Σύντομα θα ξέρουμε. Τετάρτη, στις 11.30, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντιέται με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας (ΠτΔ) Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Το πιθανότερο είναι ότι θα έχει ήδη λάβει την απόφασή του. Μετά το ραντεβού με την ΠτΔ θα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να ανακοινώσει, με βιντεοσκοπημένη δήλωση, την πρότασή του για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Αυτό που προκύπτει από το ρεπορτάζ είναι ότι η διαδικασία της απόφασης δεν ήταν εύκολη, καθώς, δεδομένης της συγκυρίας, «ιδανική επιλογή» δεν υπήρχε. Οχι, το σχόλιο αυτό δεν αφορά στα πρόσωπα. Ούτε πχ στην νυν πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ούτε στον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, ούτε στον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. Αλλού ήταν το πρόβλημα.
Χωρίς περιστροφές: Οταν ο κ. Μητσοτάκης επέλεγε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου το 2020, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα πράγματα ήταν αλλιώς. Κανένας βουλευτής δεν υπήρχε περίπτωση να διαφοροποιηθεί, άλλωστε τότε υπήρχαν μόνο προσδοκίες. Πέντε χρόνια μετά, και με την κυβέρνηση να διανύει τον έκτο χρόνο της, το ερώτημα είναι το εξής: η επιλογή του ΠτΔ θα θέτει ή όχι σε κίνδυνο τη νέα ισορροπία που βρέθηκε τον Δεκέμβριο στα εσωκομματικά της ΝΔ;
—Η ψήφιση του Προϋπολογισμού χωρίς προβλήματα, η δημοσκοπική άνοδος της ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ακόμη και το θερμό κλίμα στο «ρεβεγιόν» του Μαξίμου (17/12) με τους κυβερνητικούς βουλευτές, άλλαξαν το κλίμα. Το οποίο ήταν βαρύ μετά το 28% στις ευρωεκλογές, την καλοκαιρινή κριτική Καραμανλή-Σαμαρά (Πολεμικό Μουσείο) και την απόφασή τους να μην παραστούν στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της ΝΔ (4/10/2024).
Πριν προχωρήσουμε, μια ματιά στη διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας με βάση τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του αναθεωρημένου Συντάγματος, προβλέπονται πέντε ψηφοφορίες. Στις πρώτες δύο απαιτούνται 200 ψήφοι, στην τρίτη 180 ψήφοι, στην τέταρτη 151 ψήφοι και αν ούτε τότε εκλεγεί Πρόεδρος, εκλέγεται στην πέμπτη ψηφοφορία με «σχετική πλειοψηφία». Ανάμεσα στις ψηφοφορίες μεσολαβούν πέντε ημέρες.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι πώς θα κινηθούν οι 156 βουλευτές της ΝΔ σε αυτή διαδικασία που θα διαρκέσει πιθανότατα 10, ίσως και 15 ημέρες, αν πάμε σε τέταρτη ψηφοφορία.
Καταρχάς είναι γνωστή η αντίδραση μερίδας βουλευτών της ΝΔ προς την Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την παρουσία της σε μπιστρό (16/2/2024) με στελέχη της κυβέρνησης μετά τη ψήφιση του γάμου των ομοφύλων. Η αντίδραση αυτή, που έχει εκφραστεί δημόσια, λέγεται ότι απομακρύνει το ενδεχόμενο να προταθεί εκ νέου η κυρία Σακελλαροπούλου. Αυτό λένε τουλάχιστον οι πληροφορίες, παρότι κανείς δεν γνωρίζει την απόφαση του Πρωθυπουργού πέρα από 2-3 πρόσωπα που έχουν το στόμα τους κλειστό.
Ετσι φτάνουμε στο «δίλημμα», όπως παρουσιάζεται στον Τύπο (και αντιστοιχεί σε όσα περιγράφουν στελέχη της κυβέρνησης), «Τασούλας ή Βενιζέλος;». Εξαιρετικές επιλογές και οι δύο.
Τι γίνεται όμως με τις ψηφοφορίες στη Βουλή; Αυτό που θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι, ακόμη κι αν εκλεγεί Πρόεδρος με ευρύτερη πλειοψηφία (π.χ. και με τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ), να ψηφιστεί από λιγότερους εκ των 156 βουλευτών της ΝΔ.
Η επιλογή του Κώστα Τασούλα εκμηδενίζει αυτό το ενδεχόμενο και συν τοις άλλοις πρόκειται για ένα πρόσωπο με ήπιο λόγο και αδιαμφισβήτητο δημοκρατικό ήθος. Παράλληλα, ανοίγει η θέση του Προέδρου της Βουλής για να τοποθετηθεί εκεί κάποιο από τα πρόσωπα που ανήκουν στη λεγόμενη «καραμανλική πτέρυγα». Εχουν ακουστεί αυτά του Νικήτα Κακλαμάνη και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.
Στα μείον μιας τέτοιας επιλογής είναι το σπάσιμο της παράδοσης που ισχύει από το 1995 και τον Κωστή Στεφανόπουλο επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ (με πρόταση Σαμαρά), δηλαδή ο ΠτΔ να μην προέρχεται από το κυβερνών κόμμα. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα αντιμετωπίσει την άρνηση του ΠΑΣΟΚ και ίσως την ευρύτερη κριτική της αντιπολίτευσης ότι έκανε μια ασφαλή επιλογή από την ΝΔ, υπό τον φόβο απωλειών από την κοινοβουλευτική του ομάδα.
Σε περίπτωση επιλογής του κ. Βενιζέλου, που συγκεντρώνει επίσης όλα τα χαρακτηριστικά και δεν υπάρχει αμφιβολία (ούτε στο Μαξίμου) ότι θα ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, το πρόβλημα είναι διαφορετικό. Οι ίδιοι βουλευτές της ΝΔ που αντέδρασαν στον γάμο των ομοφύλων, αγκαλιάζοντας ακραίους αντι-εμβολιαστές κληρικούς κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και που λέγεται πως κάποιοι λοξοκοίταξαν το καλοκαίρι προς ακροδεξιά κόμματα, πώς ακριβώς θα συμπεριφερθούν;
—Θα ψηφίσουν τον πρώην πρόεδρο του παραδοσιακού αντιπάλου της ΝΔ τα χρόνια της Μεταπολίτευσης ή θα κάνουν άλλες σκέψεις;
Σε κάθε περίπτωση, ό,τι κι αν μας ανακοινώσει ο κ. Μητσοτάκης την Τετάρτη κάποιους θα στενοχωρήσει… Ως προς αυτό, «ιδανική επιλογή» δεν υπάρχει. Και εδώ το πρόβλημα δεν είναι τα πρόσωπα, αλλά το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται (δηλαδή ορισμένοι βουλευτές της ΝΔ) και τα κριτήρια με τα οποία το ακροατήριο αυτό κρίνει… Και αποφασίζει…