Η αλήθεια είναι ότι μπήκα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων ακούγοντας τον Ελον Μασκ. Εκείνος έριξε στο Bitcoin 1,5 δισ. δολάρια και μετά είπε ότι η Tesla θα δέχεται το κρυπτονόμισμα για την αγορά αυτοκινήτων της -δεν εξήγησε τι γίνεται αν το παίρνεις με δόσεις. Εγώ πάλι έριξα στην αγορά πενήντα ευρώ. Δεν ξέρω αν ήταν η προοπτική του κέρδους ή η ματαιοδοξία, το vanity ρε παιδί μου, του να βρίσκομαι στο ίδιο επενδυτικό περιβάλλον με τον Ελον. Μπορεί και τα δύο.
Την ίδια περίοδο ο Γουόρεν Μπάφετ δήλωσε ότι το Bitcoin είναι μία φούσκα. Τον αγνόησα. Κάτι η ηλικία του, κάτι η ταύτιση μου με τον Έλον με έκαναν να μη δίνω σημασία. Εν τέλει δεν χρειάζονται και πολλά. Βάζεις ένα πενηντάρικο και λες ότι έχεις αντίθετα συμφέροντα με τον Μπάφετ. Δεν είναι και λίγο, σου προσδίδει κύρος. Ένας φίλος που είχε φορτώσει το Bitcoin με τρία χιλιάρικα έλεγε τα χειρότερα για του λόγου του. Εντάξει, με τόσα λεφτά μπορείς να πεις και μια κουβέντα παραπάνω.
Κάθε πρωί άνοιγα την εφαρμογή και έβλεπα την κοτούλα μου (το πενηντάρικο μου) να αφήνει ένα αβγουλάκι στο μικρό μου κοτέτσι. Λίγες εβδομάδες μετά, το χαρτοφυλάκιο μου άξιζε 60 ευρώ και κάτι ψιλά στα οποία δεν έδινα σημασία καθώς είχα μεγαλύτερους στόχους. Με μία απόδοση που προσέγγιζε το 20% αισθανόμουν ότι μπαίνω γερά στο παιχνίδι. Αυτή ήταν η στιγμή που σκέφτηκα, όπως και εκατομμύρια άλλοι, να μπω με περισσότερα. Όμως αντιστάθηκα στον πειρασμό λέγοντας στον εαυτό μου ότι μπορεί να είναι το πρώτο κερδισμένο χέρι που σου προσφέρει ο παπατζής πριν σε μαδήσει.
Με εξήντα ευρώ στο χαρτοφυλάκιο ξεκίνησα τη διασπορά του κεφαλαίου μου και σε άλλα δύο κρυπτονομίσματα που διάβασα ότι θα απογειωθούν. Τα Χαλυβδόφυλλα της νέας εποχής -για να θυμούνται οι παλιοί. Χρησιμοποιώντας τα Bitcoin μου αγόρασα XRP και Ethereum. Και έτσι βρέθηκα με τρία κρυπτονομίσματα. Σε λίγες μέρες η περιουσία μου πήγε στα 75 ευρώ. Είχα μία απόδοση 50% και τύψεις που δεν είχα βάλει ένα χιλιάρικο -θα είχα ένα πεντακοσάρικο και θα έπαιρνα τηλεόραση. Ίσως και ένα μπρελόκ Tesla.
Και τότε ξεκίνησαν τα δύσκολα. Το Bitcoin άρχισε να πέφτει. Εγώ το είδα ως ευκαιρία. Γύρισα όλο το χαρτοφυλάκιο σε Bitcoin. Kράτησα ETH αξίας 0,18 ευρώ επειδή ήταν δεν μπορούσα να κάνω ακριβή αντιστοίχιση, αλλά σε σας θα πω ότι ήθελα να παρακολουθήσω την πορεία του νομίσματος. Και μετά ο Ελον μας είπε ότι σκέφτεται να πουλήσει αλλά ύστερα διευκρίνισε ότι δεν πούλησε, ούτε αυτός, ούτε η εταιρεία, ούτε ο αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού. Ύστερα ανακάλυψε ότι η παραγωγή του κρυπτονομίσματος επιβαρύνει το περιβάλλον. Έριξε 1,5 δισ. δολάρια, αλλά μετά τον έπιασαν οι οικολογικές ευαισθησίες. Κάνε μία δωρεά στην Greenpeace ρε μεγάλε! Είπε όμως ότι υποστηρίζει το dogecoin που ξεκίνησε ως αστείο και έχει για σήμα ένα σκύλο. Θα το δέχεται, λέει, ως πληρωμή από τους διαστημικούς τουρίστες. Μετά μπορεί να πει ότι εννοούσε πως το νόμισμα θα γίνεται δεκτό μόνο για αγορές στο φεγγάρι.
Και ενώ ο Ελον μας είχε στριμώξει στα σχοινιά, ήρθε η Κίνα να μας αποτελειώσει. Απαγόρευσε τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε κρυπτονομίσματα. Και χάθηκαν λέει 1 τρισ. δολάρια από την αγορά κρυπτονομισμάτων -λες και υπήρξαν ποτέ, αλλά αυτό είναι εντελώς διαφορετικό θέμα. Θα του γράψω κάτι του Ελον στο twitter. Και αν μου απαντήσει, θα βγάλω δικό μου νόμισμα.