Φυσικά όλα μπορούν να λυθούν εύκολα. Ο Γιάννης Οικονόμου να «καρατομήσει» τον υπεύθυνο της αστυνομίας του Βόλου μεταθέτοντάς τον στη δομή του Ωρωπού, από την οποία ο διοικητής της ασφαλείας είχε «καρατομηθεί» μετά την υπόθεση του σύρου βιαστή. Και το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες των διευθυντών που άρχισε με τους κροάτες χούλιγκαν τον Αύγουστο να τελειώσει όταν με τους αστυνομικούς διευθυντές θα έχει γυρίσει κοντέρ.
Αλλωστε ο Γιάννης Οικονόμου και ο Κώστας Κατσαφάδος δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Από τη στιγμή που η διοίκηση του Ολυμπιακού ζητεί την παραίτησή τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και να το σκεπτόταν, θα ήταν δύσκολο να δείχνει ότι ενδίδει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, που είναι ότι η αστυνομία, σε επεισόδια σε γήπεδο, απέτυχε.
Κάποιος που δεν ήταν στο Πανθεσσαλικό για τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Βόλο είναι δύσκολο να έχει άποψη για το τι έχει συμβεί. Στη διάρκεια των επεισοδίων η τηλεοπτική κάμερα έδειχνε τους παίκτες και τον διαιτητή να έχουν στρέψει τα κεφάλια και να κοιτάζουν το πέταλο. Ο λόγος που οι κάμερες δεν έδειχναν το πέταλο, εκτός του κομιλφό «δεν θέλουμε να προάγουμε τον χουλιγκανισμό δείχνοντας εικόνες», ήταν ο ρεαλιστικότερος: «Μην τραβάς φωτογραφίες ρε» που ακούστηκε κάποια στιγμή. Και αυτός που το φώναξε δεν εννοούσε ότι σε περίπτωση που κάποιος τράβαγε θα του έκανε μήνυση για ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Οπότε, ό,τι είδαμε ήταν από τις κάμερες των κινητών στην κερκίδα και κάποια πράγματα είναι αδύνατον να αμφισβητηθούν. Οπως η ρίψη χημικών.
Εκτός του ότι υπάρχουν φωτογραφίες και στη μετάδοση ακουγόταν ο χαρακτηριστικός θόρυβος από τη ρίψη των δακρυγόνων, έχουμε την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. η οποία αναφέρει τη ρίψη «περιορισμένου αριθμού» δακρυγόνων έξω από το γήπεδο εναντίον ομάδας εκατοντάδων ατόμων που πέταγαν πέτρες και έριχναν φωτοβολίδες ευθείας βολής. Πάμε λοιπόν στις λεπτομέρειες.
Πρώτον, η αστυνομία δεν έριξε δακρυγόνα μόνο εκτός γηπέδου. Υπάρχουν δύο φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικούς να πετάνε δακρυγόνα μέσα στο γήπεδο. Μπορεί όχι σε γεμάτη κερκίδα αλλά εντός γηπέδου.
Δεύτερον, αυτό το «περιορισμένη» τι σημαίνει ακριβώς; Μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων οι παίκτες, οι παράγοντες και το διαιτητικό τιμ πηγαίνουν στο απέναντι πέταλο. Μίνιμουμ απόσταση από την εστία των επεισοδίων 130 μέτρα. Παρά την απόσταση, δεν μπορούν να σταθούν και κλαίγοντας τρέχουν στα αποδυτήρια.
Τρίτον, ας δεχτούμε ότι πράγματι οι χούλιγκαν πέταξαν στους αστυνομικούς πέτρες και φωτοβολίδες, οπότε η αστυνομική αντίδραση δικαιολογείται. Αλλά δεν δικαιολογείται η χρήση χημικών. Τα χημικά δεν ξεχωρίζουν ένοχους από αθώους. Πρέπει να είναι το τελευταίο μέσον που θα χρησιμοποιηθεί. Αλλωστε γι’ αυτό οι αστυνομικοί είναι θωρακισμένοι και οπλισμένοι με γκλομπ. Ωστε να συλλαμβάνουν τον ένοχο και να αφήνουν τον αθώο και όχι να ξηγιούνται Αμαλρίκ Αρνό στην Μπεζιέ «σκότωσε τους όλους και ο Θεός θα τους ξεχωρίσει».
Τέλος, νομίζω ότι έφτασε η στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επέμβει προσωπικά. Το έκανε στο παρελθόν αλλά δεν το συνέχισε. Είναι ο μόνος που μπορεί και πρέπει να ζητήσει ευθύνες: για μέτρα όπως με τους συλλόγους των οργανωμένων που ατόνησαν και για υποθέσεις όπως με τους στημένους αγώνες στην Ελλάδα που διακρίνεται μια καθυστέρηση να εξιχνιαστούν.