Πριν από μερικούς μήνες εις βάρος των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως δικογραφία για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος παραβίασης Άρθρου 259ΠΚ από κοινού και κατ’ εξακολούθηση», με αφορμή το «Game of Love». Ελέγχονταν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, καθώς δεν είχαν αντιδράσει άμεσα στις δεκάδες καταγγελίες για ένα ριάλιτι που είχε ενοχλήσει με το τολμηρό -βλέπε trash- περιεχόμενό του. Την ίδια στιγμή ο εισαγγελέας διέτασε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, ώστε να εξακριβωθεί αν οι υπεύθυνοι του ANT1, του καναλιού που πρόβαλε την επίμαχη εκπομπή, είχαν διαπράξει το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί ασέμνων.
Η συζήτηση για το (πολύ χαμηλό) επίπεδο των ριάλιτι γνωριμιών φουντώνει πάλι με την προβολή του δεύτερου κύκλου του «Power of Love» (ΣΚΑΙ), ενός ακόμα παιχνιδιού αυτού του είδους. Και μας αρέσει να κοιτάμε από την κλειδαρότρυπα, και σκανδαλιζόμαστε από αυτά που βλέπουμε. Όσο και αν δεν μας κολακεύουν αυτές οι συμπεριφορές, δεν παύουν να είναι ανθρώπινες.
Όμως, αν στην Ελλάδα θεωρούμε πως παρόμοια παιχνίδια επιβεβαιώνουν τον κατήφορο της τηλεόρασής μας, αναρωτιέμαι τι θα λέγαμε αν προβαλλόταν και εδώ το βρετανικής επινόησης «Naked Attraction» που σε διάφορες εκδοχές του κάνει επιτυχία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Θα άντεχε, αλήθεια, το καλά εκπαιδευμένο στο trash ελληνικό κοινό, το βορειοευρωπαϊκό trash, όπου η φτήνια συμβαδίζει με την απόλυτη ωμότητα;
Στην εν λόγω εκπομπή, ένας ντυμένος παίκτης καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έξι γυμνούς, ολόγυμνους, άνδρες ή γυναίκες τον/την εκλεκτό/ή, χωρίς να βλέπει τα πρόσωπά τους, αλλά σχολιάζοντας τα σωματικά προσόντα τους: Ξεκινώντας τον σχολιασμό από τα γεννητικά όργανά τους τα οποία εξετάζει (δια της οράσεως) μαζί με τους τηλεθεατές εξονυχιστικά και ανηφορίζοντας προς το στήθος τους. Straight, bisexual και transsexual, άνθρωποι γεμάτοι τατουάζ και piercing, νέοι μεσήλικες και ηλικιωμένοι, body builders και εντελώς αγύμναστοι, αδύνατοι και εύσωμοι, όλοι αυτοί έχουν περάσει ολόγυμνοι από τις οθόνες του φιλοθεάμονος κοινού, με το παιχνίδι που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016 να βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον τέταρτο κύκλο του.
Της ίδιας πάνω – κάτω λογικής και αισθητικής, το «Adam sucht Eva» του RTL 5 ξεκίνησε το 2014 για να προβληθεί, εκτός από τη Γερμανία, σε Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Δανία, Νορβηγία, Φινλανδία. Και συνεχίζεται. Πρόκειται για ένα γυρισμένο σε έναν εξωτικό προορισμό «Survivor», όπου όμως οι παίκτες δεν περνάνε σκληρές δοκιμασίες παρά κυκλοφορούν, λιάζονται, παίζουν και φλερτάρουν εντελώς γυμνοί, όπως οι Πρωτόπλαστοι. Και όπου η κάμερα καταγράφει και προβάλλει αφιλτράριστη, χωρίς απαγορεύσεις και «μωσαϊκά» σαν αυτά που προστίθενται και στην ελληνική τηλεόραση κάθε φορά που ανεβαίνει ελαφρώς μιας μπλούζα ή κατεβαίνει ένα παντελόνι, τη γυμνή αλήθεια τους. Απελευθέρωση και ερωτισμός ή «μασκαρεμένο» πορνό;
Παιχνίδια όπως αυτά κάνουν πιθανώς τα ελληνικά «Game of Love» και «Power of Love» να μοιάζουν με «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι». Δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τα δικά μας ριάλιτι που κι εγώ θεωρώ όχι απλώς κακού γούστου αλλά και προσβλητικά για τους συμμετέχοντες και για τους τηλεθεατές. Απλώς υπενθυμίζω ότι ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα. Στον δρόμο είναι και μας έρχονται. Μπορεί και να είχαν έρθει ήδη αν δεν ήμασταν μια αρκετά πουριτανική κοινωνία — χωρίς αυτό να σημαίνει πως η ελευθεριότητα με την οποία αντιμετωπίζουν ενίοτε οι Βορειοευρωπαίοι και από τηλεοράσεως τις σχέσεις και τη σεξουαλικότητα των ανθρώπων προβάλλει ως παράδειγμα προς μίμηση.
Την ίδια στιγμή αναρωτιέμαι, αν εμείς που θυμώσαμε πέρυσι με το «Game of Love» του ΑΝΤ1 και ζητήσαμε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, θα δώσουμε καλές θεαματικότητες στο νέο «Power of Love» του ΣΚΑΪ, που όσο και αν θεωρείται πιο λάιτ δεν παύει να διαχειρίζεται με εξοργιστικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις. Θα φανεί πολύ σύντομα. Στο μεταξύ ο δεύτερος κύκλος του ριάλιτι του ΣΚΑΪ βγήκε στον αέρα την περίοδο που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, 27χρονη που είχε περάσει από το ριάλιτι του ΑΝΤ1 συνελήφθη να εκδίδεται σε ξενοδοχείο της Λάρισας.