Απόψεις

Ο Κασσελάκης δεν ξεμπέρδεψε με τον «μέσα εχθρό»

Ενώνοντας τις εσωκομματικές τελείες, βλέπει κανείς ότι τα λάθη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κόβουν τη φόρα που απέκτησε μετά την επικράτησή του στο Συνέδριο και επαναφέρουν τις προϋποθέσεις της εκ νέου αμφισβήτησής του. Φυσικά, μετά τις ευρωεκλογές, και αν τα λάθη κοστίσουν. Αλλά η ησυχία μοιάζει με αυτή στα θρίλερ πριν από τη νέα κλιμάκωση
Πάνος Παπαδόπουλος

Στο αφήγημά του για να κερδίσει την καρδιά και την ψήφο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε, ανάμεσα στα άλλα φανταχτερά και σοσιαλμιντιακά του σόου, εξυφάνει τη θεωρία του «εσωτερικού εχθρού»: ήταν κάτι τύποι είτε πολύ δόλιοι, είτε πολύ «πουμαρό», αυτοί που υπονόμευσαν το κόμμα και οδήγησαν στον διπλό εκλογικό εξευτελισμό και στην επακόλουθη παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα. Το αφήγημα είχε επιτυχία, καθώς προσέφερε μια συλλογική παρηγοριά στους ηττημένους, ενώ παράλληλα όχι μόνο έδωσε στον κ. Κασσελάκη την αρχηγία, αλλά του επέτρεψε να απαλλαγεί, τον Νοέμβριο, και από τους περισσότερους που είχε στοχοποιήσει και έπειτα να κερδίσει και το Συνέδριο του Φεβρουαρίου, αδειάζοντας τον ίδιο τον προκάτοχό του, έστω και με τη βοήθεια μερικών συμμοριών κλακαδόρων.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο κ. Κασσελάκης ξεμπέρδεψε με τον «εσωτερικό εχθρό» –δανειζόμαστε τον όρο, για την οικονομία της συζήτησης. Διότι μπορεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να λέει –και να νομίζει– ότι μετά και το Συνέδριο εξασφάλισε καθαρό πολιτικό ορίζοντα τριών ετών, αλλά τα μηνύματα από το εσωτερικό κάθε άλλο παρά τέτοια είναι.

Τα όσα είπε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Τετάρτης (08.05.2024) στο Eurojam 2024 του Βερολίνου δεν ήταν απλώς μια σαφής αιχμή για τον τρόπο που πολιτεύεται και στη θεωρία πετυχαίνει ο κ. Κασσελάκης –η απάντηση στην Ακροδεξιά δεν είναι «η μετα-πολιτική που επικεντρώνεται στο να “γίνεσαι viral”» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ– αλλά κυρίως μια υπενθύμιση ότι ο ίδιος παραμένει εδώ και προφανώς περιμένει. Τι περιμένει; Μα το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Το μήνυμα του κ. Τσίπρα παραμένει σταθερό και σταθερά ενοχλητικό για τον διάδοχό του, όσο και αν ο τελευταίος λέει ότι τον «αγαπάει» και άλλα τέτοια εφηβικά στα μεσημεριανάδικα. Πριν από μόλις έναν μήνα, στην παρέμβασή του στο Φόρουμ των Δελφών (11.04.2024), ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε παρατηρήσει πως «πολιτική δεν είναι μόνο TikTok» και είχε θέσει και τον πήχη για τον ΣΥΡΙΖΑ (και τον κ. Κασσελάκη) στην ευρωκάλπη αξιώνοντας το κόμμα «να έχει ένα αποτέλεσμα εκλογικό για να αξιοποιήσει την ετεροχρονισμένη φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Να ‘το πάλι το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου.

Εξάλλου δεν είναι μόνο ο κ. Τσίπρας. Οι προειδοποιήσεις από το εσωτερικό, ακόμα και από δηλωμένους υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη πληθαίνουν:

Ο Παύλος Πολάκης, ταλιμπάν του νέου αρχηγού έως και το Συνέδριο, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την ενόχλησή του για την ιδεολογική μετάλλαξη του κόμματος («Αλλος ιδεολογικός προσανατολισμός σημαίνει άλλο κόμμα») σε συνέντευξη στην «Αυγή της Κυριακής» (14.04.2024).

