Η Κάμαλα Χάρις είχε στο πλευρό της την αφρόκρεμα της σόου μπιζ των ΗΠΑ. Η Μπιγιονσέ τάχθηκε αμέσως υπέρ της απερχόμενης αντιπροέδρου, επιτρέποντας της μάλιστα να χρησιμοποιήσει το τραγούδι της «Freedom» στις διαφημίσεις της καμπάνιας της και σε συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, έβαλε χέρι στον Ντόναλντ Τραμπ απαγορεύοντας του να χρησιμοποιεί τις μουσικές της.
Η Οπρα Γουίνφρεϊ, η Κέιτι Πέρι, η Lady Gaga, ο Τζον Μπον Τζόβι και πολλοί άλλοι διάσημοι ταξίδεψαν ως την Πενσυλβανία για να παρευρεθούν στην τελευταία συγκέντρωση της εκστρατείας της Χάρις, η Τζούλια Ρόμπερτς έδωσε τη φωνή της σε διαφήμιση υπέρ της υποψήφιας, το ίδιο και ο Τζορτζ Κλούνεϊ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συγκριτικά με την Χάρις πολύ λιγότερους αστέρες και διασημότητες να τον υποστηρίζουν. Είχε ασφαλώς τον Ελον Μασκ, φανατικό υποστηρικτή του. Και είχε και τον Τζο Ρόγκαν, ο οποίος κάνει ένα από τα πιο δημοφιλή podcast στον κόσμο. Αλλά οι σταρ της πρώτης γραμμής του Χόλιγουντ ήταν στο πλευρό της αντιπάλου του, δείχνοντας την απέχθειά τους στο πρόσωπό του.
Αν δούμε τη μεγάλη εικόνα, ο Τραμπ είχε το Χόλιγουντ απέναντί του. Σαφέστατα, ξεκάθαρα, αναμφίβολα. Η νίκη του απέδειξε ότι δεν χρειαζόταν την υποστήριξη της σόουμπιζ και των εκπροσώπων της. Οι σταρ απέτυχαν να εμπνεύσουν το κοινό και να διαμορφώσουν την προτίμησή του. Η απήχηση τους στο πολιτικό γίγνεσθαι αποδείχτηκε μέτρια.
Είναι σουρεαλιστικό το γεγονός ότι αυτό συνέβη σε μια χώρα στην οποία το θέαμα είναι η πιο βαριά βιομηχανία και όλα περνάνε μέσα απ’ την τροχιά του. Και η πολιτική τους ακόμα με όρους θεάματος χτίζεται. Οι ομιλίες, οι εμφανίσεις, η επικοινωνία της όλη, το πλάσιμο του προφίλ του κάθε πολιτικού προσώπου, όλα έχουν τους κανόνες του θεάματος από πίσω.
Και η παράδοση της εμπλοκής του Χόλιγουντ στην πολιτική φάμπρικα και δη των εκλογών, πηγαίνει πολύ πίσω, στο μακρινό 1960 όπου ο Φρανκ Σινάτρα τραγουδούσε υπέρ του Τζον Κένεντι. Κι όμως, σ’ αυτή τη χώρα του απόλυτου «s how off», η ψήφος, τουλάχιστον σ’ αυτές τις εκλογές, δεν παρασύρθηκε από τη σαγήνη του χολιγουντιανού συστήματος. Κινήθηκε γύρω από άλλα κίνητρα και επιλογές.
Μέχρι και η Τέιλορ Σουίφτ απέτυχε, η οποία θεωρείται μια από τις πιο επιδραστικές περσόνες της μουσικής βιομηχανίας με τεράστια επιρροή στην οικονομία, αφού οι συναυλίες της επηρεάζουν θετικά το ΑΕΠ κάθε χώρας που επισκέπτεται στις περιοδείες της. Το 70% του αμερικανικού εκλογικού σώματος των ΗΠΑ δηλώνουν θαυμαστές της και μάλιστα Δημοκρατικοί, παρόλα ταύτα αυτό δεν καταγράφηκε στις αμερικανικές κάλπες.
Οι ειδικοί δίνουν μια εξήγηση για το χολιγουντιανό φιάσκο, για το οποίο οι περισσότεροι σταρ που τάχθηκαν υπέρ της Κάμαλα Χάρις κάνουν τώρα δηλώσεις απογοήτευσης ή τηρούν σιγή ιχθύος. Όπως αναφέρουν όσοι αναλύουν το φαινόμενο, αν και η πολιτική στην Αμερική πάντα είχε στενούς δεσμούς με το σύστημα της σόου μπιζ, βάζοντάς το μπροστάρη στη βιτρίνα, δεν είναι ξεκάθαρο πόσο τελικά κέρδιζε απ’ αυτό. Όχι μόνο στις φετινές εκλογές, αν και σ’ αυτές φάνηκε περισσότερο η αδυναμία των σταρ να διαμορφώσουν τις προτιμήσεις.
«Η στήριξη του Χόλιγουντ δεν είναι το χρυσό εισιτήριο για τη νίκη κάποιου», ανέφερε η Μαργαρίτα Μπέντλει, η οποία διδάσκει δημόσια πολιτική στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Ενώ ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Λόρενς Μάσλον, είπε ότι «στο τέλος της μέρας, οι ψηφοφόροι πιθανότατα συνειδητοποίησαν ότι η Μπιγιονσέ και ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για το κόστος του ηλεκτρικού και των τροφίμων, όπως οι απλοί άνθρωποι».
Το σίγουρο είναι ότι σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση που η έκβασή της θα επηρεάσει τον πλανήτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αποδείχτηκε μια εφτάψυχη γάτα που κατάφερε να επιβιώσει παρά τα σκάνδαλα και παρά τα επιβεβαιωμένα παραστρατήματα, παρά την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και τις προβληματικές απόψεις σε πολλά θέματα της σύγχρονης κοινωνίας. Ήταν η αδυναμία της Κάμαλα Χάρις να πείσει ότι μπορεί να προσφέρει ανακούφιση στα προβλήματα των πολιτών; Πιθανότατα, ναι. Κι όση χρυσόσκονη κι αν έριξε το Χόλιγουντ επάνω της, δεν κατάφερε να την κάνει να λάμψει.
ΥΓ. Κι επειδή μιλάμε με όρους θεάματος και η Αμερική είναι η βασίλισσά του, τι πιο θεαματικό από τον Ντόναλντ Τραμπ, αλήθεια;