Στo Πεδίον του Αρεως, όπου είχαμε συνηθίσει να υπάρχει μόνο σκοτάδι, δημιουργήθηκε ένα νέο ραντεβού: 15.000 άνθρωποι βρέθηκαν εκεί παραμονή Πρωτοχρονιάς. Αριστερά, ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ φώτισε το Σύνταγμα | Creative Protagon
Απόψεις

Πεδίον Αρεως – Σύνταγμα: Δύο γιορτές, ένα μήνυμα

Τελικά το σενάριο του διχασμού του ελληνικού λαού ανάμεσα σε Χρήστο Μάστορα και Νατάσσα Μποφίλιου, Χαρδαλιά και Δούκα, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δεν υλοποιήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Ξεχώρισαν η κοσμοσυρροή 15.000 ανθρώπων στο Πεδίον του Αρεως και ο πράσινος ήλιος στο Σύνταγμα, που έγινε αφορμή για σχόλια με αντανακλαστικά οξύτητας
Αλέκος Παπαναστασίου

Τα ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών που προέβλεπαν μάχη χαρακωμάτων ανάμεσα σε Νίκο Χαρδαλιά και Χάρη Δούκα στην Αθήνα επειδή η Περιφέρεια Αττικής έστησε ένα ωραιότατο χριστουγεννιάτικο χωριό στο Πεδίον του Αρεως, ευτυχώς διαψεύστηκαν. Αλλωστε επρόκειτο για ρεπορτάζ «της πλάκας» εφόσον οι περισσότεροι κατάλαβαν το αυτονόητο: η κατασκότεινη και βρώμικη Αθήνα χρειάζεται μετά από 15 χρόνια κρίσεων όσο περισσότερο φως γίνεται. Και οι κάτοικοί της, μια ανάσα από την καθημερινότητα της ακρίβειας.

Χαρδαλιάς και Δούκας, Περιφερειάρχης Αττικής και Δήμαρχος Αθηναίων, βρέθηκαν μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων —στο Σύνταγμα και το Πεδίον του Αρεως— τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Αντάλλαξαν ευχές και φωτογραφήθηκαν μαζί.

Xάρης Δούκας και Νίκος Χαρδαλιάς τις πρώτες ώρες του 2025 σε εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας

Τι ξεχώρισε;

♦ Η παρουσία 15.000 ανθρώπων τη βραδιά της παραμονής στο Πεδίον του Αρεως για το ρεβεγιόν με τον Χρήστο Μάστορα. Ξεχώρισε γιατί πιο πριν στο ίδιο σημείο υπήρχε απλά σκοτάδι. Χάρη στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας, ένα υποβαθμισμένο και επικίνδυνο πάρκο μετατράπηκε για ένα μήνα σε χώρο συνάντησης για οικογένειες και παιδιά (ανήμερα την Πρωτοχρονιά υπολογίζεται ότι πέρασαν από εκεί σχεδόν 50.000 άνθρωποι). Μακάρι να έχει συνέχεια η προσπάθεια για να αναγεννηθεί το πολύπαθο αυτό πάρκο της πόλης.

♦ Στο Σύνταγμα, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, βρέθηκαν χιλιάδες άνθρωποι για την αλλαγή του χρόνου και παρακολούθησαν τη μουσική γιορτή «Ταράτσα του Χρόνου» με τον Φοίβο Δεληβοριά, τη Νατάσσα Μποφίλιου, τη Μάρθα Φριντζήλα και τον Θανάση Αλευρά. Η στιγμή που συζητήθηκε περισσότερο ήταν η… ανατολή του ήλιου του ΠΑΣΟΚ που φώτισε με τις πράσινες ακτίνες του τον χώρο —την πλατεία που πλημμύριζε με κόσμο τη δεκαετία του 1980 για τις συγκεντρώσεις του Ανδρέα Παπανδρέου.

