Μετά τη δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, αυτό που κατέστη σαφές είναι ότι τα αποτελέσματα επικύρωσαν τη βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: να γίνει ένα σημαντικό βήμα –ένα ακόμη– για να προχωρήσει η στρατηγική μετατροπής του κόμματος σε βασικό αντίπαλο, πολιτικό πόλο απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είναι σαφές ότι διαμορφώνονται ευνοϊκότερες συνθήκες για να προωθήσει τη συγκεκριμένη στρατηγική, όπως εξάλλου την έθεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης προ μηνός στη συνέντευξή του στο Ζάππειο μετά τη ΔΕΘ: «Το πρώτο βήμα ήδη έγινε με τη σημαντική αύξηση των ποσοστών μας στις τελευταίες εθνικές εκλογές, με ανανεωμένη κοινοβουλευτική ομάδα. Ενας ακόμη σταθμός επίκειται τις επόμενες εβδομάδες. Ενα επιπλέον βήμα θα γίνει στις ευρωπαϊκές εκλογές και ακολούθως, το επόμενο θα γίνει στις εθνικές εκλογές, όπου φιλοδοξούμε το πολιτικό μας σχέδιο να είναι το κυβερνητικό σχέδιο της πατρίδας μας», είχε αναφέρει συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Ο κ. Ανδρουλάκης σε αυτή τη στρατηγική πρόκειται να επιμείνει, από καλύτερες θέσεις μάλιστα, για να θυμηθούμε μια συχνή φρασεολογία του παρελθόντος. Οι επιτελείς του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη καθιστούν σαφές ότι απόψεις περί συμμαχίας και συμπόρευσης των προοδευτικών δυνάμεων, δηλαδή με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έσπευσε να το διατυπώσει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συγχαίροντας τον Χάρη Δούκα, δεν θα αλλάξουν τη σταθερή πορεία του ΠΑΣΟΚ. Ασφαλώς και βρίσκουν ακροατήριο εντός του ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, πολλώ δε μάλλον εξαιτίας της παρατεταμένης κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως για την ηγεσία του κόμματος η αυτόνομη πορεία είναι αδιαπραγμάτευτη.
Συνεπώς, σενάρια περί σύμπραξης προοδευτικού μετώπου ή ακόμη και κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές θεωρούνται άτοπα. Η γραμμή Ανδρουλάκη παραμένει ότι το ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει την πολιτική του απέναντι στη ΝΔ και όποιος θέλει μπορεί να ακολουθήσει. Το απέδειξαν οι Χάρης Δούκας και Δημήτρης Κουρέτας. Εβαλαν σύγχρονη πολιτική ατζέντα με ιεραρχήσεις για αλλαγή πολιτικού παραδείγματος.
Τούτου δοθέντος, όμως, αναδεικνύονται κάποια βασικά ερωτήματα:
♦ Πώς θα διαχειριστεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την εκλογική επιτυχία στις αυτοδιοικητικές εκλογές;
♦ Σε ποιο πολιτικό σχέδιο πρόκειται να αξιοποιήσει τους 110 νεοεκλεγέντες δημάρχους;
Οι απαντήσεις δεν είναι αυτονόητες και θα βρεθούν στο επίκεντρο των διεργασιών και των συζητήσεων εντός και εκτός του ΠΑΣΟΚ, το επόμενο διάστημα. Βασικός λόγος είναι ότι κάθε πολιτικό γεγονός διαμορφώνει νέες συνθήκες και νέες καταστάσεις. Ετσι και εδώ. Νέα δεδομένα επιβάλλουν επανακαθορισμό των κινήσεων που πρέπει να γίνουν.
Από την τελική καταγραφή, το ΠΑΣΟΚ, με στελέχη του ή με νεοεκλεγέντες δημάρχους που προέρχονται από τον χώρο του, έχει τη διοίκηση σε 110 δήμους και σε δύο περιφέρειες. Στην Κρήτη με τον Σταύρο Αρναουτάκη σε συνεργασία με τη ΝΔ και στη Θεσσαλία όπου, με τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε την ανατροπή κερδίζοντας τον Κώστα Αγοραστό.
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε αρκετές μεγάλες πόλεις σε όλη την Ελλάδα η διοίκηση των δήμων περνάει σε έμπειρα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, στην Κομοτηνή, στις Σέρρες, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη, στη Μυτιλήνη, στη Βέροια, στην Κόρινθο, στον Πύργο, στην Ηγουμενίτσα, στα Γιάννενα, στο Ηράκλειο, στο Ρέθυμνο, στα Χανιά κ.α.
Επίσης, ανατάσσεται μερικώς η εικόνα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με την οποία το ΠΑΣΟΚ υστερεί στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας, όπου στις εθνικές κάλπες καταγράφηκε ως τέταρτο κόμμα. Τώρα εξελέγησαν δικής του προέλευσης δήμαρχοι στη Νέα Ιωνία, στην Αγία Παρασκευή, στον Βύρωνα, στην Ηλιούπολη, στο Αιγάλεω, στην Καλλιθέα, στο Ιλιον και στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης. Το ίδιο συνέβη και σε μικρότερους δήμους.
Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ –σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ– απέδειξε πως συνεχίζει να είναι μια μήτρα πολιτικής. Συνεχίζει να παράγει και να διατηρεί στελέχη με πολιτική εμπειρία, γνώση, κοινωνική απήχηση, πολλοί εκ των οποίων μπορεί να δηλώνουν αυτόνομοι, αλλά η ιστορική διαδρομή τους είναι στο ΠΑΣΟΚ και στον ευρύτερο χώρο.
Η εκλογή τους, βέβαια, στέλνει και ένα σαφές εσωκομματικό μήνυμα στον κ. Ανδρουλάκη για την ανάγκη ώσμωσης των γενεών στο κόμμα – ο αρχηγός δεν θα πρέπει να ξεχνά πως αρκετά από τα νεότερα στελέχη, προσκείμενα στην ηγεσία του κόμματος, μέτρησαν τις δυνάμεις τους ως υποψήφιοι και δεν τα κατάφεραν.
Οι εμφατικές νίκες του Χάρη Δούκα, του Στέλιου Αγγελούδη και του Δημήτρη Κουρέτα δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικές δυνατότητες να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερο κόμμα υποσκελίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Αυτή είναι η επόμενη πρόκληση. Ενα επόμενο βήμα…