| CreativeProtagon
Απόψεις

Ποιος φταίει για την τζιπάρα στην Ελαφόνησο;

Στο τελευταίο επεισόδιο του «GNTM» είδαμε το τροχοφόρο να «οργώνει» μια προστατευόμενη παραλία, με οδηγό και συνοδηγό δύο μέλη της κριτικής επιτροπής. Από το κανάλι είπαν ότι δεν έγινε έτσι, ότι η οδήγηση έγινε αλλού, αλλά έτσι φάνηκε. Δηλαδή το μήνυμα ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε σε περιοχή Natura εστάλη
Λίλα Σταμπούλογλου

Στο επεισόδιο του «Greece’s Next Top Model» της Δευτέρας, η παραγωγή βρέθηκε σ’ ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ελλάδας. Στη γνωστή παραλία Σίμου της Ελαφονήσου, στην Πελοπόννησο, η οποία αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura από το 2000. Εκεί οι παίκτες φωτογραφήθηκαν σε στυλ «Mad Max» και δεν θα είχαμε να πούμε τίποτα άλλο γι’ αυτό, πέρα από το αν βγήκαν καλή φωτογραφία ή όχι, αν δεν έμπαινε στο παιχνίδι μια αγροτική τζιπάρα. Και κυρίως, αν δεν ξεκινούσε να οργώνει την παραλία.

Δυστυχώς, όμως, αυτό ακριβώς είδαμε να συμβαίνει στις οθόνες. Παρακολουθήσαμε ένα τροχοφόρο να φέρνει βόλτα μια προστατευόμενη παραλία, με οδηγό και συνοδηγό δυο μέλη της κριτικής επιτροπής του σόου, τη Ζενεβιέβ Μαζαρί και τη Βίκυ Καγιά. Η τελευταία, μάλιστα, είχε σπεύσει να δηλώσει προηγουμένως ότι «πολύ σπάνια γίνονται εδώ γυρίσματα και παραγωγές, γιατί έχει αυτή την ιδιαιτερότητα ο τόπος, είναι προστατευόμενος από το Natura και είναι μεγάλη μας τιμή που βρισκόμαστε εδώ». Ο Γιώργος Καράβας, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Δήμο Ελαφονήσου για τη φιλοξενία. 

Αν ψάξει κανείς να μάθει γιατί η παραλία Σίμου στην Ελαφόνησο είναι περιοχή Natura, θα διαβάσει ότι αυτό οφείλεται στις αμμοθίνες της, που έχουν χαρακτηριστεί διεθνώς δασικές προστατευόμενες παραλίες. Οι αμμοθίνες αναπτύσσονται στο σημείο αμέσως μετά τη ζώνη που φτάνει στο κύμα, κι εκεί φύονται και κάποια φυτά, όπως η Αμμόφιλα, η Αγκαθιά αλλά κι ένα απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, ο Κρίνος της Θάλασσας.

Θα διαβάσει, επίσης, ότι οι πληθυσμοί των φυτών εκεί είναι ευαίσθητοι, και καταστρέφονται όταν περνούν πάνω τους τροχοφόρα. Όχι απλώς καταστρέφονται, δεν ξαναφύονται κιόλας. Στην περιοχή συναντώνται και διάφορα είδη αμφιβίων και ερπετών. Γενικά, πρόκειται για ευαίσθητα και δυναμικά οικοσυστήματα, όπως μας πληροφορεί και το site του Δήμου, που παραχώρησε το σημείο στην παραγωγή του ριάλιτι μοντέλων για γύρισμα. 

H παραλία Σίμου της Ελαφονήσου από ψηλά

Μετά τις πολλές αντιδράσεις που προκάλεσε η προβολή του συγκεκριμένου στιγμιότυπου, το Star έβγαλε ανακοίνωση και εξήγησε ότι η κυρία Καγιά δεν οδήγησε το αυτοκίνητο στην παραλία του Σίμου, αλλά σ’ ένα άλλο μέρος που τα καλοκαίρια χρησιμοποιείται ως χώρος στάθμευσης οχημάτων και δεν αποτελεί υγροτοπικό λιμνίο. Διευκρίνισαν, επίσης, ότι το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε εκεί με τις υποδείξεις των αρμοδίων υπαλλήλων του Δήμου, ότι το γύρισμα έγινε υπό την παρακολούθηση της ίδιας της δημάρχου, και ότι, μετά το τέλος της διαδικασίας, τα οχήματα απομακρύνθηκαν προσεκτικά και η παραλία παραδόθηκε στην αρχική της κατάσταση. Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν, τέλος, ότι οι άδειες για τα γυρίσματα του επεισοδίου στην Ελαφόνησο, δόθηκαν από τον Δήμο Ελαφονήσου και από τον Φορέα Διαχείρισης Πάρνωνα, Μούστου, Μαινάλου και Μονεμβασιάς.

Και τώρα, τι; Ολα καλά; Οχι, βέβαια! Γιατί, ακόμα κι αν η οδήγηση έγινε σε άλλο χώρο, αυτό που παρακολούθησαν οι τηλεθεατές ήταν παραπλανητικό. Η διευκρίνιση που ήρθε εκ των υστέρων από το κανάλι, μετά τον σάλο (αν δεν γινόταν σάλος δεν θα μας έλεγαν τίποτα), έπρεπε να γίνει μέσα στο επεισόδιο, την ώρα της προβολής του. Από την ώρα που δεν έγινε, και εφόσον και το μοντάζ ήταν τέτοιο που νόμιζες ότι το τζιπ αλωνίζει σε περιοχή Natura, δόθηκε στους τηλεθεατές ένα λάθος μήνυμα κι ένα κάκιστο παράδειγμα.

Για άλλη μια φορά, επιβεβαιώθηκε η οικολογική μας ημι-ευαισθησία. Κι εδώ είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από το φάουλ του συγκεκριμένου επεισοδίου του ριάλιτι μοντέλων. Παραμένει φάουλ. Γιατί, ακόμα κι αν όλα έγιναν με το σωστό τρόπο, όπως υποστηρίζουν στην ανακοίνωση του καναλιού, εμείς δεν το καταλάβαμε. Και το κυριότερο, δεν θέλησε κανείς να μας δώσει να το καταλάβουμε. Αντιθέτως, ήταν σα να μας είπαν: πηγαίνετε στην παραλία Σίμου και μαρσάρετε την τζιπάρα σας.

Καλές οι διευκρινίσεις, αλλά αυτή η εντύπωση δόθηκε. Και δυστυχώς, αυτή είναι που θα μείνει.

ΥΓ. Ο εκπρόσωπος της Greenpeace, Άλκης Καφετζής, μιλώντας στο «Πρωινό» για το θέμα, ανέφερε ότι έτσι κι αλλιώς απαγορεύεται η οποιαδήποτε μηχανοκίνητη δραστηριότητα στις παραλίες, πόσω μάλλον σε μία περιοχή που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.