| CreativeProtagon
Απόψεις

Οι επιστήμονες, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Ας αφήσουμε τους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους. Κι ας πάψουν κάποιοι να τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας ακόμη και για απόψεις που τίθενται κάθε μέρα σε κοινή θέα μέσω των τηλεοπτικών δεκτών. Το μόνο που τονίζουν είναι η αντιπολιτευτική τους ένδεια
Δημήτρης Τσιόδρας

Aπό την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και αποφασιστικά για την αντιμετώπισή της, σε στενή συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα. Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, με βάση την επιστημονική αξία κι όχι τις κομματικές ταυτότητες των συμμετεχόντων, έγινε οδηγός σε αυτή την προσπάθεια. Πυξίδα για τις πολιτικές αποφάσεις σε κάθε φάση ήταν οι εισηγήσεις των ειδικών. Με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, κάθε απόφαση καθοριζόταν πρωτίστως από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή της πανδημίας, πόνταρε στο σενάριο της καταστροφής. Είχε ένα σταθερό «όχι» σε οποιαδήποτε επιλογή της κυβέρνησης (από το άνοιγμα των σχολείων, ως τα εμβόλια και τα self test) ενώ τα βέλη του στρέφονταν σταθερά κατά της Επιτροπής των επιστημόνων. Αρχικά προσπάθησε να απαξιώσει την Επιτροπή και τον εκπρόσωπό της Σωτήρη Τσιόδρα κατηγορώντας την ότι δεν υπηρετεί την επιστήμη αλλά πολιτικές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα στελέχη του μάλιστα έφθασαν να επιτίθενται στον εκπρόσωπο της Επιτροπής με χυδαίες και προσβλητικές εκφράσεις.

Ολες οι αποφάσεις, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, ήταν λάθος. Εκλειναν οικονομικές δραστηριότητες; Ο ΣΥΡΙΖΑ φώναζε για τις επιπτώσεις στην οικονομία. Ανοιγαν δραστηριότητες; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγελλε κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Εσχάτως άλλαξε το τροπάριο, άφησε κατά μέρος την προσπάθεια απαξίωσης της Επιτροπής και καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι εκείνη αποφασίζει και στη συνέχεια επιβάλλει την άποψή της στους επιστήμονες. Κι αυτό μόλις λίγες μέρες μετά από την απόρριψη, την Παρασκευή, από την Επιτροπή της κυβερνητικής πρότασης. Η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί:

Η μόνη πρόταση που έγινε δεκτή από την Επιτροπή ήταν η τελευταία. Ολες οι άλλες απορρίφθηκαν. Η κυβέρνηση ακολούθησε την εισήγησή των επιστημόνων. Κι όμως ύστερα από δύο ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιβάλλει τις απόψεις της στην Επιτροπή.

Για ποια επιβολή απόψεων μιλάμε όταν απορρίπτονται εισηγήσεις της; Το ακόμη πιο παράλογο είναι ότι την ίδια στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι πίεζε επίμονα την Επιτροπή να επικυρώσει τις αποφάσεις της, καλούσε την κυβέρνηση να ανοίξει την εστίαση όταν δεν υπήρχε καμία τέτοια εισήγηση της Επιτροπής. Πραγματική τρικυμία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι συνωμοσιολόγοι, γνωστοί και από την αλήστου μνήμης αντιμνημονιακή περίοδο, προσπαθούν να περιβάλλουν τις συζητήσεις στην Επιτροπή με μπόλικη αχλύ μυστηρίου. «Τι μας κρύβουν;». Το νέο παραμύθι λέει ότι κάποιοι κρύβουν τις συζητήσεις στην Επιτροπή για να μη φανούν, υποτίθεται, οι διαφορές των εισηγήσεων με τις κυβερνητικές αποφάσεις οι οποίες θα αποκαλύπτονταν αν δημοσιοποιούνταν τα πρακτικά των συζητήσεων. Λες και δεν βλέπουν όλοι οι πολίτες ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν δημόσιο λόγο και ο κάθε επιστήμονας διατυπώνει σχεδόν καθημερινά την άποψή του από τηλεοράσεως, ασχέτως αν η άποψή του αυτή, είναι σύμφωνη με την απόφαση της πλειοψηφίας.

Είναι γνωστό επίσης ότι αρκετοί εκ των επιστημόνων είναι τακτικοί συνομιλητές του αρχηγού της αντιπολίτευσης ή άλλων κομμάτων όπως έχουν απόλυτο δικαίωμα. Επιπροσθέτως, ύστερα από κάθε συνεδρίαση της Επιτροπής και πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ με τον αριθμό εκείνων που υπερψήφισαν μια απόφαση και τον αριθμό εκείνων που μειοψήφησαν. Ολα είναι δημόσια. Η Επιτροπή εισηγείται, η κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις. Και σε τελική ανάλυση αναλαμβάνει και το βάρος αυτών των αποφάσεων.

Μυστικά λοιπόν δεν υπάρχουν. Αλλο αυτό κι άλλο όταν μια επιστημονική συζήτηση μετατρέπεται σε δημόσιο θέαμα. Στο πλαίσιο της Επιτροπής πρέπει κάθε επιστήμονας να νιώθει ελεύθερος να διατυπώσει την άποψή του δίχως να νιώθει το φόβο ότι την επόμενη μέρα θα βρεθεί κρεμασμένος στα μανταλάκια επειδή υποστήριξε την α ή την β θέση. Οταν κι όπως το κρίνει μπορεί να διατυπώσει δημοσίως τη θέση του και να την υποστηρίξει. Οπως το κάνει. Η αναγκαία κριτική γίνεται, όπως οφείλεται, επί των εισηγήσεων της Επιτροπής και πρωτίστως επί των κυβερνητικών αποφάσεων.

Ας αφήσουμε τους επιστήμονες λοιπόν να κάνουν τη δουλειά τους. Κι ας πάψουν κάποιοι να τροφοδοτούν θεωρίες συνωμοσίας ακόμη και για απόψεις που τίθενται κάθε μέρα σε κοινή θέα μέσω των τηλεοπτικών δεκτών. Το μόνο που τονίζουν είναι η αντιπολιτευτική τους ένδεια.


Ο Δημήτρης Τσιόδρας είναι δημοσιογράφος, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού.