Πλατείας (μια Πλατεία έχει η Αθήνα, το Κολωνάκι).
Ο Κόκοτας συνέχισε να τραγουδάει και τις επόμενες δεκαετίες. Με τα πάνω του και με τα κάτω του. Μέχρι το Ηρώδειο τον Σεπτέμβριο του 2013 όταν υπό τη διεύθυνση του Σταύρου Ξαρχάκου έδωσε εμφάνιση ζωής.
Η Αθήνα του Ζάχου Χατζηφωτίου, της Λυκόβρυσης και της Αντισφαίρισης έδινε την θέση της στην Αθήνα του Σταμάτη Κόκοτα, των «Νούφαρων» και της Συγγρού.
Παραφράζοντας τον Θάκερεϊ: «Ηταν η Αθήνα του ’60 όταν αυτοί οι άνθρωποι γνωρίστηκαν ή συγκρούστηκαν. Καλοί ή κακοί, ωραίοι ή άσχημοι, πλούσιοι ή φτωχοί δεν παίζει πια κανένα ρόλο, είναι όλοι ίσοι τώρα».