Γεννηματά, Λοβέρδος, Ανδρουλάκης: Σεπτέμβριο τα σπουδαία | CreativeProtagon
Απόψεις

Ο κίνδυνος του ευτελισμού και η αυτονομία του ΚΙΝΑΛ

Αν ευτελιστεί η εκλογή ηγεσίας εξ αιτίας των προσωπικών εγωισμών και της εμπάθειας πολλών παρατρεχάμενων εκατέρωθεν τότε, όποιος κι αν κερδίσει, θα παραλάβει το Κίνημα Αλλαγής, ή, όπως αλλιώς επιθυμεί να το ονομάζει, ως πουκάμισο αδειανό
Μιχάλης Μιχαήλ

Στη πολιτική,  η απόσταση από τη σοβαρότητα στη γραφικότητα είναι μικρή, τα όρια λεπτά και εύκολα ξεπερνιούνται οδηγώντας στον ευτελισμό ενώ  δύσκολα επανέρχονται. Αυτόν τον βασικό κανόνα  καλό είναι να τον έχουν υπόψη τους οι νυν και πιθανώς νέοι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Ίσως, μάλιστα,  και να χρειαστεί να «μαζέψουν»  υποστηρικτές και ντελάληδες της υποψηφιότητας του καθενός για να σταματήσει το φέιγ-βολάν  δημοσκοπήσεων  κατακαλόκαιρο για το ποιος προηγείται: ο κίνδυνος ευτελισμού της εσωκομματικής διαδικασίας για την ηγεσία είναι ορατός.

Όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί αν ευτελιστεί η εκλογή ηγεσίας εξ αιτίας των προσωπικών εγωισμών και της εμπάθειας πολλών παρατρεχάμενων εκατέρωθεν, οι οποίοι αυτοβούλως και με υπόγειες αλληλοκατηγορίες νομίζουν ότι κάνουν καλό στον υποψήφιο της αρεσκείας τους, τότε όποιος κι αν κερδίσει θα παραλάβει το Κίνημα Αλλαγής, ή, όπως αλλιώς επιθυμεί να το ονομάζει, ως πουκάμισο αδειανό.

Όλα ξεκίνησαν από την καταγραφή της MRB ότι προηγείται αισθητά η Φώφη Γεννηματά των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη προκαλώντας τη διαρροή άλλων δημοσκοπήσεων (To the Point και Opinion) με αντίθετη καταγραφή.

Ωστόσο, η ουσιαστική συζήτηση θα πρέπει να επικεντρωθεί στο εύρημα της MRB που αφορά στην πολιτική αυτονομία του χώρου και στις συμμαχίες του. Σύμφωνα, λοιπόν, με την MRB σχεδόν τα 2/3 των  ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ θέλουν την πολιτική αυτονομία του και όχι ντε και καλά σύμπραξη είτε με τη ΝΔ  είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα  το 63,36%  τάσσεται υπέρ της αυτόνομης πολιτικής του δράσης του  σε αντίθεση με το 15,3% που θέλει συνεργασία  με ΝΔ και  16,8% με τον  ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά είναι εμφαντική.

Όπως γίνεται φανερό η καταγραφή της συγκεκριμένης πρόθεσης επηρεάζει καθοριστικά την εσωκομματική διαμάχη για την ηγεσία. Μέχρι τώρα μόνο η Φώφη Γεννηματά δηλώνει ανοικτά ότι δεσμεύεται για την αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ ενώ οι Λοβέρδος και Ανδρουλάκης δεν έχουν  έχουν εκφραστεί δημοσίως. Υποστηρικτές τους  βεβαίως, με αρθρογραφία και δημόσιες δηλώσεις, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα και επικριτικά σχόλια κατά της κ. Γεννηματά  από μερίδα των ΜΜΕ, έχουν δημιουργήσει θολές εντυπώσεις ως προς τις προθέσεις των δύο διεκδικητών της ηγεσίας.

Το ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με το Καταστατικό του, είναι κόμμα που διέπεται κι εκφράζει τις αρχές και τα προτάγματα της σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας. Διατυπώνει, δηλαδή,  το δικό του πολιτικό σχέδιο-αφήγημα για τη πορεία της χώρας μετά την πανδημία με  τις αναγκαίες προγραμματικές αλλαγές για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή όπου απαιτούνται. Με άλλα λόγια θέλει να αυτοπροσδιορίζεται και όχι να ετεροπροσδιορίζεται.

Το πράττει όμως; Αρκετά, αλλά όχι  επαρκώς. Συνεχώς η Χαριλάου Τρικούπη μιλάει για αυτονομία ενώ αρνείται κατηγορηματικά τη συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το επίμονο φλερτ της Κουμουνδούρου και την τάση ορισμένων να ικανοποιήσουν τις αντιδεξιές τους παρορμήσεις και να συνδράμουν σε τζούφια Προοδευτικά Μέτωπα. Ανάλογη είναι η στάση και απέναντι στη κυβέρνηση της ΝΔ παρά την συνεχή πίεση να συντρέξει το ΚΙΝΑΛ στις αποσπασματικές, ρηχές κι άτολμες μεταρρυθμίσεις που εκείνη προωθεί. Παράδειγμα, η κορυφαίας βαρύτητας αλλαγή στο Εργασιακό όπου όλοι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ τήρησαν σταθερή στάση απόρριψης.

Συνεπώς τίθεται το ερώτημα: υπάρχει διακύβευμα στην εσωκομματική διαμάχη πέραν της ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και της καταστατικής απαίτησης για εκλογή ηγεσίας κάθε τέσσερα χρόνια;

Κατά τη γνώμη μου υπάρχει. Αφορά τον βαθμό υπεράσπισης της ιδεολογικής και πολιτικής αυτονομίας του ΚΙΝΑΛ. Την κατοχύρωση του ειδικού ρόλου του, να  είναι ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα με καθοριστικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις λόγω διπλών εκλογών. Να μπορέσει να συμβάλει στη μετά-Covid  ανασύνταξη της χώρας.  Μέχρι τότε όμως η αυτόνομη παρουσία του ΚΙΝΑΛ αναδεικνύεται σε δικλείδα ασφαλείας για την αποφυγή της πόλωσης και της κάθετης σύγκρουσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ , γεγονός που καταφάνηκε στο ζέον ζήτημα του εμβολιασμού.

Από τους τρείς υποψηφίους για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής , αφήγημα περί αυτονομίας του Κινήματος Αλλαγής μόνο η Φώφη Γεννηματά έχει διατυπώσει.  Το ονόμασε Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο. Υπερασπίζεται την αυτόνομη ιδεολογική και πολιτική πορεία του Κινήματος Αλλαγής και του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου ενώ απορρίπτει, εκ των προτέρων, τυχόν κυβερνητικές συνεργασίες με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ . Λεπτομέρειες που ασφαλώς θα έχουν ιδιαίτερη σημασία έχει δεσμευτεί ότι θα ανακοινώσει πιθανόν στην επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτεμβρίου.

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν τις δικές τους προτάσεις για την πορεία του ΚΙΝΑΛ και της προοδευτικής παράταξης τόσο ο Ανδρέας  Λοβέρδος όσο και ο Νίκος  Ανδρουλάκης. Μέχρι τότε, όμως, προέχουν τα μπάνια του λαού.