| CreativeProtagon
Απόψεις

Ποιους ενοχλεί η ανάπλαση στο Τατόι;

Είναι αστείο να ακούς για πολιτικό φλερτ με φιλοβασιλικούς. Δηλαδή πόσοι είναι; Και ναι, το Τατόι καλώς σχεδιάζεται να εξελιχθεί σε ένα κτήμα το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους και παράλληλα θα διασώζει και θα σέβεται ένα κομμάτι ιστορικής μνήμης
Κώστας Γιαννακίδης

Υπάρχουν ακόμα βασιλόφρονες στην Ελλάδα; Μπορεί και να υπάρχουν, ως θαύματα της επιστήμης που χαρίζει μακροζωία και ευεξία ακόμα και στις πιο προχωρημένες ηλικίες. Ναι, σίγουρα θα υπάρχουν. Ζουν στη Φιλοθέη και στο Παλαιό Ψυχικό και συχνά-πυκνά διοργανώνουν εσπερίδες, συγκεντρώσεις κατά τις οποίες αναβιώνουν οι ένδοξες μέρες του παρελθόντος ή τιμητικές βραδιές, ας πούμε για τον στρατηγό που έκλεισε πρόσφατα τα 110.

Πέραν αυτών, δεν νομίζω να κυκλοφορούν άλλοι. Διότι, για να είσαι βασιλόφρων, πρέπει να διατηρείς και προσωπική μνήμη από την παρουσία του στέμματος στην Ελλάδα, δηλαδή μισό αιώνα πίσω και βάλε. Εδώ και πενήντα χρόνια, το μοναδικό στέμμα που εμφανίζεται και έχει μια κάποια αξία είναι της Σταρ Ελλάς. Και πέρα από τον Καρνάβαλο, ο μοναδικός βασιλιάς που κυκλοφορεί στα χώματα μας είναι αυτός των Τσιγγάνων, αν και ο τίτλος είναι συζητήσιμος και διεκδικείται από αρκετούς.

Προς τι όλα αυτά; Μα, θα έχετε πετύχει και εσείς τη χαριτωμένη γκρίνια που ξεκίνησε με αφορμή την επίσκεψη του Μητσοτάκη στον βασιλιά Κάρολο. Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν η παροχή τεχνογνωσίας από το αγγλικό στέμμα για την αξιοποίηση του κτήματος στο Τατόι. Πέρα από τις ανοησίες που ακούγονται περί… πολιτειακού θέματος, εγείρεται εντόνως και το ζήτημα του ιστορικού συμβολισμού. Πώς γίνεται, σου λένε, να αντιγράψουμε στο Τατόι το μοντέλο του σκοτσέζικου Dumfries House; Εκεί έχουν βασιλική οικογένεια. Εμείς την έχουμε διώξει. Και από δίπλα γράφονται διάφορα για φλερτ με τους φιλοβασιλικούς και τη δημιουργία, με χρήματα των φορολογουμένων, ενός χώρου που θα προάγει την έννοια της μοναρχίας, ξεπλένοντας την τέως βασιλική οικογένεια από τις αμαρτίες της.

Τα φλερτ με τους φιλοβασιλικούς τα αφήνω στην άκρη γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω κατά πόσο ο στρατηγός, στα 110 του, θα πάει να ψηφίσει. Ομως αυτή η αντίδραση για το Τατόι μυρίζει μούχλα από τα ’70ς. Και να δεχτώ ότι ακόμα υπάρχουν σωματίδια μιας φορτισμένης ατμόσφαιρας. Αλλωστε, η εγχώρια Αριστερά πολιτεύεται ακόμα με κώδικες των ’70ς και των ’80ς. Αλλά η αποκατάσταση και η απόδοση του κτήματος στο κοινό δεν απευθύνεται μόνο στις ζώσες γενιές. Είναι ένα ιστορικό κειμήλιο που χορηγείται στις επόμενες.

Σήμερα, αρκετοί εκδηλώνουν αναφυλαξία σε οτιδήποτε βασιλικό. Σεβαστό να συνδιαλέγονται επί του θέματος με πολιτικούς όρους. Στο μέλλον, όμως, θα το προσεγγίζουν μόνο ιστορικά. Και η βασιλεία είναι κομμάτι της εθνικής ιστορίας, είτε μας αρέσει είτε όχι. Αν μη τι άλλο, στο μεγαλύτερο διάστημα της σύγχρονης ιστορίας της, η Ελλάδα βασιλεύεται. Δεν μπορείς, δεν επιτρέπεται να βυθίσεις μια περίοδο στη λήθη. Το Τατόι δεν αντιμετωπίζεται ως σύμβολο, αλλά ως τμήμα ιστορικής αφήγησης. Αν δεν το καταλαβαίνετε τώρα, θα το καταλάβουν τα παιδιά σας στο μέλλον. Και τα εγγόνια σας.