Ακολούθησε δε η ιστορία για το υπερβατικό συμβάν την ώρα της βάπτισης του κ. Κασσελάκη, που προκάλεσε εκ νέου το θυμικό στο εσωτερικό του κόμματος: ο Γιώργος Τσίπρας, εξέφρασε ανοιχτά την έκπληξη-ενόχλησή του (18.04.2024), υπενθυμίζοντας στον πρόεδρο ότι «θαύματα η Αριστερά δεν είχε ποτέ στον πολιτικό της λόγο», ότι «κανείς ορθολογιστής άνθρωπος δεν μιλάει για τέτοια πράγματα» και ότι η εκλογή του στην ηγεσία του κόμματος δεν σημαίνει αυτόματα και τη μετάλλαξή του.

Βέβαια ορθολογισμός και ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν πάντα έννοιες απολύτως συμβατές και άλλωστε ο εξάδελφος κ. Τσίπρας μια χαρά βρήκε τελικά τη θέση του στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος, δίπλα στις διασημότητες της τηλεόρασης –κομμένες και μη– που προώθησε και επέβαλε ο κ. Κασσελάκης.

Αλλά τα σύννεφα εξακολουθούν να μαζεύονται. Πρώην υπουργοί, όπως ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Γιώργος Βασιλειάδης, εξέφρασαν την ενόχλησή τους (08.05.2024) για τους «υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά», που εκστόμισε ο αρχηγός στη γνωστή αδιαμεσολάβητη επαφή του με πολίτες.

Αλλα στελέχη, πέραν δηλαδή από εκείνους τους βουλευτές που είναι αβάσταχτα καταγοητευμένοι από το γεγονός ότι ο πρόεδρος τους επιτρέπει να φωτογραφίζονται δίπλα του, ενοχλήθηκαν από την επίδειξη πλουτισμού που έκανε ο κ. Κασσελάκης σε εκείνη την περίφημη συνέντευξη-publi στον Νίκο Ευαγγελάτο (11.04.2024): και σπίτι στο Κολωνάκι 1,8 εκατ. ευρώ, αλλά και άρνηση να απαντήσει στο ερώτημα πόσες εταιρείες έχει –«Δεν είσαι ο λογιστής μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω»– και ενώ το «πόθεν έσχες» του ακόμα αγνοείται.

Υπάρχουν εξάλλου και τα κείμενα του στενότατου συνεργάτη του κ. Τσίπρα στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Θανάση Καρτερού, ο οποίος αθρογραφεί τακτικά στην «Αυγή», αμφιβάλλοντας, μεταξύ άλλων, για το πόσοι και ποιοι θα ψηφίσουν τελικά τον κ. Κασσελάκη (14.04.2024).

Παρότι, λοιπόν, ο κ. Τσίπρας θα στηρίξει, σύμφωνα με συνεργάτες του, τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη με δήλωση προ των ευρωεκλογών, κάποιοι εκτιμούν ότι αυτό θα γίνει ώστε να μην μπορεί να ειπωθεί πως δεν το έκανε. Με άλλα λόγια, καθώς ο πρώην πρόεδρος πυκνώνει τις επαφές του με στελέχη και δημοσιογράφους, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει μια νέα παρέμβαση ή και πρωτοβουλία, εάν το αποτέλεσμα της κάλπης δεν είναι το επιθυμητό.

Ηδη, εξάλλου, όσοι εκφράζονται ανοιχτά κατά του κ. Κασσελλάκη για διάφορα θέματα ή θέτουν αστερίσκους σε όσα λέει, μοιάζουν, κατά τους ίδιους παρατηρητές, να εγγράφουν υποθήκη για το «δίπορτο» της επόμενης μέρας. Με τον Στέφανο αν τα πάει καλά στις ευρωεκλογές, ή στην αίθουσα αναμονής για μια νέα πρωτοβουλία, πιθανόν από τον κ. Τσίπρα, αν η ευρωκάλπη διαψεύσει τις έως τώρα δημοσκοπήσεις.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Οτι στις 7 μ.μ. της 9ης Ιουνίου, όταν εμείς θα βλέπουμε τα πρώτα exit polls, θα έχουν ήδη κριθεί πολλά για τον κ. Κασσελάκη.