Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τον εκτσογλανισμό της πολιτικής ζωής, με αφορμή τις αναφορές Βερναρδάκη προς Κεραμέως. Δεν είχε και άδικο. Ολο και πιο συχνά ο πολιτικός λόγος υιοθετεί φόρμες των social media, κυρίως του twitter, όπου επικρατεί η αγοραία έκφραση των ανωνύμων. Αλλωστε είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πολιτών να στοιχειοθετούνται αποκλειστικά από ύβρεις.
Ο μέσος πολίτης, που λέτε, δεν σκαμπάζει από διάκριση των εξουσιών. Καμιά φορά έχει δίκαιο, αλλά δεν είναι και αυτός ο κανόνας. Ο μέσος πολίτης θεωρεί ότι πάνω από το κεφάλι του υπάρχει ένα «σύστημα» με διαπλεκόμενους αρμούς εξουσίας που θα έλεγε και μία ψυχή. Ενα σύστημα όπου οι ισχυροί πέφτουν στα μαλακά και οι μεγαλοδικηγόροι πετυχαίνουν το αδύνατο.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε σε δώδεκα χρόνια κάθειρξη για δύο βιασμούς. Δεν οδηγήθηκε στη φυλακή, αλλά το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία, έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή του. Θα πληρώσει 30.000 ευρώ και θα πάει σπίτι του μέχρι το Εφετείο. Για να είμαστε ειλικρινείς, κανένας Ελληνας δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ποτέ στη φυλακή.
Οι φυλακές της Τρίπολης έχουν στα κελιά τους πολλούς βιαστές. Μπορούν πλέον να ξεσηκωθούν σε διαμαρτυρία επειδή δεν έτυχαν της ίδιας μεταχείρισης. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Τι μήνυμα παίρνουν, αλήθεια, άνθρωποι που στο μυαλό τους καλλιεργούν διάθεση και πρόθεση για βιασμό; Προφανώς κάποιοι από αυτούς δεν θα κοιτάξουν την καταδίκη, αλλά πού κοιμάται πλέον ο Λιγνάδης. Και, αλήθεια, όταν ένας καταδικασμένος για βιασμό κυκλοφορεί ελεύθερος, νομίζετε ότι είναι εύκολο για κάποιο θύμα να κάνει καταγγελία;
Ο κόσμος, λοιπόν, ο απλός πολίτης, αυτός στον οποίο αντιστοιχεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, το πιθανότερο είναι να αισθάνεται τώρα οργή και αμφιβολίες για τη Δικαιοσύνη. Και θα έχει και απορίες. Αλλά θα απαντήσει σε όλα αυτά ο Αλέξης ο Κούγιας.