Εδώ και ένα εικοσιτετράωρο, πληροφορούμαστε ότι είναι «σοκαρισμένος ο καλλιτεχνικός κόσμος» για τον «αριστούχο ηθοποιό υπεράνω πάσης υποψίας», ενώ συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι δηλώνουν ότι πρόκειται για «άνθρωπο με ευαισθησίες και από καλή οικογένεια, με λεφτά».
Η υπόθεση διερευνάται ακόμη, και οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή, είναι να μιλήσουμε για τα στερεότυπα που μετράμε σε αυτή την παράξενη υπόθεση. Και για το κοινωνικό μούδιασμα που ακολουθεί τις λέξεις «ανδρικός βιασμός».
Σκέψη 1η
Χωρίς να είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει συμβεί, ακούμε ξαφνικά για έναν «αριστούχο ηθοποιό του Κουν». Που σε απλά ελληνικά, σημαίνει ότι πρόκειται για έναν ακόμη από τους εκατοντάδες απόφοιτους δραματικών σχολών της Ελλάδας, που μπαίνουν στη σχολή με το όνειρο ότι θα γίνουν πρωταγωνιστές και καταλήγουν βγαίνοντας, να δουλεύουν σε μπαρ και να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν και όχι να πληρωθούν, για να παίξουν κάπου. Ο «αριστούχος ηθοποιός» είναι παντελώς άγνωστος, ένας, ανάμεσα στους χιλιάδες «συναδέλφους» του. Ξαφνικά έγινε διάσημος επειδή εμπλέκεται σε μία μυστήρια υπόθεση που μοιάζει να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μίας κούρσας με ταξί.
Σκέψη 2η
Φαίνεται πως εν έτει 2018 υπάρχει ακόμη το στερεότυπο του ρομαντικού καλλιτέχνη. Ηθοποιός σημαίνει φως, που περπατά στον δρόμο απαγγέλλοντας Σαίξπηρ, ξυπνά τραγουδώντας Χατζιδάκι και η εξαγνισμένη από την τέχνη ψυχή του, δεν θα μπορούσε να έχει καμία σχέση με την εξαπάτηση, ή πολύ χειρότερα, μακριά από μας, τον ανδρικό βιασμό.
Σκέψη 3η
Αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος που κατηγορείται δεν ήταν αριστούχος ηθοποιός αλλά μεροκαματιάρης οικοδόμος τι θα γινόταν; Τα μίντια θα ήταν τόσο σοκαρισμένα με την είδηση, ή θα είχαν αρχίσει ήδη τον λιθοβολισμό του; Θα καλούσαν τον μπαμπά του στην τηλεόραση να πει πόσο καλό παιδί είναι;
Σκέψη 4η
Η περιγραφή του συμβάντος ξεδιπλώνει μία σκοτεινή πλευρά του «θαυμαστού κόσμου της τεχνολογίας». Αν όντως μία εφαρμογή που υπόσχεται να σε πάει με ασφαλή τρόπο εκεί που θες καταλήγει να χρησιμοποιείται ως διαδικτυακό ψωνιστήρι που σου δίνει την ευκαιρία να δεις τη φωτογραφία του οδηγού ταξί και να τον επιλέξεις λες και ψάχνεις παρέα στο tinder ή στο grindr, τότε ναι, ας μιλήσουμε επισήμως για το τέλος της αθωότητας και της λογικής.
Σκέψη 5η
Οι λέξεις «ανδρικός βιασμός» προκαλούν ένα παράξενο μούδιασμα στην κοινωνία. Οι ομοφοβικοί θα αρχίσουν τα αμήχανα χοντροκομμένα αστειάκια, αυτοί που επιμένουν ότι «μας ψεκάζουν» θα νιώσουν δικαιωμένοι στο άκουσμα του ψεκασμού του καφέ του ταξιτζή με την ύποπτη ουσία, όσες γυναίκες έχουν χάσει τη μπάλα θα πουν «για να καταλάβουν και οι άνδρες τι περνάμε», κι όλοι εμείς οι υπόλοιποι, που ήδη νιώθαμε ότι καθημερινά περπατάμε πάνω σε ένα ναρκοπέδιο συσσωρευμένης οργής και πανικού, δεν θα νιώθουμε πλέον ασφαλείς ούτε στον δρόμο, ούτε στο μετρό, ούτε στο ταξί. Ούτε καν, στο ιστορικό Υπόγειο του Κουν και του Θεάτρου Τέχνης.