Ο Τριντό στον Καναδά κάνει εκλογές και τις κερδίζει για να εμβολιάσει υποχρεωτικά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ο Ντράγκι στην Ιταλία υποχρεώνει σε εμβολιασμό όλους τους άνω των 50 ετών, ο Μακρόν στην Γαλλία δηλώνει ότι θέλει να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους και ο αυστραλός πρωθυπουργός Μόρισον μπλοκάρει την είσοδο του ανεμβολίαστου Τζόκοβιτς στη χώρα του.
Καθώς η πανδημία σαρώνει, αποσταθεροποιώντας συστήματα υγείας, οικονομίες, κοινωνίες και φυσικά και κυβερνήσεις, μια νέα τάση φαίνεται να κερδίζει έδαφος σε σχέση με την πολιτική διαχείριση της κρίσης. Η θεωρία της πειθούς αρχίζει να υποχωρεί και η στρατηγική της ευθείας σύγκρουσης με τους αντιεμβολιαστές προβάλλει πια ως η μόνη επιλογή που μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα προς μια πιο αισιόδοξη προοπτική.
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο και μπαίνει από τον ίδιο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας: Μαζικός εμβολιασμός ή παράταση της πανδημίας. Γιατί; Όπως εξηγούν οι ειδικοί, όσο περισσότερο διασπείρεται η μετάλλαξη Όμικρον, τόσο πιο πιθανή είναι η δημιουργία μιας νέας μετάλλαξης που είναι αβέβαιο εάν θα καλύπτεται από τα εμβόλια. Κι όσο λιγότεροι είναι οι εμβολιασμένοι, τόσο πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί η βασανιστική αλληλουχία των τελευταίων δύο ετών: πανδημία – λοκντάουν – άρση περιορισμών – νέο κύμα από μετάλλαξη του ιού – νέα περιοριστικά μέτρα και πάει λέγοντας…
Στην πραγματικότητα, στο βάθος υπάρχει το σκληρό δίλημμα: Λοκντάουν ή υποχρεωτικός εμβολιασμός. Οι ορθολογιστές ηγέτες το αντιλαμβάνονται και αρχίζουν να το θέτουν όσο πιο ωμά γίνεται. Ο Τριντό στον Καναδά ήταν ο πρώτος που το έθεσε ως εκλογικό δίλημμα το φθινόπωρο. Πήγε σε πρόωρες εκλογές με διακύβευμα τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των δημοσίων υπαλλήλων στη χώρα του. Και βγήκε νικητής.
Κάτι ανάλογο επιχειρεί τώρα ο Μακρόν, σε ρητορικό επίπεδο. Ενόψει εκλογών στη Γαλλία, τον ερχόμενο Απρίλιο, θέλει να βάλει όσο πιο καθαρά το δίλημμα και μαζί τη διαχωριστική γραμμή του ορθολογισμού απέναντι στον ανορθολογισμό, της υπευθυνότητας απέναντι στην ανευθυνότητα. Πολωτική δήλωση να λες ως πρόεδρος μιας χώρας ότι θέλεις να «τσαντίσεις» τους ανεμβολίαστους, αλλά ο Μακρόν έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να μπορεί να το πει. Σε μια χώρα όπως η Γαλλία, με ισχυρή παράδοση στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, πήρε εξαρχής πάνω του το θέμα του εμβολιασμού. Τον περασμένο Ιούλιο, όταν με διάγγελμά του ενημέρωνε τον γαλλικό λαό για το υγειονομικό πάσο (pass sanitaire) και ξεκίνησε την εκστρατεία της πειθούς των Γάλλων, το ποσοστό εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό ήταν γύρω στο 45%.
Σήμερα έχει φτάσει πάνω από 70%. Προφανώς ο Μακρόν εκτιμά πλέον ότι το πέρασμα από την πειθώ στην υποχρεωτικότητα είναι το επόμενο βήμα. Ούτως ή άλλως, τα γκάλοπ που τον φέρνουν πρώτο εν όψει προεδρικών δείχνουν ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι το ισχυρό χαρτί του. Κι ας έχει ρεκόρ κρουσμάτων! Πολύ απλά, γιατί έχει πείσει για την υπευθυνότητά του και την αποφασιστικότητα του σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης. Να δούμε αν θα του βγει και τώρα που αποφάσισε να «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους συμπατριώτες του! Θα φανεί πρώτα στα ποσοστά των εμβολιασμών και μετά στα ποσοστά των εκλογών.
