| SOOC /CreativeProtagon
Απόψεις

Πώς θα επιδιώξει την αναβάπτισή του ο Τσίπρας;

Η ώρα της «σκορδαλιάς χωρίς σκόρδο» ήρθε για το ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένει όμως άγνωστο τι ακριβώς εννοούσε ο αποχωρών πρόεδρός του λέγοντας ότι θα είναι παρών και ποια είναι τα επόμενα σχέδιά του, τα οποία σίγουρα υπάρχουν
Αγγελος Κωβαίος

Οσοι, λοιπόν, είχαν στοιχηματίσει στην αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα και στο ότι έχει έρθει η ώρα για τη «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο» για τον ΣΥΡΙΖΑ, κέρδισαν. Οι υπόλοιποι, όσοι λέγαμε ότι αυτή η ώρα δεν θα έρθει στο ορατό μέλλον, χάσαμε. Λίγη σημασία έχει, και πάντως τώρα ακολουθεί μια ούτως ή άλλως θεαματική συνέχεια.

Ο Τσίπρας έκανε τις ανακοινώσεις του με αρκετούς χρησμούς και διφορούμενα λόγια και θα φανεί πολύ σύντομα τι σημαίνει «παραμερίζω (…) αλλά θα είμαι παρών». Θα δώσει σε κάποιον ή κάποια το δαχτυλίδι; Θα το παίξει ο νεαρότερος «Νέστωρ» της πολιτικής ιστορίας της χώρας και της Αριστεράς; Θα κάτσει απλώς στην άκρη και θα περιφέρεται στη Βουλή; Θα κινεί τα νήματα από το παρασκήνιο και θα παραγγέλνει προγραφές και διαγραφές χαράσσοντας κομματική γραμμή; Θα υποστεί μια κλασικά αριστερή ταπείνωση στα όρια του εξευτελισμού;

Ας μη βιαζόμαστε, θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε όλα. Μην έχει κανείς την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. Το τι έχει να γίνει τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα ψάχνουν ηγέτη για να παραμείνουν ζωντανοί, δεν θέλει και πολύ για να το φανταστούμε. Πολύ συνοπτικά, θα καταλάβουμε πώς εκεί πέρα θα παλεύουν να μη γίνουν από δυο (τρία ή πέντε-έξι) χωριά χωριάτες και θα απολαύσουμε απεριόριστες αριστερές αρλουμπολογίες.

Το θέμα είναι τι θα κάνει ο Τσίπρας. Γιατί, πέρα από την πλάκα και τη θλιβερή του πορεία, είναι σήμερα ο αρχαιότερος πολιτικός αρχηγός και ο νεαρότερος που βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να αποχωρεί έπειτα από τρεις εκλογικές νίκες (ευρωεκλογές ’14 και εθνικές του ’15), τεσσεράμισι χρόνια στην πρωθυπουργία και πέντε διαδοχικές ήττες από τον ίδιο αντίπαλο. Και μόνο η παράθεση των στοιχείων δείχνει ότι μιλάμε για ειδική περίπτωση, δίχως αυτό να έχει αναγκαστικά θετικά στοιχεία.

Τι θα κάνει, λοιπόν; Μπορεί κανείς βασίμως να υποθέσει ότι θα διαμηνύσει στους συντρόφους και τις συντρόφισσες ότι «καλύτερα με εμένα και τους δικούς μου και 18%, παρά με όποιον άλλον (ή όποιαν άλλη) και 8%» – ή 6% ή 5%. Το πώς θα εκδηλωθεί αυτό εσωκομματικά και τι θα πυροδοτήσει, ας μην το προδικάζουμε.

Πάντως, οι πληροφορίες έχουν ήδη αρχίσει να διακινούνται και ως προς αυτό οφείλει κανείς να λάβει υπόψη του ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα που έθεσε ο ίδιος ο Τσίπρας το βράδυ των εκλογών είχε ως καταληκτικό χρονικό σημείο τις ευρωεκλογές του 2024.

Θα δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες και ποιος (ή ποια) θα είναι ο επόμενος (ή η επόμενη) αρχηγός της ΚΟ σε πρώτη φάση, και πρόεδρος του κόμματος στη συνέχεια. Πάντως, ένα σενάριο που συζητείται είναι να τεθεί ο Τσίπρας επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του επόμενου Μαΐου και να οδεύσει προς Βρυξέλλες. Θα ποντάρει στη φθορά της κυβέρνησης και στη δική του αναβάπτιση.

Εντάξει, στην Ελλάδα είμαστε και ελληνική Αριστερά είναι αυτή, οπότε (σχεδόν) όλα γίνονται.