H Μάρθα Φριντζήλα στο Σύνταγμα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με φόντο τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ

Και τι δεν άκουσε ο δήμαρχος Αθηναίων που διεκδίκησε το 2024 την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Τον κατηγόρησαν σχολιαστές και «λογαριασμοί» στα social media ότι έστησε κομματική εκδήλωση. Κατηγορίες που όμως δεν στέκουν. Η παράσταση είχε το χαρακτήρα αναδρομής σε προηγούμενες δεκαετίες και το πέρασμα από τη δεκαετία του 1980, τη δεκαετία του ΠΑΣΟΚ, του Ανδρέα Παπανδρέου και των πρασινοφρουρών, ήταν λογικό να εικονογραφηθεί με αυτό τον τρόπο.

Αλλωστε εκτός από σύμβολο ενός κόμματος που συνεχίζει την πορεία του επί 50 πλέον έτη, ο πράσινος ήλιος έγινε τη δεκαετία της κρίσης ένα καλτ σύμβολο στα social media: συμβόλισε σε πολλές αναρτήσεις, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, τη χαμένη ευημερία, τις υπερβάσεις τις πασοκικής δεκαετίας, τις κλαδικές και τα μπουζούκια του πασοκικού κιτς. Τότε που μεσουρανούσε «το παλιό ΠΑΣΟΚ, το ορθόδοξο»…

Στο Σύνταγμα υψώθηκαν την ώρα της συναυλίας παλαιστινιακές σημαίες και σχολιάστηκε το γεγονός ότι κοντά στην εξέδρα ο φακός απαθανάτιζε νεαρούς και μεσήλικες άνδρες χωρίς την παρουσία γυναικών, μετανάστες από μουσουλμανικές χώρες —ενώ στο Πεδίον του Αρεως ο φακός έπιανε στις πρώτες σειρές οικογένειες με παιδιά.

Αυτή είναι όμως η εικόνα κάθε χρόνο στο Σύνταγμα τα τελευταία χρόνια και οι αιτίες δεν είναι ο Δούκας και η Νατάσσα Μποφίλιου που τραγούδησε με την παλαιστινιακή κεφίγιε προκαλώντας αποθεωτικά από τη μια και από την άλλη πολύ επικριτικά σχόλια στα social media (μια μίνι μάχη από βαρυστομαχιασμένα τρολ και επώνυμους χρήστες). Η έντονη μετακίνηση μουσουλμανικών πληθυσμών προς την Ελλάδα και την Ευρώπη τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια οφείλεται μάλλον σε άλλους παράγοντες, πολύ πιο σύνθετους, όπως πχ. ο πόλεμος στη Συρία και η άνοδος του ISIS.

Τι μένει από τις δύο γιορτές; Ενα μήνυμα. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οταν επικρατεί η σύνεση και η λογική, όπως συνέβη από τον Χαρδαλιά και τον Δούκα, κάτι καλό μπορεί να βγει. Ενώ το flipside του μηνύματος είναι πως τα αντανακλαστικά οξύτητας για καθετί, ακόμη και για την καλλιτεχνική έκφραση που είναι εξ ορισμού ελεύθερη —και ο καθένας μπορεί να σχολιάσει αν του αρέσει ή όχι—, μοιάζουν πλέον πασέ.

Ισως γιατί το 2024 σφράγισε την καταβύθιση του ΣΥΡΙΖΑ (που σε κάποιους λείπει φρικτά). Αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει πιθανό να ξαναδούμε τους ίδιους ανθρώπους να σπέρνουν το μίσος για να αποκτήσουν εξουσία, όπως συνέβη από το 2010 έως το 2023. Αρα και τα όπλα των πιο ανήσυχων της άλλης πλευράς, που κέρδισε τη μάχη με την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, μπορούν να μπουν για λίγο στα θηκάρια. Και ας λέει ο καθένας ό,τι τραγούδι θέλει, φορώντας ό,τι θέλει.