Ας φύγουμε λίγο από την Ευρώπη για να πάμε στην Αυστραλία. Εκεί όπου ο μεγάλος σέρβος τενίστας Τζόκοβιτς «έφαγε πόρτα» γιατί ήταν ανεμβολίαστος. Η Αυστραλία ακολουθεί απέναντι στην πανδημία μοντέλο Κίνας. Δεν τη «διαχειρίζεται», την «αντιμετωπίζει». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει κάνει μακροχρόνια λοκντάουν και επίσης δέχεται μόνο εμβολιασμένους επισκέπτες. Ο πρωθυπουργός Μόρισον, με την απόφασή του να τα βάλει με τον Τζόκοβιτς, έστειλε διπλό μήνυμα: μηδενική ανοχή στην παραβίαση των κανόνων που ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από το αν είναι επώνυμοι ή ανώνυμοι, και μηδενική ανοχή έναντι των αρνητών του εμβολίου. Και τα δύο είναι εξίσου σημαντικά για τη χώρα του. Οι κανόνες εισόδου στην Αυστραλία είναι σκληροί: Για να εισέλθεις, πρέπει να έχεις πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, το οποίο όμως έχει διάρκεια έξι μηνών.
Πρέπει επίσης να έχεις προνοήσει ο ίδιος για το ξενοδοχείο καραντίνας σου, στην περίπτωση που το τεστ που θα κάνεις μπαίνοντας στη χώρα βγει θετικό. Ο ανεμβολίαστος Τζόκοβιτς «έφαγε πόρτα» γιατί επιχείρησε να εισέλθει με ληγμένο πιστοποιητικό νόσησης. Το διεθνές μιντιακό σύστημα, με πρώτα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξιφούλκησαν κατά του Μόρισον, συγκινημένοι από την ταλαιπωρία του Τζόκοβιτς. Πολλοί μάλιστα φτάνουν στο σημείο να μιλούν για «σκάνδαλο» επικαλούμενοι από θρησκεία μέχρι την ανθρωπιστική δράση του. Οι Αυστραλοί έχουν μάλλον αντίθετη άποψη. Ιδιαίτερα οι φτωχότεροι Αυστραλοί, που ύστερα από ένα μακροχρόνιο σκληρό λοκντάουν, είναι εξαγριωμένοι με όποιον μπορεί να μην εφαρμόζει τους κοινούς κανόνες, είτε γιατί διαθέτει χρήμα είτε γιατί έχει προνομιακή μεταχείριση. Η περίπτωση Τζόκοβιτς, λοιπόν, αποδείχθηκε μια χρυσή ευκαιρία για επίδειξη πυγμής από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Γυρίζουμε στην Ευρώπη και βλέπουμε τι κάνει ο Ντράγκι. Ο ιταλός πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που έσπασε το ταμπού μιλώντας υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού, όταν οι περισσότεροι ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ήθελαν ούτε να το ακούσουν, πόσο μάλλον να το πουν. Τώρα προχωράει στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των άνω των 50 ετών. Και πιθανώς έπεται συνέχεια με αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων.
Ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Γαλλία, η Ιταλία δεν είναι οι μόνες χώρες που τα βάζουν με τους αντιεμβολιαστές. Η Αυστρία ξεκινά υποχρεωτικό εμβολιασμό τον Φεβρουάριο, ενώ η Γερμανία, η χώρα στην οποία ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ήταν ταμπού για ευνόητους λόγους του πρόσφατου ιστορικού παρελθόντος της, συζητά επίσης τολμηρές αποφάσεις, με συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, πλην της Ακροδεξιάς.
Η Ελλάδα τι κάνει; Επικοινωνιακά η κυβέρνηση δεν τα βάζει ευθέως με τους αντιεμβολιαστές, όμως ο Μητσοτάκης επί της ουσίας είχε ήδη προχωρήσει σε κινήσεις που οι άλλοι κάνουν σήμερα. Ολα αυτά με τα οποία ο Μακρόν θα «τσαντίσει» τους ανεμβολίαστους ισχύουν ήδη στη χώρα μας: «Δεν θα μπορείτε να πάτε σε ένα εστιατόριο, δεν θα μπορείτε να πιείτε ένα ποτό, δεν θα μπορείτε να πιείτε έναν καφέ, δεν θα μπορείτε να πάτε στο θέατρο, δεν θα μπορείτε να πάτε στον κινηματογράφο… από τις 15 Ιανουαρίου» είπε ο Μακρόν. Σε μας, εδώ, δεν μπορούν ήδη να τα κάνουν όλα αυτά! Ο Μητσοτάκης ήταν ο πρώτος που άνοιξε την τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες στους τρεις μήνες από τη δεύτερη δόση (και στους δύο για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό Johnson) και επίσης από τους πρώτους που έκαναν τον εμβολιασμό υποχρεωτικό για τους άνω των 60 ετών. Οπως όλα δείχνουν, θα ακολουθήσει τον Ντράγκι, διευρύνοντας την υποχρεωτικότητα στους άνω των 50 ετών και επίσης θα είναι από τους πρώτους στην Ευρώπη που θα μειώσουν τη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού στους επτά μήνες, καθιστώντας ουσιαστικά την τρίτη δόση υποχρεωτική για να θεωρείται κάποιος εμβολιασμένος. Κι όποιος τσαντιστεί, τσαντίστηκε!