Οι λέξεις έχουν τη σημασία που τους δίνουμε κάθε φορά. Τα λεξικά επιμένουν στους κοινά αποδεκτούς ορισμούς, ωστόσο το ουσιαστικό νόημα των λέξεων προκύπτει από τους ανθρώπους που τις χρησιμοποιούν και τον τρόπο που το κάνουν.
Ο Πρωθυπουργός επαναλάμβανε επίμονα, εδώ και πολλούς μήνες ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Βεβαίως σε μια χώρα που παραδοσιακά οι εκλογές γίνονται πρόωρα, έχει μια λογική να είναι κάποιος δύσπιστος απέναντι σε μια τέτοια δέσμευση. Η ανάγκη της επανάληψης μιας θεωρητικά αυτονόητης δήλωσης, και οι διαρκείς ερωτήσεις επί ενός θέματος που έχει πολλάκις ξεκαθαριστεί, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της έλλειψης αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Ο άνθρωπος που κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα στη χώρα ερωτάται κάθε δυο – τρεις μέρες εάν ισχύει η δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, καθώς υπάρχει πλέον μια εμπεδωμένη αντίληψη αμφισβήτησης επί του θέματος.
Ολες οι έρευνες εξάλλου συνηγορούν σε αυτό: οι πολιτικοί βρίσκονται στον πάτο της αξιοπιστίας. Το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό. Πρόσφατα, έρευνα της εταιρείας Ipsos σε 28 χώρες, έδειξε ότι μόλις το 10% εξέφρασε εμπιστοσύνη στα λόγια των πολιτικών.
Ομως το φαινόμενο δεν είναι ούτε σύγχρονο. Σχεδόν πριν δυόμιση χιλιάδες χρόνια, ο Θουκυδίδης, στην ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου, γράφει ότι οι πρωταγωνιστές του «άλλαζαν την καθιερωμένη σημασία των λέξεων ώστε να ταιριάζει με τις πράξεις τους».
Οι λέξεις υποφέρουν διαχρονικά από τη σύγκρουσή τους με τις πράξεις. Συχνά, οι πολιτικοί τις χρησιμοποιούν με μια πυροτεχνηματική λογική, για να τέρψουν το κοινό τους για μερικά δευτερόλεπτα και μετά να επιστρέψει το σκοτάδι.
Ομως φαίνεται ότι αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά – συνειδητοποιώ ότι ακόμα κι εγώ γράφω «φαίνεται», καθώς προφανώς υπάρχει μια βαθιά ριζωμένη αμφιβολία και σ’ εμένα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο Μητσοτάκης θα αποτελέσει την εξαίρεση και θα έχει πει την αλήθεια που ελάχιστοι πιστεύουν.
Η απόδειξη της αληθείας στο τέλος της τετραετίας, θα είναι ένα μεγάλο βήμα για την πολιτική ζωή της χώρας. Ελπίζω να είναι ένα όριο πίσω από το οποίο δεν θα δεχθούμε να υποχωρήσουμε ως κοινωνία. Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πολιτική, έστω και βήμα – βήμα, είναι καθοριστικής σημασίας για τη Δημοκρατία. Διότι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος εξασθενεί τα θεμέλια του πολιτεύματός μας και δίνει τροφή στον λαϊκισμό.
Βυθισμένοι στον βάλτο του ότι «όλοι λένε ψέματα» δημιουργούνται συνθήκες εκκόλαψης επικίνδυνων – απολυταρχικών ιδεών. Εξάλλου, πλέον, οι σύγχρονες δημοκρατίες αλώνονται από μέσα και δεν χρειάζεται να ανατραπούν με τανκς. Αποδυναμώνονται από την ίδια τη δυσλειτουργία τους.
Συνεπώς, οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας θα έχουν αξία όχι μόνον ως προς τον απόλυτο σεβασμό της συνταγματικής τάξης, αλλά και ως πράξη αλήθειας προς τους πολίτες και τη θωράκιση της πολιτικής συνέπειας, ενάντια στη διολίσθηση στον πυθμένα της αναξιοπιστίας.