| CreativeProtagon
Απόψεις

Πού δεν το πάει ο Ανδρουλάκης

Το ΠΑΣΟΚ παραμένει δεύτερο αλλά δεν ενισχύεται στις μετρήσεις. Με την διατύπωση ενστάσεων ακόμη και σε προοδευτικές πρωτοβουλίες (πχ. για τον χρόνο ψήφισης του γάμου των ομοφύλων) στοχεύει στο αριστερό αντι-Μητσοτακικό κοινό (ίσως και σε κάποιους Κρητικούς) αλλά εκπέμπει αμηχανία - ιδίως σε σύγκριση με όσους μιλούν ελεύθερα, όπως ο Βενιζέλος
Αλέκος Παπαναστασίου

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και δυόμισι μήνες δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις πετυχαίνοντας να προσπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τον Νοέμβριο του 2023, έντεκα χρόνια μετά τις εκλογές του 2012 που το είχαν φέρει στην τρίτη θέση. Την επιτυχία αυτή πιστώνεται ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς επί των ημερών του το ΠΑΣΟΚ κινείται ανοδικά όχι μόνο στις μετρήσεις αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ωστόσο (αναλυτικά εδώ) το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει τάσεις περαιτέρω ενίσχυσης παρά τη φθορά που υφίσταται η κυβέρνηση από την ακρίβεια και, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, από τον γάμο των ομοφύλων.

Ενδεικτικά, η εικόνα της πρόθεσης ψήφου στη μέτρηση της MRB για το OPEN (25/12):

Αναλύοντας τη μέτρηση, ο επικεφαλής της MRB, Δημήτρης Μαύρος, σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ «τείνει να φρενάρει, και όλες οι έρευνες, όχι μόνο της MRB, δείχνουν μια μείωση του ποσοστού του». 

Πολιτικοί παρατηρητές, αναλύοντας την πετυχημένη μέχρι σήμερα τακτική του κ. Ανδρουλάκη, αναφέρουν ότι ο πρωταρχικός στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι η άντληση ψήφων από τη δεξαμενή που βρίσκεται αριστερά του. Ετσι εξηγείται, λένε, και η τακτική της μη συναίνεσης, ενίοτε με επιμέρους ενστάσεις, σχεδόν σε κάθε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Ακόμη δηλαδή και οι επιμέρους ενστάσεις για τον χρόνο ψήφισης του γάμου των ομοφύλων —ένα ζήτημα δικαιωμάτων που θα αποτελούσε προνομιακό πεδίο για το ΠΑΣΟΚ, καθώς ταιριάζει απόλυτα στη φυσιογνωμία του, και φυσικά στο πολιτισμικό προφίλ σεβασμού των δικαιωμάτων του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Φαίνεται ωστόσο ότι σε αυτή τη φάση υπερισχύει το «αντι-Μητσοτακικό» προφίλ, η μη συναίνεση προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο της προσέγγισης των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αριστερών κομμάτων.

Η τακτική αυτή ταιριάζει και με τα ευρήματα διεθνών ερευνών, όπως αυτή του πανεπιστημίου της Οξφόρδης που παρουσίασε πρόσφατα το Protagon η οποία έδειξε ότι τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης σημειώνουν απώλειες όταν υιοθετούν θέσεις της Κεντροδεξιάς. Μόνο που εν προκειμένω συμβαίνει το αντίθετο, με την ΝΔ να υιοθετεί την κεντροαριστερή ατζέντα για την ισότητα στον γάμο.

Επίσης, πάντα στη χώρα μας, η εκλογική μετακίνηση της ΝΔ προς το Κέντρο, με τρία ακροδεξιά κόμματα να βρίσκονται πλέον στα δεξιά της, αφαιρεί ζωτικό χώρο και από το ΠΑΣΟΚ, τον όποιο ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει.

Το ερώτημα λοιπόν για τον γάμο των ομοφύλων είναι αν η όχι και τόσο ξεκάθαρη στάση σε ζητήματα ταυτοτικού χαρακτήρα για την κουλτούρα της Κεντροαριστεράς, δυσκολεύει τη σχέση του ΠΑΣΟΚ με το κεντρώο κοινό. Μιλώντας στην ΕΡΤ (25/1), ο κ. Ανδρουλάκης διαφώνησε ως προς το timing της νομοθέτησης λέγοντας πως το θέμα αυτό θα έπρεπε να έρθει προς ψήφιση μετά τις ευρωεκλογές για να μην ενισχυθεί η Ακροδεξιά. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ, αλλά ότι ο ίδιος δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του κόμματος και διαπίστωσε ότι «σε όλα τα κόμματα υπάρχουν αναταράξεις».

Ορισμένοι εντάσσουν στην όλη εξίσωση των επιμέρους επιφυλάξεων και των «αναταράξεων» στα κόμματα τον παράγοντα Κρήτη. Επισήμως, ο κ. Ανδρουλάκης, που κατάγεται από την Κρήτη και μεγάλωσε στο Ηράκλειο, έχει εκφράσει διαφωνία μόνο σε ό,τι αφορά στον χρόνο της ψήφισης του νομοσχεδίου χωρίς αναφορά σε τοπικά χαρακτηριστικά τυχόν αντιδράσεων, παρότι είναι προφανές ότι έχει πληροφόρηση.

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής Χανίων και συντονιστής των τομεαρχών του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτός που φέρεται να είπε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος (12/1) πως στην Κρήτη δεν μπορεί να ανέβει κανείς πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο, καθώς σε αυτά τα χωριά το μόνο που ο κόσμος ρωτάει είναι αυτό (ο γάμος των ομοφύλων).

Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τον κ. Ανδρουλάκη και χωρίς επιμέρους επιφυλάξεις ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε σε άρθρο του στην «Αυγή» (21/1): «Το βήμα που γίνεται τώρα με τον γάμο των ομοφύλων (που για λόγους νομικής ακριβολογίας πρέπει, θεωρώ, να ονομάζεται δικαίωμα σύναψης γάμου ανεξαρτήτως φύλου) είναι καίριο και απλό». Την Τετάρτη (24/1), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Υπάρχει μία πραγματικότητα κοινωνική η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αρρύθμιστη και αυτή η έλλειψη ρύθμισης δημιουργεί αδικίες, ανισότητες, αδιέξοδα νομικά, αλλά πολλές φορές και πραγματικά και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί νομοθετικά».  

Για κάποιους παρατηρητές η στάση του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος κατηγορείται από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είναι μια δύσκολη άσκηση ισορροπίας. Διότι οι αστερίσκοι σε ένα ταυτοτικού χαρακτήρα ζήτημα για το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να υπηρετούν τη στόχευση στο αντι-Μητσοτακικό αριστερό κοινό (και ίσως κάποιους ψηφοφόρους στην Κρήτη), αλλά από την άλλη εκπέμπουν αμηχανία που δεν βοηθά την επαφή του κόμματος με τους κεντρώους.