Η καταστροφή στο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς του Λος Αντζελες -που με βάση το μέγεθος και την απόσταση από το κέντρο της πόλης θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη Γλυφάδα- υπήρξε βιβλική | REUTERS/ CreativeProtagon
Απόψεις

Πώς κάηκε η «Γλυφάδα της Καλιφόρνιας»

Η καταστροφή στο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς του Λος Αντζελες πρέπει να λειτουργήσει ως σήμα αφύπνισης για την πυροπροστασία στον Δυτικό κόσμο. Γιατί η συμφορά συνέβη στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας, που αν ήταν χώρα, θα ήταν η πέμπτη πλουσιότερη στον κόσμο (μετά από ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία). Και όμως, τα μέσα πυρόσβεσης ήταν πολύ λίγα για τέτοιο φαινόμενο
Αλέκος Παπαναστασίου

Στη ιστοσελίδα του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσομ, αναφέρεται ότι η διάσημη Πολιτεία των ΗΠΑ είναι «η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο». Οντως, το ΑΕΠ της Πολιτείας της Καλιφόρνιας έφτασε το 2023 τα 3,9 τρισ. δολάρια, και αν το συγκρίνει κανείς με αυτό της Ελλάδας την ίδια χρονιά (225 δισ. ευρώ/240 δισ. δολάρια περίπου) αντιλαμβάνεται ότι η οικονομία της πλούσιας αμερικανικής Πολιτείας είναι πάνω από 16 φορές μεγαλύτερη από αυτή της χώρας μας. Είναι επίσης μεγαλύτερη από αυτές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας. Μόνο η οικονομία της Γερμανίας είναι μεγαλύτερη – αλλά όχι και πολύ μεγαλύτερη.

Τι θα περίμενε κανείς από έναν τέτοιο οικονομικό γίγαντα σε ό,τι αφορά τα μέσα πυρόσβεσης; Προφανώς, με δεδομένο ότι το πρόβλημα της Καλιφόρνιας με τις φωτιές είναι γνωστό, θα περίμενε ότι τα μέσα θα ήταν πολλαπλάσια από εκείνα που έχει στη διάθεσή της κάθε χώρα της Νότιας Ευρώπης, πολλώ δε μάλλον η Ελλάδα.

Γι’ αυτό, έχοντας κατά νου αυτή την υπόθεση, έχουν ενδιαφέρον οι αριθμοί. Πέρα από τις επίγειες δυνάμεις, τα εναέρια μέσα της πυροσβεστικής υπηρεσίας Cal Fire είναι 60, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών επιτήρησης. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν εννέα ελικόπτερα που κινητοποιήθηκαν από την Πολιτεία, όπως ανέφερε ο Νιούσομ. Οι αριθμοί αυτοί είναι απολύτως συγκρίσιμοι με αυτούς των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Η ανάρτηση του Γκάβιν Νιούσομ για τα μέσα που κινητοποίησε η Πολιτεία:

Οι αριθμοί των μέσων, παρότι χρήσιμοι για τις πολιτικές αντιπαραθέσεις που ξεσπούν σε όλες τις χώρες (όχι μόνο στην Ελλάδα), δεν είναι, ωστόσο, το θέμα. Το ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν όλες οι προηγμένες χώρες και στο σύνολό της η ΕΕ είναι ότι ο σχεδιασμός για τα μέσα πυρόσβεσης (ας αφήσουμε στην άκρη την πρόληψη) ανήκει σε μια άλλη εποχή. Δεν επαρκούν ούτε κατά διάνοια στις νέες συνθήκες.

Η καταστροφή στο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς του Λος Αντζελες –που με βάση το μέγεθος και την απόσταση από το κέντρο της πόλης θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με τη Γλυφάδα– υπήρξε βιβλική. Σπίτια, εκκλησίες, τράπεζες, δημοτικές βιβλιοθήκες, χώροι αθλητισμού έγιναν στάχτη. Τα πολυτελή καμένα σπίτια των πλούσιων και διασήμων του Χόλιγουντ έγιναν μια ξεχωριστή παγκόσμια είδηση, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον και τη νοσηρή χαιρεκακία στα social media.

Η εικόνα της βιβλικής καταστροφής από ψηλά στο προάστιο Πασίφικ Παλισέιντς (YouTube/ FOX 11 Los Angeles):

Ομως η πραγματική είδηση είναι το πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο σε μια τόσο προηγμένη χώρα και στα προάστια μιας μεγαλούπολης όπως το Λος Αντζελες. Την απάντηση δίνουν οι ειδικοί. Μιλούν για την ξηρασία, που είχε ως αποτέλεσμα άφθονη εύφλεκτη ύλη, και τους διάσημους εποχικούς ανέμους Σάντα Ανα, που δημιουργούν τις «τέλειες συνθήκες» για εκδήλωση και ταχύτατη εξάπλωση πυρκαγιών.

Αυτή τη φορά το φαινόμενο ήταν άνευ προηγουμένου. Μετεωρολόγοι εκτίμησαν στα αμερικανικά ΜΜΕ ότι η ταχύτητα του ανέμου έφτασε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και μετέφερε τη φωτιά τόσο γρήγορα ώστε μπορούσε να καλύψει δύο γήπεδα ποδοσφαίρου μέσα ένα λεπτό (!). Ανθρωποι που βίωσαν τη φωτιά έλεγαν πόσο τρομακτικός ήταν ο ήχος της: «Σαν να ακούς τον θόρυβο από τα αεροσκάφη κοντά σου, σε ένα αεροδρόμιο».

Οι αρχές σε πολλές περιπτώσεις ζητούσαν από τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν όχι μόνο τα σπίτια τους, αλλά και τα φρακαρισμένα αυτοκίνητα, απαιτώντας από τους οδηγούς να αφήνουν πάνω τα κλειδιά για να μπορούν να τα μετακινήσουν οι πυροσβέστες και να περάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα. Κόλαση. Μέσα στην πόλη. Οχι σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά στην πιο προηγμένη του κόσμου…

Η εμπειρία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ξυπνητήρι για μεγάλες αλλαγές. Το πρόβλημα, ωστόσο, για τις ΗΠΑ είναι ότι σε λίγες μέρες αναλαμβάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Και ότι αυτός πιστεύει ακόμη ότι η κλιματική κρίση είναι απλώς μια απάτη…