Οι προτάσεις δυσπιστίας καταλήγουν πάντα υπέρ των κυβερνήσεων, αυτός είναι πολιτικός και κοινοβουλευτικός νόμος. Μπορεί η καταφυγή σε αυτό το μέτρο να θεωρείται τυπικά το ισχυρότερο όπλο που διαθέτει ένα κόμμα της αντιπολίτευσης, στην ουσία όμως πρόκειται για κυβερνητικό πιστόλι. Στη Μεταπολίτευση δεν υπήρξε ποτέ πρόταση μομφής που έριξε ελληνική κυβέρνηση. Αντιθέτως, θυμάμαι δεκάδες τριήμερες τέτοιες μάχες που κατέληξαν σε ένα παρατεταμένο, ενθουσιώδες χειροκρότημα των κυβερνητικών βουλευτών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Ο Τσίπρας το σκέφτηκε πολύ, αλλά τελικά την κατέθεσε. Μπορεί να μην περιμένει καταψήφιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει πάντως μια αμυδρή ελπίδα ότι κάποιος ή κάποιοι βουλευτές της ΝΔ που ανήκουν στη λαϊκή Δεξιά θα βρουν τρόπο να καταδείξουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στον Πρωθυπουργό. Ευθεία καταψήφιση δεν θα υπάρξει από κανέναν, διότι αυτό θα σημάνει την αυτόματη έξοδό του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και από τις λίστες των υποψηφιοτήτων. Ισως, λοιπόν, κάποια μπηχτή σε ομιλίες ή μια απουσία λόγω ασθενείας στην ψηφοφορία. Ακόμα κι αν υπάρξουν αυτά, θα είναι μηδαμινής πολιτικής αξίας.
Το μόνο που πιστοποιεί μια πρόταση δυσπιστίας επ’ αφορμή κάποιου θέματος είναι ότι η αντιπολίτευση θεωρεί αυτό το θέμα ζήτημα ζωής και θανάτου. Κι αυτό που πάντα καταφέρνει μια κυβέρνηση είναι να ξεφεύγει από αυτό το θέμα (που συνήθως μονοπωλούσε ως τότε την επικαιρότητα) και να γενικεύει τη συζήτηση σε όλο το μήκος και το πλάτος της κυβερνητικής πολιτικής. Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί κάνουν απολογισμό όλου του κυβερνητικού έργου, επικεντρώνουν σε όποιο θέμα θεωρούν αβανταδόρικο για την πολιτική τους και εξαγγέλλουν τις μελλοντικές πολιτικές τους κινήσεις. Για τους υπουργούς οι προτάσεις δυσπιστίας είναι ταμάμ. Το ίδιο και για τα κορυφαία στελέχη της αντιπολίτευσης, που βρίσκουν ευκαιρία να επιδείξουν τη ρητορική τους δεινότητα. Κατά τα λοιπά, όλα είναι προδιαγεγραμμένα.
Τι απομένει συνήθως μετά από αυτές τις τριήμερες ολομέτωπες μάχες; Μια αντιπολίτευση που επιμένει ότι «χτύπησε σαν χταπόδι» την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που θριαμβολογεί ότι επιβεβαιώθηκε η συνοχή της και μερικοί οξύτατοι διάλογοι μεταξύ του Πρωθυπουργού και του αρχηγού της αντιπολίτευσης, που παίζουν σταυρωτά στα δελτία ειδήσεων.
Α, ναι, θα μείνουν και κάποιοι αναλυτές που θα λένε: «Με αυτό το επίπεδο διαλόγου θα πάμε σε εκλογές;».