Αυτό που συμβαίνει στη Θεσσαλία συνιστά τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει συντελεστεί στη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες, ολόκληρα χωριά σβήστηκαν από τον χάρτη, αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Η καταστροφή δεν τελειώνει με τις πλημμύρες και δεν αφορά μόνο στην καθημερινότητα των πληγέντων. Συνεχίζεται με τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη δημόσια Υγεία και με τις επιπτώσεις στην Οικονομία.
Η εικόνα είναι αποκαρδιωτική και η ανάγκη επιτακτική να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για ολιγωρίες, έλλειψη σωστού προγραμματισμού και παθογένειες που μας εμποδίζουν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό όταν βρεθούμε αντιμέτωποι με ακραία καιρικά φαινόμενα. Πρέπει να μάθουμε γιατί έσπασαν αναχώματα, γιατί δεν εκκενώθηκαν χωριά, ποια αντιπλημμυρικά έργα δεν ολοκληρώθηκαν και γιατί, πού πήγαν τα λεφτά που προορίζονταν για αυτά τα έργα, ποιοι έχουν την ευθύνη που άργησε να εμπλακεί ο στρατός και άλλα πολλά που προκύπτουν όσο κανείς ερευνά τα αιτία της πρωτοφανούς καταστροφής.
Για να γίνει όμως σοβαρά και συντεταγμένα αυτή η συζήτηση απαιτούνται δύο βασικά πράγματα: πρώτον, η συνειδητοποίηση από όλους ότι μιλάμε για μια νέα, τραγική κατάσταση, που δεν σηκώνει ανάλυση και αντιμετώπιση παλαιάς κοπής. Αν αρχίσουμε πάλι τα γνωστά «φταίει η τοπική αυτοδιοίκηση και όχι το κράτος» ή «τι να σου κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση χωρίς αρμοδιότητες» ή «υπεύθυνη για την καθυστέρηση των έργων είναι η γραφειοκρατία», θα έχουμε κάνει (ξανά) μια τρύπα στο νερό. Δυστυχώς, μέχρι τώρα αυτά ακούμε. Και αυτό που κυρίως μοιάζει να ενδιαφέρει εκείνους που οφείλουν να αναζητήσουν ή να αναλάβουν τις ευθύνες τους, είναι το πώς θα τις μεταθέσουν σε άλλους, κατά προτίμηση σε πολιτικούς αντιπάλους, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, σε άσπονδους κομματικούς φίλους.
Αυτά για τους κυβερνώντες και τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, άλλωστε, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, που έριξε την ευθύνη της μη αποπεράτωσης αναγκαίων έργων υποδομής στη «γραφειοκρατία», ενώ πρότεινε και την αναβολή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών! Και μόνο η πρόταση –που φυσικά δεν έγινε δεκτή ούτε καν ως αντικείμενο προβληματισμού– είναι ένδειξη πολιτικής απελπισίας.
Υπάρχει, όμως, και η αντιπολίτευση, η οποία σε τέτοιες στιγμές μάς κάνει να θυμόμαστε πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι, εφόσον όμως είναι υπαρκτή και στοιχειωδώς σοβαρή αλλά, και πόσο αναποτελεσματική όταν δεν είναι σε θέση να κάνει σωστά τη δουλειά της. Την ώρα που περιμένουμε να ακούσουμε για τα αντιπλημμυρικά έργα που δεν έγιναν, για τις ευθύνες κράτους, αυτοδιοίκησης και ιδιωτικών εταιριών, ακούμε από fake news για «εκτροπή ποταμών» και «εκατοντάδες νεκρούς», μέχρι επικρίσεις για το πανηγύρι του χαλβά στα Φάρσαλα!
Σαν κάποιοι να μην έχουν καταλάβει τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κριτική που επέλεξε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Γιώργου Καραμέρου στον Αγοραστό, κατηγορώντας τον επειδή πήγε το… προπερασμένο Σάββατο στη γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα, λίγες ώρες πριν εκδοθεί η προειδοποίηση για τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία ξεκίνησαν την Τρίτη. Ομολογουμένως, τεράστια αντιπολιτευτική επιτυχία να μεταθέτεις τη συζήτηση από τις ευθύνες της Περιφέρειας για τα έργα υποδομής στο πανηγύρι του χαλβά.