Στις 12 Φεβρουαρίου μπορεί να ξανανοίξουν οι πόρτες στους θεατές. Με ένα μεγάλο «μπορεί», αφού είναι δύσκολο έως απίθανο να ολοκληρωθούν οι όροι που είχε βάλει η κυβέρνηση όταν έκλεισαν τα γήπεδα. Η αναφορά δεν γίνεται στη νομοθετική δουλειά, αφού η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και απομένουν οι τρεις υπουργικές αποφάσεις. Ούτε στους ελέγχους στα γήπεδα, που μετά τον Βόλο και τη Λαμία θα ολοκληρωθούν με τους αντίστοιχους στη Βόρεια Ελλάδα και το Γεντί Κουλέ στο Ηράκλειο.
Αφορά τις κάμερες, τα αστυνομικά καμαράκια, τα τουρνικέ και, βεβαίως, την εφαρμογή στα κινητά που θα επιτρέπει την είσοδο στο γήπεδο. Ολα αυτά δεν έχουν ακόμα δοκιμαστεί ή είναι αδύνατο να δοκιμαστούν σε πραγματικές συνθήκες.
Στις κάμερες το πρόβλημα δεν είναι ο αριθμός, που στο σύνολο των γηπέδων μπορεί να φτάσουν στις 2.000, ούτε η ευκρίνεια, αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων οι υπάρχουσες είναι ικανοποιητικές. Είναι ο τρόπος που θα αγοραστούν, ο οποίος θα πρέπει να είναι μόνο μειοδοτικός, και το πώς θα στηθούν και θα προσανατολιστούν.
Μέχρι τώρα οι κάμερες έλεγχαν την κερκίδα που είχαν τοποθετηθεί. Με τη σύγχρονη τεχνολογία, η σημερινή αντίληψη περί ασφαλείας είναι, η κάμερα που βρίσκεται σε μια κερκίδα να ελέγχει την απέναντι κερκίδα. Για να το γράψω πρακτικά για όσους ξέρουν από γήπεδα, στη Λεωφόρο, η κάμερα που θα βρίσκεται στη Θύρα 13 θα ελέγχει το πέταλο στην 8 και αυτή της 14 την 7.
Το άλλο θέμα είναι τα καμαράκια της Αστυνομίας. Τα οποία είναι όπως οι σουίτες, όμως τα κλειδιά τους δεν τα έχουν οι ομάδες αλλά η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. Επειδή υπάρχει αμφιβολία για το αν και πώς θα λειτουργήσουν, μια ελπίδα είναι η νέα ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να ζητήσει να ελεγχθεί η κατάστασή τους πριν ανοίξουν, αφού δεν είναι καιρός για εκπλήξεις. Και στο μέλλον να δει αν ο έλεγχος μπορεί να γίνεται από μακριά, από τη ΓΑΔΑ, αφού αποκλείεται πάνω από τρία ματς της Σούπερ Λίγκας να γίνονται ταυτόχρονα, και αυτά με τα κλειδιά και τα «ρε, ποιος το έχει το κλειδί;» είναι συνταγή για καταστροφή.
Με τα τουρνικέ δεν πρόκειται να γίνουν πολλά. Σε κάποια γήπεδα υπάρχει το πρόβλημα ότι στη θέση ενός τουρνικέ στριμώχνονται δύο άτομα. Αυτό όμως αφορά στην αυστηρότητα που θα δείχνουν οι stewards στην είσοδο στο γήπεδο και στη γηπεδούχο ομάδα.
Το μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα είναι τα app με τα οποία θα γίνεται η είσοδος το γήπεδο. Οχι τεχνικά, αφού το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να κατασκευάσει οτιδήποτε. Το πρόβλημα βρίσκεται στους χρόνους. Πόσο χρόνο θα χρειαστεί ο κάθε φίλαθλος για να μπει στο γήπεδο. Σε πραγματικές συνθήκες, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει πρόβλημα με το app, να τελειώσει η μπαταρία στο κινητό ή οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί.
Σε αυτό το σημείο είχε υπάρξει η ιδέα να γίνει ένα φιλικό ματς ώστε να εξεταστεί το σύστημα σε πραγματικές συνθήκες ή να ξεκινήσει με το app να εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες θύρες. Η αλλαγή, όμως, στην προεδρία της Σούπερ Λίγκας και ο χρόνος που χάθηκε μέχρι οι ομάδες να αποφασίσουν να κάνουν πρόεδρο τον Μηνά Λυσσάνδρου, είχαν ως αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος.
Τέλος, για να ανοίξουν τα γήπεδα, τον μεγαλύτερο ρόλο θα παίξουν οι κυβερνητικές ανοχές. Οταν, μετά τη δολοφονία του αστυφύλακα, τα γήπεδα είχαν κλείσει, η κυβέρνηση ήταν απόλυτη. Τότε ο Παύλος Μαρινάκης είχε πει: «Εχουμε δώσει μια προθεσμία δύο μηνών. Σε αυτούς τους δύο μήνες πρέπει να γίνουν κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Οποιος τα κάνει θα ανοίξει το γήπεδο του κανονικά και ο κόσμος θα πηγαίνει να βλέπει την ομάδα του. Οποιος δεν τα κάνει, όσο δεν τα κάνει, θα έχει κλειστό γήπεδο».
Θα το εφαρμόσουν απόλυτα; Θα το εφαρμόσουν αυστηρά σε κάποια από τα μέτρα αλλά θα είναι διαλλακτικοί σε άλλα; Αν συμβεί κάποιο σοβαρό επεισόδιο, η κοινή γνώμη θα λέει: «Πάλι τζάμπα μιλάγανε. Μία από τα ίδια». Και να μην ξεχνάμε ότι την πάταξη της βίας στα γήπεδα έχει αναλάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.