| CreativeProtagon
Απόψεις

Ο Κάρολος, εγώ και (το) ΕΣΥ

Σε όλες τις εκπομπές, κάθε μέρα, τα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου ξοδεύονται αφειδώς για να μάθουμε και την παραμικρή λεπτομέρεια της κατάστασης του βασιλιά. Αν έκαναν απανωτές συνδέσεις με τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι ασθενείς εδώ, παλεύοντας με το τέρας του ΕΣΥ, ίσως κάτι να άλλαζε
Λίλα Σταμπούλογλου

Η Β. πάσχει από καρκίνο. Τη συναντώ καμιά φορά σε ένα φιλικό σπίτι και συνήθως αφηγείται στην παρέα τι τραβάει στις θεραπείες που πρέπει να κάνει σε νοσοκομεία που υπολειτουργούν: «Το σύστημα υγείας σε βασανίζει περισσότερο από την ασθένεια!» καταλήγει πάντα με το χιούμορ που ούτε ο καρκίνος ούτε το ΕΣΥ τής έχουν κλέψει, ευτυχώς.

Είναι οι μικρές προσωπικές ιστορίες πίσω από τις ειδήσεις που μιλάνε για τα μύρια δεινά του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τις περιπέτειές του μου αφηγείται κι ένας φίλος που η μαμά του πάσχει από καρκίνο. Στις γιορτές, μου έλεγε ότι έπρεπε να ξυπνήσουν από τις πέντε το πρωί για να πάνε στο νοσοκομείο για χημειοθεραπεία.

Το αξημέρωτο ξύπνημά τους, το οποίο ασφαλώς συνοδεύτηκε από ατελείωτη αναμονή (ενός πάσχοντος, έτσι;) ήταν η εκνευριστική συνέπεια του γεγονότος ότι στο Νοσοκομείο «Μεταξά» λειτουργούσε μόνο ένα από τα δύο μηχανήματα ακτινοβολίας. Διαβάστε για το θέμα και θα πέσετε πάνω σε δημοσιεύματα που γράφουν ότι η απάντηση από τους υπεύθυνους στις εκκλήσεις για επισκευή του μηχανήματος ήταν ότι περιμένουν ένα ανταλλακτικό που «δεν έρχεται ποτέ».

Ακούγεται κάπως αστείο για εμάς που το διαβάζουμε, σε τέτοιο σημείο έχουν φτάσει τα χάλια μας, λες και γελάς, αλλά εκείνοι που το βίωναν μέσα στις γιορτές, δεν θα μπορούσαν να γελάσουν καθόλου. Θα έτρεχαν στο μαύρο ξημέρωμα, το φωτισμένο από τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, και θα έλεγαν από μέσα τους, τόσα λεφτά δίνονται για στολισμούς, για αυξήσεις σε μισθούς υπουργούς, σε μύρια άλλα, υποδεέστερα, δεν μπορούν να αντικαταστήσουν άμεσα ένα μηχάνημα που εξυπηρετεί εκατοντάδες ασθενείς;

Ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα από τα δύο μεγαλύτερα αντικαρκινικά και ογκολογικά νοσοκομεία της χώρας. Ο σύλλογος εργαζομένων του ιδρύματος αναφέρει τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα, ακόμα και σε τρόφιμα, λόγω υποχρηματοδότησης. Για να καταλάβετε το μέγεθος της δυσαναλογίας, σύμφωνα με όσα αναφέρονταν σε έγγραφα του τμήματος διατροφής και του φαρμακείου του ιδρύματος, που βγήκαν στη δημοσιότητα το περασμένο φθινόπωρο, υπήρχαν διαθέσιμα μόνο 5.000 ευρώ για φάρμακα, ενώ οι μηνιαίες ανάγκες φτάνουν τα 3,5 εκατ. ευρώ.

Το άλλο μεγάλο αντικαρκινικό νοσοκομείο, ο «Αγιος Σάββας», βρίσκεται επίσης σε σημείο μηδέν. Ο σύλλογος εργαζομένων χτυπάει διαρκώς συναγερμούς κινδύνου. Με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν την απαξίωση και τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Αναφέρουν μάλιστα ότι το τμήμα μαγνητικού τομογράφου λειτουργεί στα ελάχιστα όρια ασφαλείας, λόγω υποστελέχωσης. Και ότι πρέπει να προσληφθούν γιατροί, όχι αύριο, χθες.

Το αποτέλεσμα όλων αυτών; Να ακυρώνονται χημειοθεραπείες ή να καθυστερούν δραματικά, και να παιδεύονται χιλιάδες άνθρωποι και οι οικείοι τους, που τους φροντίζουν. Μια κατάσταση που κάνει και τον πιο αναίσθητο να ντραπεί, και που, δυστυχώς, είναι κοινός τόπος σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Και μετά, ανοίγεις τηλεόραση: «Ο Κάρολος πάσχει από καρκίνο», το σουπεράκι στο κάτω μέρος της οθόνης. Μια σύνδεση με το Λονδίνο για να μάθουμε τα νέα. Ως έναν βαθμό, λογικό, σκέφτεσαι. Πρόκειται για ένα πρόσωπο που το ξέρει όλη η υφήλιος και συζητά καθετί που το αφορά.

Λίγη ώρα μετά, όμως, μια ακόμα σύνδεση θα γίνει, για να μάθουμε τα νεότερα. Τι μπορεί να άλλαξε σε μισή ώρα στην κατάσταση του Καρόλου; Αλλάζεις κανάλι και ακόμα μια σύνδεση με το Μπάκιγχαμ ως φόντο σε περιμένει για να σου δώσει λεπτομέρειες της κατάστασης του βασιλιά της Βρετανίας. Πού πήγε, πότε θα ξεκινήσει θεραπείες, σε ποιο νοσοκομείο, πού θα μένει, τι θα τρώει, τι θα πίνει, πότε θα φτερνιστεί.

Σε όλες τις εκπομπές, κάθε μέρα, εδώ και μια βδομάδα, συζητούν για τον καρκίνο του Καρόλου. Φεύγουν τα λεπτά τηλεοπτικού χρόνου, ξοδεύονται χωρίς δεύτερη σκέψη, για να μάθουμε μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια της κατάστασής του. Αν ξόδευαν με την ίδια γενναιοδωρία τα λεπτά τους για να προβάλουν τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αν έκαναν απανωτές συνδέσεις με τον Γολγοθά που ανεβαίνουν οι ασθενείς εδώ, παλεύοντας με το τέρας του ΕΣΥ, ίσως κάτι να άλλαζε.

Ελεος με τον καρκίνο του Καρόλου. Η προβολή του θέματος αγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Ο καρκίνος του ανθρώπου της διπλανής πόρτας έχει την ανάγκη της προσοχής σας.