Πέρασε κάπως απαρατήρητη –τέσσερις ώρες συνέντευξη ήταν αυτή– ή ακόμα και όταν κάποιοι στάθηκαν σε αυτήν, το έκαναν με την αβάσταχτη ελαφρότητα του σχολιασμού στα social media. Ομως η ερώτηση που έκανε ο δημοσιογράφος Βασίλης Σκουρής στον Αλέξη Τσίπρα, στη ΔΕΘ, προ ημερών ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ακόμα πιο ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Πρακτικά τον ρωτούσε τι άλλαξε τόσο στον ίδιο τον κ. Τσίπρα όσο και στο κόμμα του, προκειμένου να πείσει ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά σε σχέση με το 2019, όταν έχασε με σχεδόν 10 μονάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν, ομολογουμένως, ξεχωριστή, με μια… διακειμενικότητα στην οποία δεν μας έχει συνηθίσει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε τον κ. Κόινερ του Μπέρτολτ Μπρεχτ: «Τον συναντά κάποιος και του λέει “έχω έναν χρόνο σας δω, δεν αλλάξατε καθόλου” και απαντά ο κ. Κόινερ: “Ωχ, δηλαδή έχω γίνει μνημείο του εαυτού μου;», είπε ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να μας πείσει ότι ο ίδιος δεν… έχει γίνει μνημείο του εαυτού του.
Αναγκαία παρένθεση: ο κ. Κόινερ δεν είπε ότι έγινε μνημείο του εαυτού του. Με βάση την μπρεχτική περιγραφή, ο κ. Κόινερ χλόμιασε, όταν άκουσε τον γνωστό του να του λέει ότι δεν άλλαξε καθόλου. Ποιητική αδεία, θα πει κανείς και ίσως να μην έχει και άδικο. Τουλάχιστον, θα μπορούσε να πει κάποιος, ο κ. Τσίπρας έκανε μια προσπάθεια να διανθίσει τα λεγόμενά του με λίγο Μπρεχτ και αυτό από μόνο του είναι ενδιαφέρον.
Κοίτα, όμως, που το Internet είναι ένα μεγάλο αρχείο και κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τα λεχθέντα του. Δεν ξέρουμε, λοιπόν, αν ο κ. Τσίπρας έγινε «μνημείο του εαυτού του», ξέρουμε όμως ότι τον κ. Κόινερ τον έχει επιστρατεύσει ουκ ολίγες φορές τα τελευταία χρόνια. Ούτε το βασικό του τσιτάτο δεν άλλαξε, έτσι για την ποικιλία.
Τον Μάιο του 2019, μια εβδομάδα πριν από το στραπάτσο των ευρωεκλογών, σε μια συνέντευξη στην «Εφ. Συν.» και τον Δημήτρη Τερζή, ο κ. Τσίπρας επιστράτευσε τις ιστορίες του κ. Κόινερ, δείχνοντας να ιντριγκάρεται από τον μπρεχτικό ήρωα. Σχεδόν δύο μήνες μετά και ενώ έχει προηγηθεί η διπλή εκλογική ήττα, από το βήμα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, στις 13 Ιουλίου, θυμήθηκε ξανά τον κ. Κόινερ, για να στείλει το μήνυμα ότι το κόμμα του πρέπει να αλλάξει ώστε να μπορέσει να αναλάβει ξανά τα ηνία.
Δύο χρόνια μετά, ο κ. Κόινερ είναι εκεί ως παραβολή, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στάσιμος –ούτε συνέδριο έχει κάνει, για να λύσει ορισμένα ζητήματα φιλοσοφικής φύσεως, όπως το τι κόμμα είναι και προς τα πού, αλλά και με ποιους πορεύεται. Το ερώτημα είναι, βέβαια, όταν και το βασικό τσιτάτο για την ανανέωση του κόμματος είναι «πλύνε-βάλε», τότε τι ανανέωση έχει συντελεστεί στο ενδιάμεσο;
Είναι από αυτά τα ρητορικά ερωτήματα που ίσως να απασχολούσαν και τον κ. Κόινερ.